Penne con zucchine e salame gratinate.
Wielokrotnie juz pisalam o mojej wielkiej slabosci do makaronu i wloskiej kuchni. Dla talerza dobrego makaronu moglabym zrezygnowac z kazdego innego pysznego dania :) Czasami zartuje, ze urodzilam sie nie w tym kraju co trzeba. Gdybym mieszkala w Italii, czulabym sie tam jak w raju. Nie tylko zreszta kulinarnym. Wloska kultura i jezyk to tez cos, co bardzo mnie fascynuje. Pozostajac wiec we wloskich klimatach zapraszam Was dzis na penne con zucchine e salame gratinate czyli makaron penne zapiekany z cukinia i salami. W delikatnym sosie beszamelowym, posypany parmezanem. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Malo fotogeniczne ale za to przepyszne. Przepis znalazlam w ksiazce Gino D'Acampo "Wloskie dania makaronowe". Goraco polecam :)
I jeszcze slowo na temat wspomnianej ksiazki:
"Gino D'Acampo przedstawia 100 smacznych dan makaronowych na kazda okazje. Uniwersalne, szybkie i zdrowe potrawy z makaronu oraz pierogi to najlepsze gotowe posilki. Przepisy Gino ukazuja ich prostote i roznorodnosc,a ich smak jest niepowtarzalny. Poznasz klasyczne dania, takie jak carbonara, puttanesca czy ragu alla bolognese, nowe wersje popularnych potraw - na przyklad lazanie z pesto, a takze wiele niezwyklych polaczen w rodzaju makaronu tagliatelle w sosie tatarskim. Znajdziesz propozycje na piknikowe lunche i potrawy na wynos oraz dania na wystawne przyjecia, w tym rowniez odpowiednie dla wegetarian i alergikow a takze desery."
Penne con zucchine e salame gratinate (Makaron penne zapiekany z cukinia i salami)
Skladniki na 6 porcji:
6 lyzek oliwy
2 duze cukinie, pokrojone w kostke o boku 0,5 cm
350 g penne rigate
250 g salami, pocietego w male paski
3 lyzki swiezo posiekanej natki pietruszki plaskolistnej
100 g swiezo startego parmezanu
maslo do posmarowania
sol i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
50 g solonego masla
50 g maki pszennej
500 ml zimnego pelnotlustego mleka
1/2 lyzeczki przyprawy paprykowej (dalam slodka mielona papryke)
szczypta swiezo startej galki muszkatolowej
Rozgrzej oliwe na duzej patelni na srednim ogniu i smaz cukinie przez 5 min., mieszajac od czasu do czasu. Przypraw sola i pieprzem, a potem odstaw na bok.
Aby przygotowac sos beszamelowy, roztop maslo w duzym rondlu na srednim ogniu. Wymieszaj je z maka i podgrzewaj przez 1 min., az lekko zbrazowieje. Rozprowadz trzepaczka z zimnym mlekiem, dodajac je stopniowo, zmniejsz ogien i gotuj przez 10 min., stale ubijajac. Kiedy sos zgestnieje dodaj przyprawe paprykowa (lub mielona papryke) i galke muszkatolowa. Dopraw sola i pieprzem i odstaw, by nieco ostygl.
Ugotuj makaron al dente w duzym garnku z wrzaca osolona woda. Odcedz i przeloz do duzej miski z cukinia, salami i natka pietruszki. Wsyp polowe parmezanu i wlej polowe sosu beszamelowego. Delikatnie wymieszaj.
Nagrzej grill do srednio wysokiej temperatury. Natlusc maslem okragle zaroodporne naczynie o srednicy 22 cm i glebokosci co najmniej 4 cm. Przeloz do niego makaron, przykryj reszta beszamelu i posyp pozostalym parmezanem.
Ustaw naczynie pod nagrzanym grillem i zapiekaj przez 15 min., az potrawa sie przyrumieni i stanie sie chrupiaca.
Wyjmij ja z piekarnika i odstaw na 5 min. Bedzie ja latwiej pokroic i podawac, gdy jej warstwy sie polacza.
Komentarze
pamietam, ze trzymalam w rekach te ksiazke, podczas pobytu w Polsce. I teraz bardzo zaluje, ze jej nie kupilam... Ale dobrze, ze choc moge polegac na Twojej slabosci do makaronu :-) i liczyc na wiecej przepisow w swoim czasie. Serdecznosci,
Anna
Takie jedzenie jest po prostu rajem dla podniebienia Majeczko. Zgadzam się i w pełni podzielam Twój smak:)
Pozdrowionka:)
ale u mnie będą bez mięsnej wkładki;)
pozdrowienia!
zjadlabym wszystko na raz!
Buziaki ;*
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Buziaki.
Usciski.
Zdecydowanie polecam :)