Rustykalna tarta z figami.
Jesli lubicie figi to polecam Wam dzisiejsza tarte. Jest pyszna a do tego szybka i bezproblemowa w przygotowaniu. Ciasto jest idealnie kruche, chrupiace a migdalowa masa swietnie komponuje sie z figami (pestki z fig fajnie "strzelaja" miedzy zebami:) Doskonale smakuje podana z creme double lub lodami waniliowymi (ja podalam z creme fraiche). Z podanych skladnikow wychodzi niewielka tarta, taka do zjedzenia w gronie znajomych za jednym posiedzeniem :)) Polecam.
Przepis Donny Hay z ksiazki "Schnelle Küche für Gäste".
Rustykalna tarta z figami
Skladniki:
280 g kruchego ciasta
50 g mielonych migdalow
2 lyzki maki
60 g cukru
40 g masla, roztopionego
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 duze figi, pokrojone w cienkie plasterki*
cukier do posypania
ew. creme double lub lody waniliowe do podania (ja podalam z creme fraiche)
Kruche ciasto (na tarte z figami potrzeba 1/2 podanych skladnikow, pozostale ciasto mozna zamrozic):
250 g maki pszennej
3 lyzki cukru
185 g zimnego masla, pokrojonego na kawalki
2-3 lyzki lodowatej wody
Make polaczyc z cukrem i zimnym maslem dodajac na koniec wode, szybko zagniesc kruche ciasto. Zawinac je w folie spozywcza, wlozyc na 30 min. do lodowki.
Piekarnik rozgrzac do 180°C. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac na blacie posypanym maka ma okrag o grubosci 3 mm.
Mielone migdaly wymieszac z maka, cukrem, maslem i ekstraktem z wanilii, rozsmarowac na ciescie zostawiajac wolne brzegi. Ulozyc plasterki fig, posypac cukrem. Brzegi ciasta zawinac lekko do srodka (srodek ciasta musi byc odkryty). Wstawic tarte do piekarnika i piec 25-30 min. na zlotobrazowo.
Wyjac tarte z piekarnika, odstawic do wystudzenia. Podawac z creme double lub lodami waniliowymi.
* figi mozna zastapic w sezonie innymi swiezymi owocami jak np. brzoskiwnie, nektarynki, morele, jablka czy gruszki
Komentarze
Buziaki ;*
Zjadłabym spory kawałek...
Dzisiaj kupiłam mega słodkie figi.
Usciski :)
pozdrawiam ciepło
Pozdrowienia.