Pszenny chleb z chrupiaca skorka
Kilka dni temu upieklam kolejny chleb z przepisu Liski. Chlebek jest bardzo latwy i szybki w przygotowaniu (bez zagniatania) a przy tym niesamowicie pyszny. Pieknie wyrastal a po upieczeniu mial duza ilosc dziurek i niesamowicie chrupiaca skorke, ktora az "trzaskala" w zebach podczas jedzenia :) Zjedlismy go w przeciagu kilku zaledwie godzin z samym tylko maslem i sola. Kolejny swietny przepis, do ktorego bede wracac.
Moje ciasto chlebowe stalo 14 godz. Przelozylam je pozniej ze sciereczka do koszyka do wyrastania chleba. Pieklam po raz pierwszy na kamieniu, ktory kupilam jakis czas temu a jeszcze nie mialam okazji go wyprobowac. To byl strzal w dziesiatke :) Jak tylko wylozylam ciasto chlebowe na rozgrzany kamien od razu "unioslo sie" do gory i pieknie upieklo. A zapach pieczonego chleba rozniosl sie po calym domu...
Przepis podaje za autorka:
Skladniki:
500 g maki pszennej (ja dalam typ 550)
350 g wody
1,5 lyzeczki soli (10 g)
10 g drozdzy
Wszystkie skladniki umiescic w misce i wymieszac lyzka przez 30 sekund. Miske przykryc i odstawic na 12-18 godz.
Nastepnie przelozyc ciasto na oproszona maka stolnice, zlozyc je na pol. Przelozyc na sciereczke obsypana maka i zostawic do wyrastania: ja przelozylam chleb ze sciereczka do koszyka do wyrastania (mozna tez przelozyc go ze sciereczka do miski). Odstawic na 1 godz.
W tym czasie garnek zeliwny (moj ma srednice 24 cm) wstawic do zimnego piekarnika i nagrzac piekarnik do 230°C. Piec ok. 30 min. Zdjac przykrywke garnka, przelozyc wyrosniety chleb do garnka, przykryc pokrywka i piec 20 min. Po tym czasie zdjac pokrywke i dopiekac kolejne 15-30 min. Skorka powinna byc zlocista i chrupiaca. Po upieczeniu wyjac chleb z garnka na kuchenna kratke i ostudzic.
Metoda bez garnka:
Jesli mamy kamien mozna go nagrzac w piekarniku do temp. 230°C (ok. 1 godz.). Jesli nie, blache wykladamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrosniety chleb przekladamy na goraca blache.
Po 10 min. zmniejszamy temp. do 210°C i pieczemy kolejne 25-40 min. (czas pieczenia zalezy od stopnia zrumienienia chleba) - upieczony chleb popukany od spodu wydaje gluchy odglos. Studzic na kratce.
Komentarze
Pozdrawiam :)
Ślicznie go sfotografowałaś!:)
Pozdrawiam:)
gratuluję, buziak
M.
Gosi@ - ja kamien (razem z lopata do chleba) kupilam na ebayu :) Dziekuje.
majana, szarlotek, nobleva, olalala - dziekuje i pozdrawiam cieplo :)
muffingirl - chlebek polecam :) Masz racje, z maselkiem taki swiezo upieczony chleb jest najpyszniejszy :)
Malgosia.dz - dziekuje. A zabkow juz nie ma w czym zatapiac bo chleb juz "wyszedl" :))
Monika L. - staram sie jak moge :) Dziekuje.
Cezonia - najtrudniej zaczac :) Ja zaczelam od bulek a pozniej juz jakos poszlo. Oczywiscie nie wszystkie chlebki mi zawsze wychodza ale probuje dalej :) Dziekuje.
fellunia - a ja sie wlasnie zastanawialam skad dochodza te dzwieki :)) Dziekuje.
magda k. - oczywiscie dam znac :) Dziekuje.
Mirabelka - aaaa to ten chlebek tak pachnie? :)) Pozdrawiam.
kass - dziekuje pieknie :) Ten chlebek jest naprawde przepyszny. No i fakt, zero pracy przy nim :))
adda73 - dziekuje. zastanawiam sie co znaczy "wszystko" :))
Ivon - :)) Podobno cwiczenie czyni mistrza :)
Muszę i ja odkurzyć moją piekarnię :))