Ciasto cytrynowe wg M. Roux.
Ciasto cytrynowe "chodzilo" za mna juz od dawna. Dlugo zastanawialam sie z jakiego przepisu je upiec az wreszcie wybor padl na Michela Roux. Troche pozmienialam przepis (zamiast creme double dodalam creme fraiche a zamiast dzemu morelowego-lemon curd) i wyszlo przepyszne, cytrynowe ciasto. Mieciutkie, puszyste, z dodatkiem skorki cytrynowej i rumu. Posmarowane lemon curd i polane cytrynowym lukrem dzieki czemu jest mocno cytrynowe. Mozna serwowac je samo do kawy lub herbaty (idealne na slodki podwieczorek) lub z dodatkiem sezonowych owocow. W zamknietym pojemniku mozna je przechowywac 3-4 dni (mozna tez je zamrozic). Nastepnego dnia rownie dobre jak pierwszego zaraz po upieczeniu. Zniknelo blyskawicznie (sama zjadlam 3/4 blaszki:) Goraco polecam :)
Ciasto cytrynowe wg M. Roux (z moimi malymi zmianami)
Skladniki na 2 ciasta po 6 porcji kazde:
50 g masla, rozpuszczonego i wystudzonego plus maslo do formy
3 male jajka, o temp. pokojowej
175 g cukru
skorka starta z dwoch niewoskowanych cytryn
szczypta soli
75 g creme double (dalam creme fraiche)
140 g maki plus maka do oproszenia formy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50 ml ciemnego rumu
80 g marmolady morelowej (dalam lemon curd)
Polewa:
80 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Dwie male prostokatne foremki (12,5 x 5 cm i 5 cm wysokie lub jedna mala keksowke 25 x 8 cm) wysmarowac maslem i wysypac maka.
Jajka zmiksowac z cukrem, skorka cytrynowa i szczypta soli. Wlac creme double (lub creme fraiche) i dobrze wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, miksowac 30 sekund. Wlac rum (bez 2 lyzeczek), wymieszac aby wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly. Na koniec wlac rozpuszczone i wystudzone maslo, zmiksowac na gladka mase.
Wylac ciasto do przygotowanych foremek (lub formy), wstawic do piekarnika i piec przez 5 min. Nastepnie obnizyc temp. do 180°C i piec kolejne 25 min. az ciasto bedzie upieczone (ew. sprawdzic za pomoca patyczka).
Marmolade morelowa (lub lemon curd) wlozyc do malego rondelka, doprowadzic do wrzenia, zdjac rondelek z ognia. Wyjac ciasto z piekarnika, odstawic na 5 min. a nastepnie wyjac je z foremki i jeszcze cieple posmarowac za pomoca pedzelka z gory i bokow rozpuszczona marmolada. Polozyc na kuchennej kratce, ostawic na 5 min.
Cukier puder wymieszac w malej miseczce z sokiem z cytryny, posmarowac wierzch ciasta. Podlozyc pod kratke kawalek papieru poniewaz lukier bedzie splywac. Odstawic do calkowitego wystygniecia. Kroic ciasto w cienkie plasterki i podawac.
Zrodlo: Michel Roux "Süßes" (ang. klik)
Komentarze
Piękny ma kolor:)
Pozdrowienia!
Buziaki ;*
Nie ma lepszej rekomendacji;)
Lubię takie mięciutkie, wilgotne i pachnące wypieki.
Pozdrawiam ciepło:)
a za mną dalej chodzi...
Wspaniale się prezentuje z tą cytryną.
Cytrusowe,mięciutkie,z polewą.
Doskonałe!
Pozdrowienia :)
Nadrabiam i już mam w planie shepherd's pie:) Pysznosci!!
Na zupe cebulowa tez sie czaje juz od jakiegos czasu...
A Doktorant ostatnio prosil o mocno cytrynowe ciasto, przepis wlasnie znalazlam:)
Usciski serdeczne!