piątek, 2 kwietnia 2010

Wesolego Alleluja! Carpaccio z jajek z wedzonym lososiem.



Ufff...wreszcie udalo mi sie znalezc wolna chwile. Sprzatanie i porzadkowanie rzeczy zdaje sie nie miec konca. Tym bardziej, kiedy taki maly Rozrabiaka kreci sie ciagle pod nogami i zamiast pomagac, tylko utrudnia prace zrywajac przy okazji swiezo polozona i pomalowana na wrzosowy kolor tapete w sypialni... Zostawmy jednak temat przeprowadzki i przejdzmy do przyjemniejszych rzeczy czyli swiatecznych zyczen :) Kochani, zycze Wam spokojnych, wesolych i rodzinnych Swiat Wielkanocnych. Wesolego Alleluja!

Ponizej moja mala propozycja na wielkanocny stol. Przepis niedawno przeze mnie odkryty, niezwykle prosty i pyszny. Jajka, losos, do tego zielona salata i koperek. Czegoz chciec wiecej? No, moze jeszcze pysznego dessingu z dodatkiem miodu i octu balsamicznego :) Calosc smakuje naprawde wysmienicie.



Deutsche Version

Carpaccio z jajek z wedzonym lososiem

Skladniki na 4 porcje:
6 jajek
2 lyzki Aceto balsamico bianco (bialego octu balsamicznego)
sol
pieprz
1 lyzeczka plynnego miodu
1-2 lyzki oliwy
1/2 peczka koperku
1 mala cebula (nie dalam)
75 g mieszanych salat (np. rukoli i strzepiastej - zamiast tej drugiej dalam roszponke)
100 g wedzonego lososia w palsterkach


Jajka ugotowac na twardo. Zalac zimna woda, obrac i ostudzic.

Ocet balsamiczny wymieszac z sola, piperzem i miodem. Dolewac olej, ciagle meiszajac. Cebule obrac. pokroic w drobna kostke. Koperek oplukac, osuszyc, drobno posiekac, razem z cebula dodac do sosu.

Salaty umyc, osuszyc, ewentualnie porwac na mniejsze kawalki. Lososia pokroic w cienkie paseczki. Na plaskim talerzu ulozyc plasterki jajek tak, aby lekko na siebie zachodzily. Posrodku ulozyc obydwa rodzaje salaty i lososia, polac przygotowanym sosem.



*przepis pochodzi z niemieckiego czasopisma "Kochen & Genießen"

27 komentarzy:

  1. Fantastyczne i oryginalne jedzonko!
    Przepis szybciutko notuję.
    Ogromnie mi się podoba.

    Majeczko Kochana, wszytskiego dobrego!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Pozwól, że "zapożyczę" na Wielkanocne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo atrakcyjnie wygląda! I rzeczywiście świetnie pasuje na stół wielkanocny...

    Radości w te święta, Majko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Majeczko dużo uśmiechu i samych radosnych chwil!
    piękne zdjęcie rzeżuchowe, ja trochę zakićkałam się i dopiero przed momentem posiałam ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Majeczko wspaniałe , wiosenne pyszności:)
    Kocham i rzeżuchę i rukolę:)
    Pięknych, radosnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych!:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesolych Swiat Majeczko!

    A Twoje carpaccio biore w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maju, przepis jak zwykle wspaniały :)

    Życzę Tobie i Twoim najbliższym radosnych, uśmiechniętych, spokojnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych...!

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne na śniadanie! To musi być prawdziwa królewska uczta, takie pyszności :) Chętnie bym się przyłączyła.

    Zdrowych, wesołych i pogodnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Maju cudne carpaccio, wspaniała rzeżuszka. Wszystkiego dobrego dla Was na te Święta

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieknie to wyglada... Wesolych Swiat Wielkanocnych:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wesołych Świat Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. połaczenie jajek i łososia lubię bardzo

    pięknych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie tylko smakuje, ale i wygląda! Wspaniała sprawa, taka sałatka na wielkanocnym stole.

    I wrzosowy kolor sypialni... poezja.

    Wesołych Świąt! ;*

    OdpowiedzUsuń
  15. przepiękna rzeżucha, wszystkiego dobrego Maju :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka rzeczywiście musi być przepyszna, akurat jako antidotum na świąteczne obżarstwo. Mam nadzieję, że jak się już urządzicie, to napiszesz coś więcej o nowym domu. Radosnych i pełnych odpoczynku Świąt, pomimo tego rozgardiaszu, który pewnie Was otacza!

    OdpowiedzUsuń
  17. By czas Świąt był spełnieniem, radością, ucztowaniem i wszystkim, czego każdy z nas potrzebuje!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  18. ooo,tez masz przeprowadzkowo??? ja dopiero bede w tym tygodniu podpisywac umowe,potem sie zacznie....
    Maju-wspaniala propozycja-pysznie wyglada!!!
    A z okazji Swiat rowniez Tobie i Twoim najblizszym zycze zdroweczka przede wszystkim i wspanialej rodzinnie swiatecznej atmosfery :):)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wesołych Świąt!! Rodzinnych, pełnych ciepła.. Wspaniałych..

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziekuje Wam za cieple slowa i zyczenia swiateczne.

    Pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne to carpaccio i jakie zdrowe!
    rzeżucha w koszyczku aż prosi zeby sie zjeść!
    Wesołego alleluja i dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jestem objedzony, nie mogę patrzeć na takie zdjęcia bo jeszcze pomyślę o dokładce. Uwielbiam takie połączenia.
    Jak Twoje studio fotograficzne? Ciekaw jestem co w trawie piszczy,
    pozdrowienia ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
  23. Cremebrulee - dziekuje i pozdrawiam poswiatecznie :))

    Mich - moje tegoroczne swiateczne menu skladalo sie jedynie z pizzy i wizyty w KFC (nie mialam ochoty na gotowanie kiedy w domu panowal balagan nie do opanowania). Mam nadzieje, ze moje mini studio jest juz w drodze :)) W koncu kolejna zyciowa wiosna tez zbliza sie wielkimi krokami :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda niezwykle kusząco i swieżo :) Pozdrawiam "poświątecznie" ;)

    OdpowiedzUsuń