Ciasteczka imbirowe.
Nigdy nie przepadalam za imbirem a wszelkie przepisy z jego dodatkiem, w tym te na ciasteczka, omijalam szerokim lukiem. Az do chwili, kiedy przygotowujac swiateczne prezenty dla najblizszych, upieklam te wlasnie ciasteczka. Wyszly pyszne. Cudownie chrupiace, o mocnym imbirowym smaku. Swietnie szczypia w jezyk i fajnie wygladaja :) Doskonale do kawy lub kubka zimnego mleka. Goraco polecam :)
Z podanej ilosci skladnikow powinno wyjsc 30 ciasteczek (mi jednak wyszlo 50 sztuk, widocznie zrobilam mniejsze).
Ciasteczka imbirowe
Skladniki na 30 sztuk (mi wyszlo ok 50):
350 g maki pszennej
3 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
225 g cukru
1 lyzka imbiru w proszku
1 lyzeczka sody oczyszczonej
125 g masla
90 g melasy
1 jajko, rozklocone
1 lyzeczka skorki pomaranczowej
Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Duza blache (z wyposazenia piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia.
Make wsypac do miski, dodac proszek do pieczenia, sol, cukier, mielony imbir i sode oczyszczona. Maslo wlozyc do rondelka, dodac melase, podgrzewac na malym ogniu, az maslo sie rozpusci. Zdjac z palnika, lekko wystudzic, wlac do suchych skladnikow. Nastepnie dodac rozklocone jajko i skorke pomaranczowa. Zagniesc gladkie ciasto. Z ciasta uformowac 30 malych kuleczek.
Ukladac kuleczki na blasze zachowujac odstepy (ciastka bardzo rosna), lekko rozplaszczyc palcami (lub wypukla strona lyzki).
Wstawic blache do piekarnika. Piec ciasteczka przez 15-20 min. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, chwilke zostawic na blasze a nastepnie delikatnie przeniesc na kuchenna kratke i zostawic do wystygniecia. Podobnie upiec kolejna porcje ciasteczek (az do wyczerpania skladnikow).
*Zrodlo: ksiazka "1001 Kekse"
Komentarze
mmmm, pyszności
Pozdrawiam
i zdjęcia cudne
Monika
zawsze urzekają mnie takie nierowne domowe ciasteczka :) Cały urok... :)
Pozdrawiam! :)
Pozdrowienia Majeczko:)
Pięknie popękane te Twoje ciasteczka.
Pozdrowienia:)
http://slodkie.blox.pl/2012/04/Ciasteczka-imbirowe.html