Kacze udka z calvadosem i karmelizowanymi jablkami.



Witam Was serdecznie w Nowym Roku :) Mam nadzieje, ze wkroczyliscie w niego z nowym zapalem i planami. Ja jestem urodzona optymistka, noworocznych postanowien nie robie (bo kto bedzie ich dotrzymywal?) i z ciekawoscia patrze, co przyszlosc mi przyniesie :) Mam nadzieje, ze to bedzie dobry rok - czego Wam i sobie goraco zycze :))

Przejdzmy teraz do przepisu... Te udka robilam jeszcze przed swietami, na niedzielny obiad. Jesli lubicie mieso kaczki jak rowniez polaczenie miesa z owocami, to danie jest w sam raz dla Was :) Calosc wyszla bardzo pyszna. Szalwia nadaje daniu wspanialego aromatu a calvados, wytrawny winiak francuski, charakteryzujacy się wytrawnym smakiem owocowym (jablkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem, doskonale dopelnia smak potrawy. Jedyna rzecz, jaka bym zmienila to ilosc cukru do karmelizowanych jablek, poniewaz moim zdaniem wyszly zbyt slodkie (mysle, ze 25 g w zupelnosci by wystarczylo). Goraco polecam :)

Przepis Donny Hay z ksiazki "Jahreszeiten".



Kacze udka z calvadosem i karmelizowanymi jablkami

Skladniki na 4 porcje:
3 jablka, przepolowione
4 lyzki calvadosu
50 g brazowego cukru (lub mniej wg uznania)
10 g listkow swiezej szalwii
1 lyzka oliwy
4 udka kacze (kazde po 300 g)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
125 ml bulionu drobiowego

Piekarnik nagrzac do temp. 180°C. Jablka wlozyc do miski, wlac calvados, wsypac brazowy cukier i wszystko dobrze wymieszac. Udka kacze oproszyc sola i pieprzem.

Rozgrzac oliwe na duzej patelni, ktora mozna wlozyc do piekarnika (ja zrobilam to w naczyniu zaroodpornym). Wlozyc udka skora do dolu, podsmazyc przez 2-3 min. na zlotobrazowo. Wlozyc polowki jablek (przecieta strana do dolu) i smazyc razem przez 1 min.

Wlac bulion, zagotowac. Wstawic naczynie do piekarnika i dusic udka przez 25-30 min. (lub dluzej)*, az mieso bedzie dobrze upieczone a sos sie zagesci. Podawac z ryzem.



*z reguly wszystkie dania Donny Hay pieke dluzej niz podano to w przepisie (wydaje mi sie, ze to kwestia piekarnika wiec staram sie kontrolowac na biezaco stan potrawy).

Komentarze

Kamila pisze…
Pysznie wygląda!
Panna Malwinna pisze…
Przepis zapisuję- wypróbuję jak tylko zakupię nowy kombiwar (mój staruszek spalił się w sylwestra)

pozdrawiam
Maggie pisze…
Wyglada bosko! Kacze uda sa jeszcze lepsze niz kacze piersi, choc tlustsze.
pieczarka mySia pisze…
Ale pysznosci Kochana, az sie glodna zrobilam ; )

Buziaki ;*
Amber pisze…
Majko,znam identyczny przepis z gęsimi udami,które niedawno podawałam na obiad.
Twoja wersja z kaczką do szybkiego wypróbowania.Prezentuje się pysznie!
Pomyślnego 2012 Ci życzę.
agnieszka pisze…
Genialne połączenie! Znając calvadosa smak jest przepysznyn ;) Ściskam!!
kabamaiga pisze…
Gdzie nie popatrzeć tam kaczka. Tylko u nas w sklepach nie ma :( Uwielbiam połączenie mięsa i owoców.
Bea pisze…
I Tobie Majko - wszystkiego dobrego! :)
A udka pysznie rumiane :))

Pozdrawiam!
aga pisze…
mniam:) co za pyszne danie:)
piegusek1976 pisze…
ależ pysznie to wygląda, uwielbiam kaczkę:)
wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
atina pisze…
widzę pyszną porcyjkę obiadową :)
Majana pisze…
Och,jak pysznie wyglądają te udka. Świetna propozycja Majeczko.
Pozdrawiam Cie:)
Anonimowy pisze…
dobre bo tez wlasnie robie dzis takie udka ;)

pozdr.
Rafal
Monica pisze…
Kaczkę lubię ale pewnie zastąpiłabym ją kurakiem, bo delikatniejszy. Wspaniała propozycja na obiad.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Beata pisze…
Cudownie to wszystko wygląda Ja uwielbiam kaczkę!
Menu na weekend pisze…
wspaniałe! a calvados to łuk triumfalny :) plus kilka wyjątkowych wspomnień...
Unknown pisze…
Majko, Donna kiedyś w swoim magazynie pisała, że przy testowaniu przepisów używają pieców konwekcyjnych (bodajże), w których temperatura pieczenia ustawia się o 20 stopni niższą niż w tradycyjnych. Jeśli masz tradycyjny, to ta niższa temepratura może spowodować, że musisz wydłużyć czas pieczenia. Tak sobie gdybam... Bo to mogą też być humory danego piekarnika.
Malgoshka pisze…
Piekne! Robilam podobnie poledwiczki wieprzowe, musze sprobowac z kurczakiem.