poniedziałek, 31 maja 2010

BLOG TYGODNIA. Placek drozdzowy mojej babci.



Jest mi baaaardzo milo poinformowac Was, ze moj blog zostal uznany przez serwis Ugotuj.to za "Blog tygodnia". Wszystkich zainteresowanych moja skromna osoba zapraszam tu (klik, klik). Milej lektury :)




Przepis na ten placek jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. To jeden z tych niezawodnych przepisow, ktory zawsze sie udaje. Mam do niego ogromny sentyment. Piekla go moja babcia, teraz piecze go moja mama, zawsze z podwojnej porcji, poniewaz jest naprawde pyszny i bardzo szybko znika :)



Placek drozdzowy

Składniki na 2 podłużne blaszki (o wymiarach 15x29cm):

1 kg maki pszennej

50 g drozdzy

1 i 1/2 szkl. mleka

1/2 kostki margaryny lub masla

1/2 szkl. kwasnej smietany

4 zoltka + 1 jajko

3/4 szkl. cukru

cukier waniliowy

kilka kropli olejku waniliowego


Z drozdzy zrobic zaczyn: wkruszyc drozdze do garnuszka, zasypac 1 lyzka cukru, dodac 1 lyzke maki i 2-3 lyzki letniego mleka, wymieszac. Odstawic na 15 min., aby drozdze podrosly. Margaryne (lub maslo) rozpuscic w rondelku na ogniu, wlac do niej mleko (aby sie ocieplilo).

Zoltka i jajko utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, dodac olejek waniliowy. Caly czas ucierajac dosypywac make, na zmiane dolewajac mleko z maslem i smietane. Na koniec dodac zaczyn drozdzowy.

Wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie odchodzic od reki (ew. dodac troche maki gdyby bylo za rzadkie). Odstawic do wyrosniecia na 30-60 min. Wyrosniete ciasto przelozyc do foremek, odstawic w cieple miejsce, aby podwoilo objetosc.

Przed pieczeniem posmarowac wierzch ciasta bialkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec przez 45 min. (do zbrazowienia).

29 komentarzy:

  1. Gratuluję :) I idę poczytać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje, przeczytałam cały :) fajna babka z Ciebie, ładnie ubrałaś w słowa to co ja myślę (m.ino sobie) super

    OdpowiedzUsuń
  3. gratulacje! w pełni zasłużone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylu ciekawych rzeczy się można z tego wywiadu dowiedzieć! Mnie to najbardziej interesuje, skąd się wziął Twój pseudonim - wszak Majka i Aga leżą na przeciwległych biegunach.
    BTW - coraz bardziej przekonuję się, że straszliwie miła z Ciebie osoba. ;)

    Ciasto drożdżowe, co zawsze piszę, niezmiennie kojarzyć mi się będzie z domem mojej cioci. I kruszonką, której w Twoim cieście akurat brakuje.
    Ale cóż szkodzi ją dodać? ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja poproszę kawałeczek tego placka, herbatę już mam, i biegnę czytac..

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję!
    A na taki placek od pewnego czasu mam wielką ochotę, więc może wypróbuję niezawodny przepis:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też przeczytałam, brawo! :]

    Placek pewnie taki pachnący domową kuchnią. Najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję! Wywiad przeczytałam z dużym zainteresowaniem, miło było się dowiedzieć czegoś o Tobie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję wywiadu Majeczko, a placek cudowny!:))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję wyróżnienia! :) Zaraz poczytam sobie ten wywiad :)

    Uwielbiam takiego drożdżaka :) moja babcia taki czasem robi. Lubię go nawet, jak już trochę podeschnie, wtedy kromkę smaruję dżemem i popijam mlekiem... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brawo :) w pełni zasłużone wyróżnienie :) po przeczytaniu utwierdziłam się, że fajna babka z Ciebie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Nareszcie. Gratulacje ogromne. Placek drożdżowy to jet to. A teraz lecę poczytać.

    OdpowiedzUsuń
  13. nie no gratki, teraz to Ty sławna ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo się cieszę i gratuluję! Naprawdę zasłużone wyróżnienia. Pędzę czytać, tylko poproszę jeszcze o kawałek tego pysznego ciasta!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. choc nie mam ostatnio czasu to przeczytalam wywiad jednym tchem! ;-) teraz lubie Cie jeszcze bardziej!! pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Przeczytałam!!! Gratuluje!!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gratuluję. Fajnie poznać Cię bardziej. Uwielbiam takie przepisy, co robiła i babcia i mama, a teraz córka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziekuje Wam za mile slowa. Czytajac to, co piszecie usmiecham sie sama do siebie :)

    Zaytoon - "Majka" to moj pseudonim artystyczny (zawsze to mowie na poczatku kiedy ktos pyta :)) A tak powaznie to Majka pochodzi od mojego nazwiska panienskiego. Juz w liceum nazwali mnie tak moi dobrzy znajomi i przyjaciele i tak zostalo do dzis :)

    Mirabelka - drozdzowe ciasta, szczegolnie te babcine sa najlepsze na swiecie :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  19. Gratuluję!miło było poczytać i poznać Cię bliżej

    OdpowiedzUsuń
  20. Gratulacje! Uwielbiam Twojego bloga :)
    Chlebek ma oprawę iście swojską :) aż się dzieciństwo przypomina :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gratulacje również ode mnie :) Fajnie było dowiedzieć się o Tobie trochę więcej. Ja niedawno odkryłam, że w mojej rodzinie też jest wypróbowany przepis na ciasto drożdżowe, a chociaż podczas wieloletnich eksperymentów udało mi się znaleźć naprawdę dobre z gazety, to chyba i tak przez sentyment zacznę robić raczej to babcine.

    OdpowiedzUsuń
  22. Gratulacje!
    A przy okazji uwielbiam wszelkie drożdżowce, a na tym zdjęciu ciasto wygląda szczególnie smakowicie.
    Jeszcze raz gratuluję :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Majka bardzo się cieszę! Uwielbiam Twój blog i naprawdę należy się Wam takie wyróżnienie :)
    A drożdżowe to moje NAJukochańsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gratuluję artykułu! Miło się czyta wywiad z Tobą i za dziękuję :)* Ciasto drożdżowe jest wspomnieniem dzieciństwa w wielu domach i zawsze kojarzy się z bezpieczeństwem, ciepłem i uśmiechniętą babcią.Przynajmniej my tak mamy ;D Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  25. Wow! Gratuluję.. Miło dowiedzieć się czegoś więcej, o autorce jednego z moich ulubionych blogów:))
    Drożdżowe babci? Muszę spróbować.. Lubię takie przepisy 'z historią':))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziekuje za tak mile komentarze :) Polecam goraco to ciasto. Jest naprawde pyszne. Dodam jeszcze tylko tyle, ze piecze je nie tylko moja mama ale tez cala blizsza i dalsza rodzina :)

    Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń