Kacze udka z calvadosem i karmelizowanymi jablkami.
Witam Was serdecznie w Nowym Roku :) Mam nadzieje, ze wkroczyliscie w niego z nowym zapalem i planami. Ja jestem urodzona optymistka, noworocznych postanowien nie robie (bo kto bedzie ich dotrzymywal?) i z ciekawoscia patrze, co przyszlosc mi przyniesie :) Mam nadzieje, ze to bedzie dobry rok - czego Wam i sobie goraco zycze :))
Przejdzmy teraz do przepisu... Te udka robilam jeszcze przed swietami, na niedzielny obiad. Jesli lubicie mieso kaczki jak rowniez polaczenie miesa z owocami, to danie jest w sam raz dla Was :) Calosc wyszla bardzo pyszna. Szalwia nadaje daniu wspanialego aromatu a calvados, wytrawny winiak francuski, charakteryzujacy się wytrawnym smakiem owocowym (jablkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem, doskonale dopelnia smak potrawy. Jedyna rzecz, jaka bym zmienila to ilosc cukru do karmelizowanych jablek, poniewaz moim zdaniem wyszly zbyt slodkie (mysle, ze 25 g w zupelnosci by wystarczylo). Goraco polecam :)
Przepis Donny Hay z ksiazki "Jahreszeiten".
Kacze udka z calvadosem i karmelizowanymi jablkami
Skladniki na 4 porcje:
3 jablka, przepolowione
4 lyzki calvadosu
50 g brazowego cukru (lub mniej wg uznania)
10 g listkow swiezej szalwii
1 lyzka oliwy
4 udka kacze (kazde po 300 g)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
125 ml bulionu drobiowego
Piekarnik nagrzac do temp. 180°C. Jablka wlozyc do miski, wlac calvados, wsypac brazowy cukier i wszystko dobrze wymieszac. Udka kacze oproszyc sola i pieprzem.
Rozgrzac oliwe na duzej patelni, ktora mozna wlozyc do piekarnika (ja zrobilam to w naczyniu zaroodpornym). Wlozyc udka skora do dolu, podsmazyc przez 2-3 min. na zlotobrazowo. Wlozyc polowki jablek (przecieta strana do dolu) i smazyc razem przez 1 min.
Wlac bulion, zagotowac. Wstawic naczynie do piekarnika i dusic udka przez 25-30 min. (lub dluzej)*, az mieso bedzie dobrze upieczone a sos sie zagesci. Podawac z ryzem.
*z reguly wszystkie dania Donny Hay pieke dluzej niz podano to w przepisie (wydaje mi sie, ze to kwestia piekarnika wiec staram sie kontrolowac na biezaco stan potrawy).
Komentarze
pozdrawiam
Buziaki ;*
Twoja wersja z kaczką do szybkiego wypróbowania.Prezentuje się pysznie!
Pomyślnego 2012 Ci życzę.
A udka pysznie rumiane :))
Pozdrawiam!
wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
Pozdrawiam Cie:)
pozdr.
Rafal
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)