"Torciki" z ciasta yufka. Z mielonym miesem i cukinia.



Deutsche Version

Po slodkich wariacjach z ciastem filo (yufka) w roli glownej (klik klik) przyszedl czas na jego wytrawna wersje. Chrupiace "torciki" z mielonym miesem i cukinia. Taka zwykla potrawa podana w troche niezwykly sposob. Kiedy sprobujecie gwarantuje Wam, ze zachwyca nie tylko Wasze podniebienia ale takze oczy :) Doskonale zarowno na obiad, jak i ciepla kolacje. Nie wymagaja duzo pracy i swietnie prezentuja sie na stole.

Moje ciasto troche zbyt mocno sie przypieklo, radze wiec obserwowac je podczas pieczenia i przykryc folia aluminiowa, gdyby sie zbyt mocno rumienilo. Z podanych skladnikow wychodza dwa "torciki" o srednicy 20 cm. Jednym takim "torcikiem" najedza sie dwie osoby. Ja podalam do nich dodatkowo salate z sosem vinaigrette. Smacznego :)



"Torciki" z ciasta yufka z mielonym miesem i cukinia

Skladniki na 4 porcje:
250 g ciasta yufka lub filo (ok. 10 platow)
40 g plynnego masla
3 zabki czosnku
800 g mielonego miesa (dalam wolowo-wieprzowe)
5 lyzek oliwy
4 pomidory (dalam z puszki)
2 cukinie
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol
pieprz
kminek (pominelam)


Dwie male tortownice (o srednicy 20 cm) wylozyc papierem do pieczenia. Platy ciasta smarowac kolejno rozpuszczonym maslem i ukladac po 5 sztuk (kladac jeden na drugim) w przygotowanych tortownicach (tak, aby brzegi ciasta wystawaly ponad tortownice). Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.

Czosnek obrac, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac oliwe podsmazyc krotko czosnek. Dodac mielone mieso, podsmazyc. Pomidory obrac, pokroic na kawalki. Cukinie umyc, przeciac wzdluz na pol, pokroic na cienkie polplasterki.

Do podsmazonego miesa dodac pomidory i cukinie, wymieszac z koncentratem pomidorowym. Doprawic do smaku sola, pieprzem i kminkiem. Tak przygotowana mase wylozyc na ciato filo. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min.



*przepis pochodzi z niemieckiego czasopisma Lisa "Kochen&Backen"

Komentarze

Edyta pisze…
Ale ładne torciki :)
asieja pisze…
wiesz, fajnie wygląda to przypieczenie :-) całośc zreszta jest urocza.
Beata pisze…
Wow, jakie super danie!
Monika pisze…
fajnie, super się prezentują i na pewno są smaczne!
andzia-35 pisze…
Robia wrażenie:))tylko niestety mam nikłe szanse na kupienie tego ciasta:)
Paula pisze…
pomysł na takie koszyczki jest super, a smak pewnie jeszcze lepszy :)
amarantka pisze…
Genialny pomysł! na pewno do wykorzystania, zwłaszcza, że jest tam cukinia i pomidory, jedno z tych ulubionych połączeń...

pozdrawiam ciepło Maju!
kabamaiga pisze…
Podobne nadzienie jadałam i to nie raz i jest cudowne. Tylko dlaczego nie mogę nigdzie dostać ciasta filo :( ?
Wspaniałe Maju
gosiaa99 pisze…
Już sobie wyobrazam to chrupiace ciasto..mniam
wiosenka27 pisze…
Toż to szał podniebienia:)
zjedz_mnie pisze…
Oj, to musi być pyszne ;]
magda k. pisze…
takie torciki to mogłabym codziennie :) fantastyczne, a Ty kusisz tym ciastem filo, sama nie zrobie, a u nas ciężko dostać, chyba ruszę na wyprawę :)
Anonimowy pisze…
Idealnie wyglądają!
Oczom naprawdę chce się jeść. ;)

Pozdrawiam!
Majana pisze…
Wow, jakie one są świetne!
Super pomysł! :))

