Na szybko. Krewetki z patelni z papryka.
Dzisiejsze danie to smaczna propozycja dla milosnikow krewetek, do ktorych i ja sie zaliczam :) Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu (czas przygotowania to tylko 20 min.). Pyszne krewetki, chrupiaca papryka a do tego czosnek i aromatyczna natka pietruszki. Idealne jako przystawka lub przekaska w ciagu dnia. Z podanych skladnikow wychodza dwie nieduze porcje, wiec jesli chcielibyscie podac krewetki jako danie kolacyjne, polecam podwoic ilosc skladnikow. I koniecznie podajcie z bagietka, ktora mozna pozniej wybierac sos z miseczek. Goraco polecam :)
Krewetki z patelni z papryka
Skladniki na 2 porcje:
1 zabek czosnku
4 cebulki dymki
1 czerwona papryka
4 galazki natki pietruszki
6 lyzek oliwy
10 duzych krewetek (bez skorupek)
suszone chili w platkach
sol morska gruboziarnista
2 lyzki soku z cytryny
Czosnek obrac, pokroic w cienkie plasterki. Cebulke dymke umyc, biala i jasno-zielona czesc cebulki pokroic w plasterki (szczypior odrzucic).
Papryke umyc, ususnuc pestki, pokroic w 1 cm kostke. Z natki pietruszki oberwac listki, posiekac.
Na patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, przesmazyc na niej krewetki (po 1-2 min. z kazdej strony). Oproszyc platkami chili i sola morska, zdjac z patelni.
Wlac na patelnie kolejne 2 lyzki oliwy, wrzucic czosnek, papryke i cebulke dymke. Smazyc przrz 5 min. na srednim ogniu. Doprawic do smaku sola i platkami chili.
Podsmazone krewetki dodac do warzyw, wsypac natke pietruszki, wlac 2 lyzki wody, pozostale 2 lyzki oliwy i sok z cytryny, wymieszac. Podawac z bagietka.
*Zrodlo: miesiecznik "Für jeden Tag" 1 (2012)
Komentarze