Cytrynowe ciasto Capri wg Sophie Dahl.



Dzis zapraszam Was na pyszne ciasto z przepisu Sophie Dahl. Przepis znalazlam w ksiazce "Verführerisch Kochen mit Sophie Dahl" (w polskiej wersji jezykowej "Apetyczna panna Dahl"). Dosyc zwarte za sprawa dodatku mielonych migdalow a do tego bardzo mocno cytrynowe. Doskonale smakuje oproszone cukrem pudrem ale ja poszlam za rada autorki i podalam ciasto z dodatkiem schlodzonej smietany (creme fraiche) wymieszanej z lemon curd (ktory juz od dawna czekal na swoja kolej w kuchennej szafce i ktory dodatkowo wzmocnil "cytrynowosc" calego wypieku). Musze przyznac, ze to byl strzal w dziesiatke. Calosc smakowala po prostu doskonale. Goraco polecam :)



Cytrynowe ciasto Capri

Skladniki na 6 porcji:
150 g masla + troche do wysmarowania formy
225 g cukru
6 jajek, odzielnie bialka i zoltka
starta skorka i sok wycisniety z 4 niewoskowanych cytryn
300 g mielonych migdalow
115 g maki ziemniaczanej + troche do wysypania formy

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Tortownice o srednicy 23 cm (u mnie 24 cm) wysmarowac maslem i wysypac maka ziemniaczana.

Maslo zmiksowac z cukrem na kremowa mase. Ciagle miksujac dodawac po jednym zoltku, nastepnie wsypac skorke cytrynowa i wlac sok z cytryny.

W drugiej misce ubic bialka na sztywna piane, dodac do masy, wymieszac. Wsypac mielone migdaly i make, delikatnie wszystko razem wymieszac. Wylac ciasto do przygotowanej formy, wstawic do piekarnika i piec 10 min. Po tym czasie zmniejszyc temperature do 150°C i piec kolejne 40 min.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic. Wyjac z formy i podzielic na porcje. Podawac oproszone cukrem pudrem lub z dodatkiem smietany (creme fraiche) wymieszanej z cytrynowym kremem lemon curd.

Komentarze

deserowo pisze…
Jest piękne!
milk_chocolate84 pisze…
uwielbiam mocno cytrynowe wypieki :) Nie mogę oderwać wzroku od zdjęć... są genialne!
Zapraszam do konkursu
http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/10/Konkurs-z-firma-Neoflam-Zgarnij-szklany-garnek.html
:)
Majana pisze…
Wygląda cudownie Majeczko. Takie delikatne leciutkie, no piękne jest!

Pozdrawiam:)
Amber pisze…
Majko,cisto jest piękne!
Ja też uwielbiam pannę Dahl i mam Jej książkę w polskiej wersji.
Pozdrowienia!
Daga pisze…
Ależ apetyczne zdjęcia! Uwielbiam cytrynowe wypieki, więc koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam:-)
Kasia pisze…
Muślinowo leciutkie, aksamitnie puszyste! Cudownie Ci wyszło... :)
kornik pisze…
Piękne ciasto, piękne zdjęcia!
uwielbiam wypieki z cytrusową nutą, to coś dla mnie:)
kucharenka pisze…
Wygląda pieknie.....tak delikatnie i kobieco.....takie typowe w stylu Sophie :-) Pozdrawiam
Maggie pisze…
Bardzo lubie przepisy Sophie i tez zerkalam ostatnio na to ciasto - teraz jeszcze bardziej mam ochote je zrobic, bo u ciebie wyglada niesamowicie kuszaco!
Oliwka pisze…
z dodatkiem tego kremu musi smakować wspaniale :)
slyvvia pisze…
Koniecznie muszę spróbować, bo wygląda fantastycznie :D
Beata pisze…
Uwielbiam takie szybkie ciasta, a na dodatek cytryny to moja miłość, więc już zapisuję przepis do wypróbowania
Pozdrawiam
margot pisze…
o jej już sam tytuł tego ciasta jest smakowity ,a wygląd boski
Bardzo lubię cytrusowe ciasta o wyrazistym smaku.Wygląda rewelacyjnie :)
aga pisze…
ale cudne!!! ciasto prezentuje sie super i z checia bym zjadla choc kawaleczek:)
magda k. pisze…
no faktycznie :) wirtualne połaczenie :) prawda,że książka świetna :) ten przepis też mam w planach i teraz to już zrobię na 100% :) piękne zdjęcia
piegusek1976 pisze…
Agnieszko jutro jestem u Ciebie na porannej kawie i oczywiście nie omieszkam upomnieć się o spory kawałek tego ciacha-koniecznie ze śmietaną a co!!! ha ha ha :) buziaki
Unknown pisze…
Ono wcale nie wygląda na zwarte, wygląda całkiem lekko! Uwielbiam ciasta z dodatkiem migdałów i potwierdzam - dodatek śmietany/creme fraiche albo nawet mascaropne, a co tam! to jest to :-)
Unknown pisze…
A, zapomiałam dopisać, że bardzo się cieszę, że przeżyłaś spotkanie z harissa w soczewicy prawie bez szwanku ;-)
zjedz_mnie pisze…
Ono wygląda tak jak je opisujesz na bardzo pyszne, a poza tym uwodzi swoim widokiem ;]
agnieszka pisze…
Maju! Też już mam tę książkę :) Wczoraj przeglądając (po raz kolejny!) zdecydowałam, że pierwszym przepisem będzie właśnie to ciasto ;) Skoro nie tylko Sophie, ale i Ty je polecasz to już teraz na pewno upiekę :)
żenia pisze…
Cudne ciacho, i poprzednia drożdżówka, palce lizać!!!
Serdecznie pozdrawaiam Maju!
kass pisze…
A wiesz że ostatnio nad nim się zastanawiałam... no cóż, nie ma co tu dużo mysleć tylko piec:) a jak Ty rekomendujesz to juz na bank zaraz zrobię:)
pozdrawiam!
bardzo głośno woła: zjedz mnie!...no to biegnę i chętnie zjem
zauberi pisze…
zapisuję sobie do wypróbowania :) lubię takie cytrynowe słodkości
Monica pisze…
Prezentuje się niezwykle puszyście i apetycznie. Lubię takie proste, szybkie ciacha, szczególnie jak jest duuuużo skórki z cytryny, pycha :)

Pozdrawiam serdecznie!
Magiczna Fabryka pisze…
Ależ tu pysznie:)
Dusia pisze…
wygląda na takie delikatne
pepa w kuchni pisze…
Ale ono wygląda.... :) mniam!
Porywam kawałeczek! :)
pieczarka mySia pisze…
Kochana! Uwielbiam ciasta cytrynowe - sa zawsze takie swieze i smaczne!

Przpis zapisuje ; )
Ivka pisze…
Cytrynowe ciasto panny Dahl już czeka w kolejce na wykonanie, Twój zachwyt mnie jeszcze bardziej do tego motywuje!
O, a mi to ciacho gdzieś umknęło! A fajne jest! Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
ewena pisze…
A za to cytrynowe Sophie, to się już od dawna zabieram, może w końcu je zrobię;)