poniedziałek, 16 stycznia 2012

Penne con zucchine e salame gratinate.



Wielokrotnie juz pisalam o mojej wielkiej slabosci do makaronu i wloskiej kuchni. Dla talerza dobrego makaronu moglabym zrezygnowac z kazdego innego pysznego dania :) Czasami zartuje, ze urodzilam sie nie w tym kraju co trzeba. Gdybym mieszkala w Italii, czulabym sie tam jak w raju. Nie tylko zreszta kulinarnym. Wloska kultura i jezyk to tez cos, co bardzo mnie fascynuje. Pozostajac wiec we wloskich klimatach zapraszam Was dzis na penne con zucchine e salame gratinate czyli makaron penne zapiekany z cukinia i salami. W delikatnym sosie beszamelowym, posypany parmezanem. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Malo fotogeniczne ale za to przepyszne. Przepis znalazlam w ksiazce Gino D'Acampo "Wloskie dania makaronowe". Goraco polecam :)

I jeszcze slowo na temat wspomnianej ksiazki:
"Gino D'Acampo przedstawia 100 smacznych dan makaronowych na kazda okazje. Uniwersalne, szybkie i zdrowe potrawy z makaronu oraz pierogi to najlepsze gotowe posilki. Przepisy Gino ukazuja ich prostote i roznorodnosc,a ich smak jest niepowtarzalny. Poznasz klasyczne dania, takie jak carbonara, puttanesca czy ragu alla bolognese, nowe wersje popularnych potraw - na przyklad lazanie z pesto, a takze wiele niezwyklych polaczen w rodzaju makaronu tagliatelle w sosie tatarskim. Znajdziesz propozycje na piknikowe lunche i potrawy na wynos oraz dania na wystawne przyjecia, w tym rowniez odpowiednie dla wegetarian i alergikow a takze desery."



Penne con zucchine e salame gratinate (Makaron penne zapiekany z cukinia i salami)

Skladniki na 6 porcji:
6 lyzek oliwy
2 duze cukinie, pokrojone w kostke o boku 0,5 cm
350 g penne rigate
250 g salami, pocietego w male paski
3 lyzki swiezo posiekanej natki pietruszki plaskolistnej
100 g swiezo startego parmezanu
maslo do posmarowania
sol i pieprz do smaku

Sos beszamelowy:
50 g solonego masla
50 g maki pszennej
500 ml zimnego pelnotlustego mleka
1/2 lyzeczki przyprawy paprykowej (dalam slodka mielona papryke)
szczypta swiezo startej galki muszkatolowej

Rozgrzej oliwe na duzej patelni na srednim ogniu i smaz cukinie przez 5 min., mieszajac od czasu do czasu. Przypraw sola i pieprzem, a potem odstaw na bok.

Aby przygotowac sos beszamelowy, roztop maslo w duzym rondlu na srednim ogniu. Wymieszaj je z maka i podgrzewaj przez 1 min., az lekko zbrazowieje. Rozprowadz trzepaczka z zimnym mlekiem, dodajac je stopniowo, zmniejsz ogien i gotuj przez 10 min., stale ubijajac. Kiedy sos zgestnieje dodaj przyprawe paprykowa (lub mielona papryke) i galke muszkatolowa. Dopraw sola i pieprzem i odstaw, by nieco ostygl.

Ugotuj makaron al dente w duzym garnku z wrzaca osolona woda. Odcedz i przeloz do duzej miski z cukinia, salami i natka pietruszki. Wsyp polowe parmezanu i wlej polowe sosu beszamelowego. Delikatnie wymieszaj.

Nagrzej grill do srednio wysokiej temperatury. Natlusc maslem okragle zaroodporne naczynie o srednicy 22 cm i glebokosci co najmniej 4 cm. Przeloz do niego makaron, przykryj reszta beszamelu i posyp pozostalym parmezanem.

Ustaw naczynie pod nagrzanym grillem i zapiekaj przez 15 min., az potrawa sie przyrumieni i stanie sie chrupiaca.

Wyjmij ja z piekarnika i odstaw na 5 min. Bedzie ja latwiej pokroic i podawac, gdy jej warstwy sie polacza.

