Zakwas. Pain au Levain (chleb pszenny na zakwasie).
Stalo sie! Dwa tygodnie temu zrobilam swoj pierwszy zakwas. Od tamtej pory upieklam juz piec chlebow i wciaz nie mam dosyc. Wyszukuje wciaz nowe przepisy, zapisuje je w moim malym notesiku (nie lubie wydrukowanych przepisow ani pieczenia z laptopem w kuchni) i kazdego dnia planuje, co znow upieke. Moj M. zartuje, ze zostalam opetana bo wciaz tylko mowie na temat chleba. Kazdy swiezo upieczony bochenek znika w ciagu pol dnia w czym On ma niesamowcie duzy udzial :)
Robiac zakwas skorzystalam z bardzo latwego przepisu Liski i juz po dwoch dniach upieklam swoj pierwszy chleb na zakwasie :) Oczywiscie dodalam do niego, zgodnie ze wskazowkami Liski, lyzeczke drozdzy. Pierwszym chlebkiem byl wlasnie Pain au Lavain. Kiedys widzialam go u Dorotus, niedawno Madzia kusila tym chlebem na swoim blogu. Pieklam go dwa razy. Za pierwszym razem po przelozenia z koszyka na rozgrzany kamien pieknie rozlal sie na boki i juz sie nie podniosl nawet o milimetr podczas pieczenia. Smak tego chleba tak nas jednak zachwycil, ze postanowilam upiec go po raz kolejny. Tym razem sie udalo. Po dosyc niebezpiecznych, bo grozacych poparzeniem, akrobacjach z rozgrzanym kamieniem wyjelam z piekarnika pachnacy bochenek z chrupiaca skorka.
Chlebek jest naprawde pyszny. Ma mieciutki, dziurkowany miazsz i chrupiaca skorke. Uformowalam podluzny bochenek i odstawilam do wyrastania w podluznej formie. Tak, jak juz wspomnialam wyzej, dodalam do ciasta chlebowego (na drugi dzien) lyzeczke suszonych drozdzy. Polecam wszystkim ten chlebek. Jest naprawde pyszny. I nie bojcie sie zakwasu, naprawde nie ma czego :)
Na koniec jeszcze male podziekowania :) Poleczko, dziekuje za wszystkie dobre rady dotyczace wypieku chleba :)
Pain au Levain (chleb pszenny na zakwasie)
Skladniki na 1 bochenek:
cytuje za Dorotus
Skladniki na zaczyn (wieczor wczesniej):
65 g maki pszennej chlebowej
4,2 g maki zytniej (uzylam maki zytniej pelnoziarnistej)
42,5 g wody
1 lyzka aktywnego zakwasu
Wszystkie skladniki zmiksowac. Przykryc folia spozywcza i pozostawic w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (cala noc).
Skladniki na ciasto wlasciwe:
364 g maki pszennej chlebowej
18,4 g maki zytniej (uzylam maki zytniej pelnoziarnistej)
250,5 g wody
1/2 lyzki soli
cały 12-h zaczyn
Make pszenna wymieszac z maka zytnia i woda (mikserem). Przykryc folia, pozostawic na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodac sol i zaczyn, mieszac mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawic w cieplym miejscu na 2,5 godziny, skladajac je dwukrotnie co 50 minut.
Z ciasta uformowac bochenek, umiescic w koszu do wyrastania, posypanym maka. Pozostawic na 2 - 2,5 godziny do wyrosniecia. Przed pieczeniem chleb ponacinac.
Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut (najlepiej na kamieniu). Studzic na kratce.
Komentarze
I wiesz co? Jak już się wciągnęłaś, to ani trochę Ci nie przejdzie. Z pieczeniem takiego chleba jest moc przyjemności!
A na koniec dodam, że pomimo mojego dłuższego stażu z pieczeniem, Twoje bochenki wyglądają o niebo lepiej. I jakie piękne nacięcia! Zazdroszczę Ci, naprawdę. ;))
Ściskam!
W takim tempie niedługo będziesz piekła ładniejsze bochenki niż J. Hamelman :)
Mi kompletnie nie wychodzi, jak bardzo bym się nie starała...
Ale może kiedyś?..
Najbardziej lubię właśnie takie oprószone mąką. Z masełkiem oczywiście :-)
M.
Pozdrawiam:)
Ja od dobrych kilku miesięcy mam w przerwie w pieczeniu domowego chleba, ale lada dzień powrócę. Mąka na zakwas już czeka. To cudowny zwyczaj.
Pozdrowienia:)
Zaytoon - dziekuje za mile slowa. Mam nadzieje, ze nie przestane piec chlebow bo to sprawia mi ogromna przyjemnosc :)
wiosenka27 - dziekuje. Koniecznie go upiecz. Nie tylko ze wzgledu na dziury ale rowniez na smak. Jest doskonaly :)
Polka - dziekuje. I nie podpuszczaj mnie moja droga bo do Halemnana to mi straaaasznie daleko :)
spenser - dziekuje. Upieklam piec chlebow na zakwasie. Wczesniej pieklam chleby tylko na drozdzach.
kabamaiga - dziekuje. Ja tez juz nie kupuje chleba w sklepie. Zdecydowanie wole chleb wlasnego wypieku. Nawet kiedy jest plaski jak nalesnik :)
Gos - chleby oproszone maka to tez moje ulubione (nie przepadam za pieczeniem w formach). Zapraszam wiec na chlebek :)
atina - dziekuje :)
emma001 - dziekuje. Polecam ten chlebek. Koniecznie upiecz :) Trzymam kciuki.
Io - nie wszystkie moje chleby tak dobrze wygladaja. Niektore nie nadaja sie zeby pokazywac je na blogu ale trening czyni mistrza :) A emocje rzeczywiscie sa ogromne. Za kazdym razem.
majana - dziekuje. Moze podam Ci nozyk? :)
wegetarianka - dziekuje. Co do aniola stroza to masz racje. Trzeslam sie nad tym zakwasem jak nad malym dzieckiem, zagladalam do niego co chwile ale najwidoczniej ma sie calkiem dobrze :)
KUCHARNIA, Anna-Maria -dziekuje. Ja bede miala mala przerwe niedlugo (wyjezdzam do rodziny). Juz teraz czuje, ze bedzie mi pieczenia brakowalo :)
asieja - dziekuje :)
Piegowata - dziekuje. Ja mysle, ze to juz czas :)) Wiec do dziela! :)
kamyla_k - witam Cie na moim blogu. I bedzie mi bardzo milo :)
magda k. - dziekuje. Ciesze sie, ze opublikowalas ten chlebek na swoim blogu bo to dzieki Tobie postanowilam go upiec :)
ewena - no :) Dziekuje.
I am now not poѕіtive whеther thіs put
uρ is ωritten through hіm as nobody elѕe knоw suсh spеcial about mу difficulty.
Υou aгe wondеrful! Thanks!
Review my site :: loans for bad credit