Liscie brukselki z boczkiem.
Gdyby mnie ktos spytal, czy lubie brukselke nie potrafilabym jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie. Moj stosunek do niej moznaby okreslic jako "nijaki". Nie mam zadnego urazu z dziecinstwa zwiazanego z tym malym warzywkiem, moze problem tkwi w tym, ze nie jadalam go zbyt czesto (sporadycznie pojawiala sie w moim rodzinnym domu w zupie jarzynowej). Postanowilam wiec troche poeksperymentowac i przekonac sie, czy brukselka zyska moja sympatie :) Na pierwszy ogien poszedl wiec bardzo prosty przepis na liscie brukselki z boczkiem. Z dressingiem na bazie octu z czerwonego wina i ziarnistej musztardy. Wyszla smaczna i urocza przekaska. Najwiecej zabawy bylo obieraniem brukselki z kolejnych listkow - polecam w ramach odstresowywania sie :)
Przepis na te brukselke znalazlam w ksiazce Jodi Liano i Tashy DeSerio "Zdrowa kuchnia prosto z targu" (klik), ktora kupilam jakis czas temu w Empiku. Przy okazji chcialam polecic Wam te ksiazke. Ksiazka jest bardzo ladnie wydana, w sztywnej okladce, z kolorowymi ladnymi zdjeciami (wielka szkoda tylko, ze nie ma zdjec do kazdej potrawy). Znajdziecie w niej m.in. przepisy na fasole i groszek, kapuste i warzywa korzeniowe, warzywa bulwiaste, dyniowate i lodygowe a takze na owoce pestkowe i owoce z drzew i krzewow owocowych. Oprocz ponad 200 przepisow na dania warzywne i owocowe autorki zamiescily tez cenne rady dotyczace kupowania na targowisku i podpowiedzi jak wybrac i przechowywac swieze warzywa i owoce. I jeszcze kilka slow o autorkach: Jodi Liano jest instruktorka gotowania i redaktorka telewizyjnych programow o gotowaniu; Tasha DeSerio jest nauczycielka sztuki gotowania, autorka ksiazek kucharskich; Jennifer Maiser jest konsultantka zdrowego zywienia (ona napisala wstep do ksiazki).
Liscie brukselki z boczkiem
Skladniki na 6 porcji:
2 lyzki octu winnego z czerwonego wina
1/2 lyzeczki musztardy ziarnistej
1 posiekany zabek czosnku
125 ml oliwy z oliwe extra virgin
sol
swiezo mielony czarny pieprz
750 g brukselki
2 lyzki niesolonego masla
6 podsmazonych na chrupko plasterkow boczku (o grubosci ok. 6 mm)
W niewielkiej misce za pomoca trzepaczki polaczyc ocet winny, musztarde oraz czosnek. Powoli, caly czas mieszajac, wlewac oliwe z oliwek. Mieszac, az skladniki dobrze sie polacza. Doprawic sola i pieprzem, odstawic.
Z brukselki zdjac wierzchnie liscie, wyrzucajac zwiedle lub z plamkami. Za pomoca malego nozyka obrac kazda brukselke z lisci az do glaba.
W duzym rondlu na srednim ogniu roztopic maslo. Wrzucic liscie brukselki i zalac 125 ml wody. Przykryc pokrywka, zwiekszyc ogien i zagotowac. Zmniejszyc ogien do sredniego i gotowac liscie ok. 7 min. (dodajac wody, jesli zajdzie taka potrzeba), az nabiora jasnozielonego koloru i zmiekna. Odcedzic i przelozyc do duzej miski.
Do sosu z oliwy z oliwek dodac boczek i polac nim liscie brukselki. Wymieszac, podrzucajac, tak aby liscie pokryly sie sosem. Doprawic sola i pieprzem. Podawac od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Pysznie.
Z chrupkim boczkiem jest znakomita.
Czesto jej nie jadam, ale na Twoich zdjeciach wyglada bardzo apetycznie ; D
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.