Orzechowy Tydzien. Babeczki orzechowo-rumowe.
Dzis rozpoczal sie "Orzechowy Tydzien". Musze przyznac, ze z niecierpliwoscia czekalam na te akcje. Juz teraz ciesze sie na przepisy, ktore pojawia sie na blogach i z ktorych bede mogla pozniej skorzystac. Jestem typowa "wiewiorka" wiec orzechy czesto goszcza w mojej kuchni :) Lubie wszystkie gatunki orzechow ale najwieksza miloscia darze orzechy laskowe. Dlatego tez swoj udzial w akcji rozpoczynam od babeczek z orzechow laskowych. Babeczki sa mocno orzechowe, mieciutkie i mokre w srodku dzieki dodatkowi rumu. Oproszone cukrem pudrem, z filizanka aromatycznej kawy, smakuja naprawde wysmienicie. Goraco polecam.
Babeczki maja jeszcze te zalete, ze robi sie je naprawde szybko. Wystarczy wymieszac wszystkie skladniki, powstala mase wylac do foremki i upiec. W oryginale byl to przepis na orzechowa babke (ja zrobilam babeczki z polowy porcji). Jesli ktos chce moze po prostu podwoic ilosc skladnikow i upiec jedna duza babke (pieczemy wtedy 1 godz.) w foremce do babek (o srednicy 24 cm).
Skladniki na 12 babeczek:
125 g miekkiego masla
162 g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 szczypta soli
3 jajka
150 g mielonych orzechow laskowych
50 g posiekanych orzechow laskowych
1/2 op. proszku do pieczenia
125 g maki
3 lyzki rumu
1 lyzka cukru pudru
Maslo, cukier, cukier waniliowy i sol zmiksowac na kremowa mase. Dodac kolejno jajka, a nastepnie orzechy. Na koniec dodawac, na zmiane z rumem, make i proszek do pieczenia, caly czas miksujac.
Wylac ciasto do foremki na babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C przez 20 min.
Upieczone babeczki wyjac z formy, ostudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem podypac cukrem pudrem.
Komentarze
Twoje babeczki są przepiękne i wyglądają tak apetycznie!
Super, dziękuję za przepis i z pewnością kiedyś je zrobię (ja też jestem taką małą wiewóreczką;)))
Pozdrawiam!;)
Och poproszę jedną
Zazdroszcze foremek :))))
margot - chetnie sie podziele, mam kilka zamrozonych :) A foremka jest silikonowa, z wglebieniami jak na muffinki. Dokladnie taka: http://www.amazon.de/LURCH-12629-Flexi-Form-Mini-Gugelhupf/dp/B000IZTA8A/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=kitchen&qid=1257770982&sr=8-3
Polka - dziekuje. Wybacz, zapomnialam dodac link na Twojego bloga. Zaraz to poprawie :)
fellunia - dziekuje :) Jak juz pisalam Margot, foremki sa silikonowe.
Beata - dziekuje :)
Ja też bardzo lubię orzechy, chętnie wgryzłabym się w taką babeczkę:)
Pozdrawiam,
Zay
Pozdrawiam :)
Piękne są! Majeczko po prostu majsterszyk (nie wiem jak to się pisze ;P)
Buziaki
M.
majana - dziekuje. O tak, wgryzanie sie w orzechowe smakolyki to sama rozkosz :))
Zaytoon - dziekuje za odwiedziny :) Od czasu do czasu mozna sobie pozwolic na male grzeszki :))
Gosia - dziekuje. Poczekaj, tylko rozmroze :))
Monika. L - dziekuje kochana :) Buziak.
szarlotek - dziekuje. Ty sie nie wpatruj tylko wpadaj na kawe. Bebeczka gratis :))
cudawianki - dziekuje. Mam zamiar jeszcze poszalec ale nie za duzo bo czasu malo :)
To porywam jedną :)!
Ivon - to naprawde ziemskie babeczki :)) Dziekuje pieknie.
olalala - prosze bardzo :) I dziekuje.
pozdrawiam cieplo
Idealne do kawy, patrzę i wierzę, że smakują wyśmienicie :)
PS. Mam nawet takie foremki! :)
Pozdrawiam Majko!
amarantka - nigdy bym nie wpadla na takie skojarzenie :) Dziekuje i pozdrawiam.
Krokodyl - masz racje, to jest cukier :)) Dziekuje.
Bea - z tego co widac na blogach to nie ejstesmy jedynymi "wiewiorkami" :) Dziekuje.