Udka kurczaka pieczone z baklazanem, orzechami i granatem.
Od tygodnia w mojej kuchni kroluje granat. Po przepysznej zupie z czerwonych burakow i granatu postanowilam wyprobowac granat rowniez w innej wersji. Tym bardziej, ze w rece wpadl mi wlasnie najnowszy magazyn Jamiego Olivera "Jamie", w ktorym znalazlam wiele pysznych inspiracji z dodatkiem tego rubinowego owocu. Moj wybor padl na udka kurczaka pieczone z baklazanem, orzechami, czerwona cebula i slodko-kwasnym syropem z granatu. Bardzo aromatyczne danie, glownie za sprawa cynamonu, ktorym oproszone jest mieso (nie bojcie sie laczyc cynamonu z miesem poniewaz smak jest naprawde rewelacyjny:) Calosc posypana ziarenkami granatu i natka pietruszki wyglada niezwykle atrakcyjnie. Robi sie je rowniez bardzo szybko, nie liczac czasu potrzebnego na przygotowanie syropu z granatow. Goraco polecam :)
Jak wspomnialam wyzej do przygotowania udek potrzebny jest syrop z granatu. Mozna go uzyskac gotujac sok z granatu z cukrem i odparowujac do polowy objetosci (przepis znajdziecie na koncu posta). Mozna oczywiscie uzyc tez kupnego syropu, jednak ten, ktory ja znalazlam (i to w sklepie tureckim) smakowal bardziej na kwasek cytrynowy niz owocowy syrop. Postanowilam wiec przygotowac go sama. Oczywiscie smak jest nieporownywalny!
Udka kurczaka pieczone z baklazanem, orzechami i granatem
Skladniki na 4-6 porcji:
8 udek z kurczaka
6 lyzek syropu z granatow
1/2 lyzeczki cynamonu
oliwa, extra vergine
1 glowka czosnku, podzielona na zabki, zabki nieobrane
3 czerwone cebule, pokrojone
2 duze baklazany, pokrojone w nieduza kostke
50 g orzechow wloskich
1 granat, wyluskane ziarenka
1 maly peczek natki pietruszki, grubo posiekany
ew. garsc listkow rukoli (do dekoracji)
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Udka kurczaka wlozyc do naczynia do zapiekania, skropic syropem z granatow. Oproszyc sola, pieprzem i cynamonem, polac niewielka iloscia oliwy. Dodac czosnek, cebule, baklazany i orzechy, wymieszac.
Przykryc naczynie folia aluminiowa, wstawic do piekarnika i piec przez 30 min. Nastepnie zdjac folie i dopiekac kolejne 15-30 min. (ja pieklam 30 min.).
Upieczone udka wyjac z piekarnika, czosnek wycisnac z lupinek, dodac z powrotem do kurczaka i warzyw. Podawac posypane ziarenkami granatu i ewentualnie udekorowane listkami rukoli. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem ryzu.
Syrop z granatow (na ok.400ml)*:
500 ml soku z granatow
200 g cukru
Sok z granatow wlac do rondelka, wsypac cukier, zagotowac. Mieszac, az cukier sie rozpusci. Zredukowac ogien, gotowac 8-10 min. usuwajac jednoczesnie piane, ktora zbierac sie bedzie na powierzchni syropu. Gotowac, az sok odparuje do polowy objetosci i zgestnieje. Zdjac z kuchenki, wystudzic.
Przelac do wysterylizowanych butelek. Mozna przechowywac do 2 tygodni w lodowce.
* ja zrobilam syrop z polowy porcji co w zupelnosci wystarczylo do przygotowania powyzszego dania
Komentarze
a kurczak pierwsza klasa ;*
pozdrawiam
Pozdrawiam Majeczko:*
Pozdrowienia.
Będę musiała zrezygnować z orzechów bo towarzystwo uczulone, ale danie na tym chyba nie straci