47 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie...jestem po śniadaniu, a momentalnie zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Majko Droga,
    pamietam, ze trzymalam w rekach te ksiazke, podczas pobytu w Polsce. I teraz bardzo zaluje, ze jej nie kupilam... Ale dobrze, ze choc moge polegac na Twojej slabosci do makaronu :-) i liczyc na wiecej przepisow w swoim czasie. Serdecznosci,

    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksiazka warta kupienia. Jak wszystkie inne tego autora :) A na wiecej makaronowych potraw mozesz oczywiscie liczyc :) Beda kolejne.

      Usciski.

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Prostota zawsze smakuje najlepiej :)

      Usuń
  4. przepis chętnie wypróbuję, bo zapiekanka wygląda bardzo smacznie ;) a blog zaczynam obserwować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Czekam na Twoja opinie :)

      Usuń
  5. Od dawna już jestem fanką Gino;) i mam wszystkie jego książki, oprócz ostatniej(z wypiekami). Twoje penne wygląda baardzo pysznie i zachęcająco:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Na te ostatnia ksiazke Gino juz ostrze pazurki :) Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Gino jest super (no i popatrzec tez na niego milo), a ten makaron to cos zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj milo, milo :)) Czestuj sie kochana :)

      Usuń
  7. Coś dla mnie!kocham makarony:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. E tam mało fotogeniczne. Ma swój urok, oj ma. Ja też makaron kocham.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze nie wyszlo najgorzej ale myslalam, ze bedzie lepiej :) Usciski.

      Usuń
  9. Ja też twierdzę, że nie urodziłam się w tyjm kraju co trzeba :) Pyszne danie, obowiązkowe na mojej liści :)!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez myslisz o Italii czy jakims innym kraju? :) A danie polecam i czekam na opinie :) Usciski.

      Usuń
  10. Zapiekanki makaronowe uwielbiam, wszystkie bez wyjątków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ta tez powinna Ci posmakowac. Polecam :)

      Usuń
  11. Bardzo smakowity makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, jak ja kocham kuchnię włoską, Italię, ten język, ludzi,tę atmosferę, architekturę, klimat, wszystko:). Bez pamięci.
    Takie jedzenie jest po prostu rajem dla podniebienia Majeczko. Zgadzam się i w pełni podzielam Twój smak:)
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje kochana. Tam powinnysmy sie urodzic :)) Albo przynajmniej mieszkac :)

      Usciski.

      Usuń
  13. Majko, mam kilka wybranych przepisów z tej książki, muszę w końcu wypróbować, bo widzę, że to pyszności są:)
    ale u mnie będą bez mięsnej wkładki;)
    pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez sobie pozaznaczalam te, ktore mnie inteesuja i wyszla prawie cala ksiazka :) Czekam na Twoj wybor :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Moje ślinianki nie wytrzymały. Ależ apetyczne zdjęcia, ależ pyszna zapiekanka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Bardzo mi milo, ze Ci sie podoba :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Zdecydowanie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam :) Pozdrowienia.

      Usuń
  16. no to mam obiad na jutro!!! świetny przepis Agnieszko:) pozdrawiam wieczorową porą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Mam nadzieje, ze smakowalo :)

      Buziaki.

      Usuń
    2. było pyszne!!! tak jak średnio przepadam za makaronem to danie mi bardzo posmakowało:) dziękuję za przepis:) buziole

      Usuń
  17. Piękna zapiekanka. Idealna obiadokolacja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I polecam bo jest pyszna.

      Usuń
  18. Właśnie sobie ostatnio kupiłam 2 książki tego autora i mam zamiar poszaleć z włoską kuchnią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bedziemy szalec razem :) Gino ma naprawde pyszne przepisy.

      Usuń
  19. Podzielam tę słabość!

    OdpowiedzUsuń
  20. Cukinia to dla mnie zawsze smak lata, chętnie skubnęłabym sobie teraz taki pyszny kawałek lata :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kochana moja do Ciebie zaglądam ze strachem, bo później muszę lecieć do sklepu :) Danie koniecznie do odgapienia cudownie wygląda, robisz super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I nie boj sie prosze (sklep jest daleko? :))

      Usuń
  22. Niesamowicie apetyczne danie! :)

    zjadlabym wszystko na raz!

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje kochana. Gwarantuje Ci, ze nie dalabys rady. Ale moze nie znam Twoich mozliwosci :)))

      Usciski.

      Usuń
  23. Było dziś na obiadek! Pyszności!
    Zdecydowanie polecam :)

    OdpowiedzUsuń