"Torciki" z ciasta yufka. Z mielonym miesem i cukinia.
Deutsche Version
Po slodkich wariacjach z ciastem filo (yufka) w roli glownej (klik klik) przyszedl czas na jego wytrawna wersje. Chrupiace "torciki" z mielonym miesem i cukinia. Taka zwykla potrawa podana w troche niezwykly sposob. Kiedy sprobujecie gwarantuje Wam, ze zachwyca nie tylko Wasze podniebienia ale takze oczy :) Doskonale zarowno na obiad, jak i ciepla kolacje. Nie wymagaja duzo pracy i swietnie prezentuja sie na stole.
Moje ciasto troche zbyt mocno sie przypieklo, radze wiec obserwowac je podczas pieczenia i przykryc folia aluminiowa, gdyby sie zbyt mocno rumienilo. Z podanych skladnikow wychodza dwa "torciki" o srednicy 20 cm. Jednym takim "torcikiem" najedza sie dwie osoby. Ja podalam do nich dodatkowo salate z sosem vinaigrette. Smacznego :)
"Torciki" z ciasta yufka z mielonym miesem i cukinia
Skladniki na 4 porcje:
250 g ciasta yufka lub filo (ok. 10 platow)
40 g plynnego masla
3 zabki czosnku
800 g mielonego miesa (dalam wolowo-wieprzowe)
5 lyzek oliwy
4 pomidory (dalam z puszki)
2 cukinie
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol
pieprz
kminek (pominelam)
Dwie male tortownice (o srednicy 20 cm) wylozyc papierem do pieczenia. Platy ciasta smarowac kolejno rozpuszczonym maslem i ukladac po 5 sztuk (kladac jeden na drugim) w przygotowanych tortownicach (tak, aby brzegi ciasta wystawaly ponad tortownice). Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.
Czosnek obrac, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac oliwe podsmazyc krotko czosnek. Dodac mielone mieso, podsmazyc. Pomidory obrac, pokroic na kawalki. Cukinie umyc, przeciac wzdluz na pol, pokroic na cienkie polplasterki.
Do podsmazonego miesa dodac pomidory i cukinie, wymieszac z koncentratem pomidorowym. Doprawic do smaku sola, pieprzem i kminkiem. Tak przygotowana mase wylozyc na ciato filo. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min.
*przepis pochodzi z niemieckiego czasopisma Lisa "Kochen&Backen"
Komentarze
pozdrawiam ciepło Maju!
Wspaniałe Maju
Oczom naprawdę chce się jeść. ;)
Pozdrawiam!
Super pomysł! :))
Pozdrawiam ciepło:)
Pozdrawiam:)
andzia-35 - o to chodzilo :) Slyszaam, ze w niektorych supermarketach mozna je dostac.
Paula - dziekuje. Smakuja swietnie. To chrupiace ciasto jest najlepsze :)
amarantka - wiec mam nadzieje, ze sie skusisz :) Pozdrawiam!
kabamaiga - wiec pewnie to tez by Ci smakowlo. Nie mozesz dostac ciasta? Trzeba bedzie temu jakos zaradzic :))
gosiaa99 - wlasnie to ciasto jest tu najlepsze :)
wiosenka27 - :)))
zjedz_mnie - jest pyszne. Oddam jeden torcik za wieczor spedzony z Glodem :) Sam na sam oczywiscie :))
magda k. - ja tez moglabym jesc je codziennie :) A czyms kusic musze :)) Mam nadzieje ze wyprawa sie uda, jesli nie to pomozemy :))
Zaytoon - dziekuje. I brzuszkowi tez :)
majana - dziekuje. Ja tez pozdrawiam!
KUCHARNIA Anna Maria - naprawde polecam :) Mam nadzieje ze Ci posmakuje :)
karoLina - dziekuje. Jestem ciekawa ile kosztuje takie ciasto w Polsce? Tutaj tak ok. 2,50∈. Co do nazwenictwa, to podobno to jest to samo z tym, ze w Turcji nazywaja to yufka a w Grecji filo (kiedy prosze u Turka o ciasto filo, zawsze daje mi yufke:)). Ja mam jednak inne odczucia, kiedy patrze na zdjecia w gazetach- ciasto filo wydaje mi sie jakies ciensze i delikatniejsze (bardziej przypominajace ciasto francuskie, yufka natomiast przypomnia mi ciasto na strudel). Chyba, ze to tylko zludzenie optyczne :))
Uwielbiam cukinię nadziewaną mięsem, uwielbiam!
Oj wcięłabym takiej oj wcięła :)
Polka - dziekuje. To na pewno beda Ci te "torciki" smakowac :)
Ivon - dziekuje. Wcinaj! :)
piegusek1976 - :)) U nas niestety zimno i ponuro. A bylo juz tak pieknie. Pozdrawiam :)
A te u Ciebie zawsze prezentują się tak apetycznie.
Majeczko pierwsza klasa i za jedzonko i za fotki :))
M.