Ciasto cytrynowe wg M. Roux.


Ciasto cytrynowe "chodzilo" za mna juz od dawna. Dlugo zastanawialam sie z jakiego przepisu je upiec az wreszcie wybor padl na Michela Roux. Troche pozmienialam przepis (zamiast creme double dodalam creme fraiche a zamiast dzemu morelowego-lemon curd) i wyszlo przepyszne, cytrynowe ciasto. Mieciutkie, puszyste, z dodatkiem skorki cytrynowej i rumu. Posmarowane lemon curd i polane cytrynowym lukrem dzieki czemu jest mocno cytrynowe. Mozna serwowac je samo do kawy lub herbaty (idealne na slodki podwieczorek) lub z dodatkiem sezonowych owocow. W zamknietym pojemniku mozna je przechowywac 3-4 dni (mozna tez je zamrozic). Nastepnego dnia rownie dobre jak pierwszego zaraz po upieczeniu. Zniknelo blyskawicznie (sama zjadlam 3/4 blaszki:) Goraco polecam :)


Ciasto cytrynowe wg M. Roux (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na 2 ciasta po 6 porcji kazde:
50 g masla, rozpuszczonego i wystudzonego plus maslo do formy
3 male jajka, o temp. pokojowej
175 g cukru
skorka starta z dwoch niewoskowanych cytryn
szczypta soli
75 g creme double (dalam creme fraiche)
140 g maki plus maka do oproszenia formy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50 ml ciemnego rumu
80 g marmolady morelowej (dalam lemon curd)

Polewa:
80 g cukru pudru
sok z 1 cytryny

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Dwie male prostokatne foremki (12,5 x 5 cm i 5 cm wysokie lub jedna mala keksowke 25 x 8 cm) wysmarowac maslem i wysypac maka.

Jajka zmiksowac z cukrem, skorka cytrynowa i szczypta soli. Wlac creme double (lub creme fraiche) i dobrze wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, miksowac 30 sekund. Wlac rum (bez 2 lyzeczek), wymieszac aby wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly. Na koniec wlac rozpuszczone i wystudzone maslo, zmiksowac na gladka mase.

Wylac ciasto do przygotowanych foremek (lub formy), wstawic do piekarnika i piec przez 5 min. Nastepnie obnizyc temp. do 180°C i piec kolejne 25 min. az ciasto bedzie upieczone (ew. sprawdzic za pomoca patyczka).

Marmolade morelowa (lub lemon curd) wlozyc do malego rondelka, doprowadzic do wrzenia, zdjac rondelek z ognia. Wyjac ciasto z piekarnika, odstawic na 5 min. a nastepnie wyjac je z foremki i jeszcze cieple posmarowac za pomoca pedzelka z gory i bokow rozpuszczona marmolada. Polozyc na kuchennej kratce, ostawic na 5 min.

Cukier puder wymieszac w malej miseczce z sokiem z cytryny, posmarowac wierzch ciasta. Podlozyc pod kratke kawalek papieru poniewaz lukier bedzie splywac. Odstawic do calkowitego wystygniecia. Kroic ciasto w cienkie plasterki i podawac.



Zrodlo: Michel Roux "Süßes" (ang. klik)

Komentarze

Kamila pisze…
Wspaniałe! Idealnie się prezentuje! Pozdrawiam
Karmel-itka pisze…
mhm, coś wspaniałego! ależ wygląda niebiańsko :]
ANIA pisze…
też za mną chodzi cytrynowe od jakiego czasu, pewnie przez tą pogodę. A Twoje wyglądą mega apetycznie:))) pozdrawiam
KucharzyTrzech pisze…
wygląda obłędnie!! a cytrynowe ... to już w ogóle też za mną chodzi i chodzi!!
Panna Malwinna pisze…
Wygląda fantastycznie. Lubię takie cytrusowe wypieki. I do tego dodatek lemon curd- mistrzostwo!
Maggie pisze…
Twoje zmiany bardzo mi sie podobaja - w domu mam otwarty sloiczek lemon curd, juz chyba wiem, co z nim zrobie.
kornik pisze…
To jest ciasto moich marzeń! Uwielbiam wszystko, co cytrusowe, a ostatnio "chodzą" za mną kwaskowate smaki.
Piękny ma kolor:)

Pozdrowienia!
pieczarka mySia pisze…
Cudowne ciasto! :) uwielbiam takie intensywnie cytrynowe :) piekne zdjecia!

Buziaki ;*
magda k. pisze…
rewelacyjne ciasto :)uwielbiam ciasta cytrynowe
3/4 blaszki?!
Nie ma lepszej rekomendacji;)
Droczilka pisze…
Uwielbiam cytrynowe ciacha!!!! Twoje wygląda obłednie pysznie!
Anonimowy pisze…
W pieczonych ciastach, gdzie daje się rozpuszczone masło z powodzeniem od pewnego czasu zastępuje je olejem rzepakowym. Co prawda nie ma maślanego posmaku, ale za to, serce jest wdzięczne za obniżenie cholesterolu :) Niemniej jednak ciacho prezentuje się przepięknie :)
Izaa pisze…
uwielbiam cytrynowe ciasta :))
Karolina pisze…
Piekę to ciasto najszybciej jak się da!
Majana pisze…
Wiesz Majeczko, uwielbiam takie właśnie ciasta.Chętnie bym zjadła kawałek. Obłędne.
Lubię takie mięciutkie, wilgotne i pachnące wypieki.
Pozdrawiam ciepło:)
kass pisze…
Cytrynowe... mmmm musi być pyszne, wszystkie cytrynowe są dla mnie wspaniałe:)
Daria i Jarek pisze…
Ale fajne! CZaderski odcien cytrynowej zolci! Do szybkiego zrobienia!
abbra pisze…
Podoba mi się ! Lubię cytrynowe ciasta :)
Amber pisze…
Majko,
a za mną dalej chodzi...
Wspaniale się prezentuje z tą cytryną.
Cytrusowe,mięciutkie,z polewą.
Doskonałe!
Marzena pisze…
Chętnie poczęstowałabym się...:-) Bardzo apetyczne:-)
Monica pisze…
Za wiele nie napiszę bo zdecydowanie Uwielbiam! cytrynowe ciasta :)
grazyna pisze…
jakie piękne ! A smak sobie wyobrażam :)
gzik_i_pyry pisze…
Wspaniałe, aromatyczne ciacho :)
majka pisze…
Dziekuje serdecznie za wszystkie komentarze.

Pozdrowienia :)
gin pisze…
Wygląda wspaniale - tak leciutko i puszyście :)
skoraq cooks pisze…
Uwielbiam ciasta cytrynowe, bo nie są takie przesłodzone. To jest w sam raz dla mnie :-)
Agnieszka pisze…
Jejku, ale mnie tu długo nie było.
Nadrabiam i już mam w planie shepherd's pie:) Pysznosci!!
Na zupe cebulowa tez sie czaje juz od jakiegos czasu...
A Doktorant ostatnio prosil o mocno cytrynowe ciasto, przepis wlasnie znalazlam:)
Usciski serdeczne!
Anonimowy pisze…
Ciasto wspaniale, puszyste i delikatne, ale... nastepnym razem podwoje skladniki, bo jest zdecydowanie za male i wezme dluzsza keksowke. Dziekuje za przepis, pozdrawiam :)