Pozdrawiam ciepło:)
Cudne są! Oj, naprawdę piękne! Chyba w końcu mam inspirację do ciasta filo, które marznie w mojej zamrażarce tak długo!
Pozdrawiam:)
karoLina pisze…
Zdecydowanie pięknie wyglądają, od dawna mam ochotę zrobić takie pół-sakiewki, chociaż myślałam raczej o wersji słodkiej. Szkoda tylko, że u nas filo takie drogie (a na yufkę nigdy nawet nie natrafiłam, to nie jest to samo?), co prawda można sobie poradzić i bez tego, ale fajnie byłoby spróbować.
majka pisze…
edysia79, asieja, Beata, jukejka - dziekuje :)

andzia-35 - o to chodzilo :) Slyszaam, ze w niektorych supermarketach mozna je dostac.

Paula - dziekuje. Smakuja swietnie. To chrupiace ciasto jest najlepsze :)

amarantka - wiec mam nadzieje, ze sie skusisz :) Pozdrawiam!

kabamaiga - wiec pewnie to tez by Ci smakowlo. Nie mozesz dostac ciasta? Trzeba bedzie temu jakos zaradzic :))

gosiaa99 - wlasnie to ciasto jest tu najlepsze :)

wiosenka27 - :)))

zjedz_mnie - jest pyszne. Oddam jeden torcik za wieczor spedzony z Glodem :) Sam na sam oczywiscie :))

magda k. - ja tez moglabym jesc je codziennie :) A czyms kusic musze :)) Mam nadzieje ze wyprawa sie uda, jesli nie to pomozemy :))

Zaytoon - dziekuje. I brzuszkowi tez :)

majana - dziekuje. Ja tez pozdrawiam!

KUCHARNIA Anna Maria - naprawde polecam :) Mam nadzieje ze Ci posmakuje :)

karoLina - dziekuje. Jestem ciekawa ile kosztuje takie ciasto w Polsce? Tutaj tak ok. 2,50∈. Co do nazwenictwa, to podobno to jest to samo z tym, ze w Turcji nazywaja to yufka a w Grecji filo (kiedy prosze u Turka o ciasto filo, zawsze daje mi yufke:)). Ja mam jednak inne odczucia, kiedy patrze na zdjecia w gazetach- ciasto filo wydaje mi sie jakies ciensze i delikatniejsze (bardziej przypominajace ciasto francuskie, yufka natomiast przypomnia mi ciasto na strudel). Chyba, ze to tylko zludzenie optyczne :))
Anonimowy pisze…
Niesamowicie wyglądają. Są po prostu wspaniałe - jest więc motywacja, by kupić yufkę :)
Ewelina Majdak pisze…
O rany FANTASTYCZNE!
Uwielbiam cukinię nadziewaną mięsem, uwielbiam!
Ivon pisze…
Ja Cię !!! ale apetycznie wygląda !!!!
Oj wcięłabym takiej oj wcięła :)
piegusek1976 pisze…
Majka jesteś niemożliwa-myślałam że mi język ucieknie w pewne miejsce, ależ apetycznie u Ciebie, nie było mnie kilka dni musze ponadrabiać zaległości, pozdrawiam cieplutko- u nas się burza szykuje :)
majka pisze…
Usagi - dziekuje :)

Polka - dziekuje. To na pewno beda Ci te "torciki" smakowac :)

Ivon - dziekuje. Wcinaj! :)

piegusek1976 - :)) U nas niestety zimno i ponuro. A bylo juz tak pieknie. Pozdrawiam :)
viridianka pisze…
ha ha torcik wytrawny! można taki na urodziny? xD
Mirabelka pisze…
Nigdy nie robiłam jeszcze niczego z ciasta yufka :) ależ te torciki są kuszące, jest w nich wszystko, co lubię (prócz kminku, też bym go pominęła ;)).
Monika. L pisze…
Wytrawności...lubię bardzo.
A te u Ciebie zawsze prezentują się tak apetycznie.
Majeczko pierwsza klasa i za jedzonko i za fotki :))
M.
Weroniko pisze…
To musi być pyszne. Szczególnie takie przypieczone ciasto. Mniam.