Claudia, ja i wedzony losos z sosem smietanowo-chrzanowym.
Jest mi niezmiernie milo poinformowac Was, ze w kwietniowym wydaniu "Claudii" znalazl sie krotki wywiad ze mna i kilka przepisow. Ciesze sie, ze moj blog zostal zauwazony i ze moglam znalezc sie w tak wspanialym gronie blogierek :) Zainteresowanych zapraszam do lektury :)
A teraz kolejna propozycja na wielkanocny stol. Pyszna i szybka do przyrzadzenia przystawka z wedzonego lososia, podana z salatka z ogorka, rzodkiewki i cebulki dymki. Calosc polana sosem smietanowo-chrzanowym i posypana makiem. Pysznie, kolorowo i wiosennie. Goraco polecam :)
Wedzony losos z sosem smietanowo-chrzanowym
Skladniki na 6 porcji:
1 niewoskowana cytryna (najlepiej bio)
200 g creme fraiche
2 lyzeczki ostrego tartego chrzanu (ze sloiczka)
3 lyzki dobrej oliwy
sol morska
swiezo mielony pieprz
1/2 lyzeczki cukru
1 peczek rzodkiewki
1 ogorek salatkowy
2 cebulki dymki (nie dalam)
400 g wedzonego lososia (w plasterkach)
1 lyzeczka maku
Cytryne sparzyc, osuszyc, zetrzec skorke i wycisnac sok. Creme fraiche wymieszac z chrzanem, oliwa i skorka cytrynowa, doprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Rzodkiewki umyc, pokroic w cienkie plasterki. Ogorek umyc (ewentualnie obrac), za pomoca obieraczki do warzyw pokroic w dlugie paski (ja pokroilam w plasterki). Cebulke dymke umyc, osuszyc, pokroic w male krazki.
Na duzym talerzu rozlozyc plasterki lososia, na wierzchu ulozyc ogorek, rzodkiewke i cebulke dymke. Calosc polac przygotowanym sosem smietanowo-chrzanowym i posypac makiem. Podawac z bagietka.
*zrodlo: "Lecker" 4 (2012)
Komentarze
PS. Biegnę po "Claudię". Gratuluję! :)
:)
Gratuluję serdecznie.!
A sałatka iście wiosenna,mniam:)
a na talerzu zawitala wiosna, jest tak kolorowo i apetycznie:)
Salatka wspaniala, tez juz po malu coraz wiecej wiosny u nas na talerzach:)
Usciski!
gratuluje ;*
usciski :)