Bigos swiateczny.
Juz rok temu obiecalam sobie, ze na moim blogu pojawia sie przepisy na Swieta Bozego Narodzenia. Niestety oprocz ciasteczek nie pojawilo sie ich wiele. Pewnie dlatego, ze na swieta zawsze wyjezdzamy do Polski (w tym roku rowniez) i nie przygotowuje nic w domu a publikowanie swiatecznych przepisow po swietach mija sie z celem. W tym roku postanowilam to zmienic. Dlatego tez w niedlugim czasie pojawi sie tu kilka swiatecznych propozycji. Zaczynam od przepisu na swiateczny bigos. Zapewne kazdy z Was ma swoj ulubiony i juz wyprobowany przepis. Mimo to polecam Wam wyprobowac rowniez ten. Bigos jest naprawde pyszny. Przygotowany z dwoch rodzajow kapusty, z dodatkiem suszonych grzybow, wedzonych suszonych sliwek i wytrawnego czerwonego wina. Goraco polecam :)
Bigos swiateczny
Skladniki na 10-12 porcji:
1,5 kg kiszonej kapusty
1/2 malej glowki kapusty
po 1/2 kg wieprzowiny (lopatki, karkowki) i kielbasy
oliwa
2-3 cebule
3 liscie laurowe
po 100 g suszonych grzybow i suszonych wedzonych sliwek
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka jalowca
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
sol
pieprz
mielona papryka
rozmaryn
ew. mala puszka koncentratu pomidorowego
Grzyby namoczyc. Kapuste swieza poszatkowac, kiszona odcisnac (ew. przeplukac, gdyby byla zbyt kwasna, sok zachowac i ewentualnie dodlac go pozniej do smaku), wlozyc do garnka razem ze sliwkami i przyprawami. Dodac grzyby z woda, w ktorej sie moczyly. Dusic na wolnym ogniu 1 godz.
Mieso pokroic, cebule obrac, posiekac. Przesmazyc na oliwie, dodac do kapusty. Dusic az mieso bedzie miekkie.
Dodac pokrojona kielbase i wino (i ew. koncentrat pomidorowy). Dusic jeszcze 15 min. Odstawic.
Bigos bedzie lepszy, jesli przez 2-3 kolejne dni bedzie sie go dusic po 15-20 min.
zrodlo: Pani Domu poleca "Boze Narodzenie" 1 (2009)
Komentarze
U nas bigosu nie je się na święta, ale z uwagi na porę roku to chętnie się skuszę. Pozdrawiam ciepło!
Pyszności!
Pozdrawiam serdecznie!
W zeszłym roku robiłam pierwszy raz. Wyszedł przepysznie.
Twój prezentuje się po prostu przepysznie.
Pozdrawiam cieplutko:*
w święta musi być :] u mnie też niedługo zaczniemy gotować..
pozdrawiam!
ten bigos jest po prostu śliczny!
I pięknie podany.
Wpraszam się...
Serdeczności!
Pozdrawiam i zycze miej zabawy!