poniedziałek, 12 listopada 2012

Sheperd's Pie z fasola, pasternakiem i kuminem.


Sheperd's Pie czyli tzw. placek pasterza to sycaca potrawa doskonala na chlodne, jesienno-zimowe dni. Tradycyjnie sklada sie z warstwy mielonego miesa (czesto jagniecego) i warstwy ziemniaczanej. U mnie zagoscil w mniej tradycyjnym i jednoczesnie niesamowicie pysznym wydaniu :) Z dodatkiem bialej (lub czerwonej) fasoli w sosie chili i kuminu. Do warstwy ziemniaczanej dodalam pasternak, ktory jest dosc zapomnianym warzywem a ktorego slodki smak doskonale komponuje sie z cala potrawa. Od kilku lat pasternak gosci w mojej kuchni i napewno jeszcze nie raz pojawi sie na blogu. Sheperd's Pie podalam z salatka z salaty lodowej, pomidora, ogorka i papryki doprawionej ziolowym sosem winegret. Goraco polecam :)


Sheperd's Pie z fasola, pasternakiem i kuminem

Skladniki na 4 porcje:
1 kg pasternaku lub maczystych ziemniakow (ja dalam po 500 g kazdego)
sol
250 g czerwonej fasoli w sosie chili, z puszki (ja dalam biala)
1 cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
500 g mielonego miesa wolowego lub jagniecego (dalam wolowe)
400 g krojonych pomidorow z puszki
2 lyzeczki mielonego kuminu
4 lyzki masla
pieprz
ew. galka muszkatolowa

Pasternak i/lub ziemniaki obrac, umyc, pokroic w nieduza kostke. W garnku zagotowac nieduza ilosc wody z sola, wrzucic warzywa, przykryc pokrywka i gotowac do miekkosci 15-20 min.

Fasolke z puszki osaczyc na sitku. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Rozgrzac oliwe na patelni, podsmazyc mielone mieso. Dodac cebule i czosnek, podsmazyc. Wlac pokrojone pomidory, doprawic do smaku sola, pieprzem i mielonym kuminem. Wszystko razem zagotowac i gotowac ok. 10 min. Dodac fasolke i gotowac kolejne 10 min.

Piekarnik rozgrzac do 200°C. Ugotowane warzywa (pasternak i ziemniaki) odcedzic, dodac 2 lyzki masla i dobrze rozgniesc na puree. Doprawic do smaku sola, pieprzem i ew. galka muszkatolowa.

Forme zarodoporna wysmarowac oliwa, wylozyc mieso z dodatkami. Na miesie ulozyc puree z ziemniakow i pasternaku. Na wierzch zapiekanki wylozyc wiorki pozostalego masla, oproszyc mielonym kuminem. Wstawic pie do piekarnika i zapiekac przez ok. 20 min.


zrodlo: "Lisa" 2 (2011)

34 komentarze:

  1. Smakowite danie. Jeszcze nigdy nie robiłam zapiekanki pasterskiej, muszę to koniecznie nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Zrob koniecznie bo jest naprawde pyszna. Niezaleznie od tego czy w wersji podstawowej czy w takiej wlasnie jak u mnie dzis na blogu.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Majko,
    dla mnie,dla mnie!
    Pysznie skomponowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam Amber :) Te smaki i mnie strasznie odpowiadaja.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze Ci sie podoba :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Faktycznie świetnie musi się sprawdzać w okresie jesienno-zimowym. Narobiłaś mi na niego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec nie pozostaje Ci nic innego jak sprobowac :)) Szczerze polecam.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. no właśnie nie używam w kuchni paternaku, a teraz dostałam wielkiej ochoty na niego i na Twojego paja:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaluj, zaluj :)) Pasternak to fajne warzywko. Koniecznie sie z nim "zapoznaj" :))

      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Uroczy masz ten garnuszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Zawartosc garnuszka tez niczego sobie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Oo - takie danie kojarzy mi się z zimą :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje- pysznosci :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. A ja dzisiaj robię wersję wegetariańską, z soczewicą i mnóstwem warzyw w sosie. Najlepsze danie na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja wegetarianska musi byc rownie pyszna. Musze i ja kiedys zrobic bez miesa :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. Pyszne zimowe danie!
    Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam. Co prawda po tym paju nie zostalo juz sladu ale chetnie zrobie jeszcze raz dla Ciebie (i przy okazji dla siebie:))

      Usciski.

      Usuń
  10. To ja się też wproszę na taką pyszną zapiekankę, można?
    W takie chłodne dni jets to idealne jedzonko:)
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak wołowina to już właściwie cottage pie, a nie shepherd's ;-) Wygląda i zapewne smakuje naprawdę wyśmienicie, zachęca do natychmiastowego spożycia :-D
    Ja niedawno robiłem wiejski odpowiednik, teraz narobiłaś mi ochoty na pasterski z jagnięciną, którą uwielbiam... Ciekawy mex twist :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada przepysznie, uwielbiam takie dania zwlaszcza jesienna pora :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być pyszna i sycąca ta zapiekanka. Nigdy nie jadłam. A pasternak to dla mnie ciekawostka.:)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie danie w moim guście kulinarnym :)
    I coraz piękniejsze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam placek pasterza. A wersja z pasternakiem jak najbardziej interesująca. Garczek cudo.

    OdpowiedzUsuń
  16. To boskie danie jest tak jak piszesz w sam raz na jesień i zimę. Skąd ja tylko wezmę pasternak...? :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne danie na jesien i zime. I naczynie do zapiekania przecudne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne, myślę, że wegetarianie spokojnie mogą zastąpić mięso mielone granulatem sojowym. Wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne danie. Faktycznie idealne na jesienną porę.

    OdpowiedzUsuń
  20. muszę koniecznie to zrobić, bo na jesienny czas nie ma nic innego :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. wspaniała propozycja na jesienny czas:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  22. z chęcią wypróbuję, uwielbiam takie zapiekane dania.

    OdpowiedzUsuń
  23. O tak, to danie dla jest stworzone dla mnie. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  24. robiłam Twoją zapiekankę już kilka razy i jesteśmy nią zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń