Brownie z kawa i orzechami wloskimi



Moj udzial w "Orzechowym Tygodniu", zgodnie z zapowiedzia, koncze slodkim akcentem :) Dzis proponuje wszystkim pyszne czekoladowo-kawowe brownie z dodatkiem orzechow wloskich. Brownie robilam po raz pierwszy i jestem zachwycona tym ciastem. Mieciutkie, rozplywajace sie w ustach z chrupiaca skorupka na wierzchu. Do tego przepyszny sos z bialej czekolady z dodatkiem espresso.... Slodycz grzechu warta :)





Skladniki na 8-9 sztuk:

120 g masla + maslo do wysmarowania formy
120 g gorzkiej czekolady (polamanej na kawalki)
2 lyzki mocnego espresso
270 g jasnego brazowego cukru
3 jajka (rozmacone)
110 g maki pszennej
60 g kropelek z mlecznej czekolady
60 g orzechow wloskich (grubo posiekanych)
kilka orzechow do dekoracji (ja uzylam ziarenek kawy)

Sos:
120 g smietany
80 g bialej czekolady (polamanej na kawalki)
1 lyzka mocnego espresso

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do brownie ( 23 x 23 cm) wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Czekolade i maslo wlozyc do rondelka, wlac espresso i rozpuscic na malym ogniu, ciagle mieszajac. Zdjac z ognia i lekko przestudzic. Czekoladowa mieszanke wlac do misy miksera, dodac cukier, rozmacone jajka i miksowac az powstanie gladka masa. Dodac make, kropelki czekoladowe i orzechy, wszystko dobrze wymieszac. Wylac ciasto do przygotowanej formy.

Piec przez 30-35 min. (wierzch ciasta powinien byc upieczony a srodek wciaz miekki). Wyjac z piekarnika, ostudzic w formie a nastepnie pokroic na kawalki.

W miedzyczasie przygotowac sos: wszystkie skladniki umiescic w rondelku, podgrzewac, ciagle mieszajac, az sie rozpuszcza.

Kawalki brownie ulozyc na talerzykach, polac przygotowanym sosem. Udekorowac orzechami wloskimi.







*Przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki "Brownies".

Komentarze

margot pisze…
Majka, widać ,że grzechu warte, piękne
fellunia pisze…
Wspaniałe ciasto z bardzo oryginalnym sosem. Brownie wygląda tak, że pewnie rozpływa się w ustach i zostają tylko pyszne orzechy :). Ten kawałek na ostatnim zdjęciu to dla mnie? ;)
kasiaaaa24 pisze…
Jakie smakowite zdjęcia :) Też na tydzień orzechowy przygotowałam brownie z orzechami. Pychotka. Chętnie bym skubnęła troszkę, bo moje już dawno się skończyło :)
Beata pisze…
Brownie zawsze lubię, ale z tym intrygującym sosem musi być szczególnie smaczne
Gosia pisze…
Ciasto aż się prosi żeby je zjeść;)
Podoba mi się to połączenie z kawą.
Pychotka, Majka!;)
Hanna Mi pisze…
Właśnie mój Luby oświadczył: 'Masz mi takie zrobić! Natychmiast!'. Czy zostaje mi coś innego? ;-)
andzia-35 pisze…
Z kawą jeszcze nie jadlam, ale przepysznie wygląda, mniaaam!
wiosenka27 pisze…
Aż dostałam ślinotoku:)
Imoen pisze…
Twoje zdjęcia są zachwycające.
Gosia pisze…
piekne,kuszace i niezwykle apetyczne te brownie :) z dodatkiem kawy chyba jeszcze nie jadlam,kawe lubie i na pewno raz kiedys wyprobuje :)
Pozdrawiam cieplutko :)
karoLina pisze…
Ja to biorę w ciemno, szczególnie ta polewa brzmi super. Robiłam ostatnio ciasto z kawą i było świetne, chętnie więc posmakuję innych kawowych przepisów. No i czekolada, i orzeszki. Ale o tym to już nawet nie trzeba wspominać.
Majana pisze…
Och, rewelacyjnie wygląda! Kocham brownie i kawę , jeszcze takiego brownie nie robiłam. Drukuję przepis, zrobię na pewno:)
Piękne zdjęcia!:)
kabamaiga pisze…
Zdecydowanie zgrzeszę. Kawa, orzechy, nie można się oprzeć. Tym bardziej, że dodałaś takie cudne zdjęcia
Cezonia pisze…
Wow, niesamowicie apetycznie wygląda to Brownie :)
Monika. L pisze…
Majeczko jest piękne.
Ślicznie wyszło. Oj nagrzeszyłabym mając w domu takie cudeńko :)
Buziaki
M
majka pisze…
margot - dziekuje :)

fellunia - jest dokladnie tak, jak napisalas :) Tak, to dla Ciebie, czestuj sie :))

kasiaaaa24 - dziekuje. Czestuj sie prosze :) A Twoje brownie widzialam. Sliczne :))

Beata - moim zdaniem te sos to taka "kropka nad i". Swietnie sie dopelnia z ciastem choc jest niesamowicie slodki.

Gos - koniecznie musisz wiec sprobowac jesli lubisz takie smaki :)

poswix - :)) Mysle, ze nie :) Bo czego to sie nie zrobi dla Lubego? :))

andzia-35 - gwarantuje, ze rownie pysznie smakuje :)

wiosenka27 - oj biedna Ty :) Wytrzyj buzke i wpadaj na ciacho :))

Imoen - dziekuje :)) Az unioslam sie pare centymetrow nad ziemie z dumy :))

Gosia - dziekuje :) I naprawde polacam. Robi sie je bardzo szybko a smakuje...musisz sama to poczuc :))

karoLIna - prosze bardzo :) Jedna porcyjka dla Ciebie. Zostalo mi jeszcze pol blaszki wiec chetnie sie podziele :))

majana - dziekuje :) A wiesz, ze kiedy widze gdzies brownie to od razu Ty przychodzisz mi na mysl? :) Koniecznie sprobuj. Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :)

kabamaiga - dziekuje. Chyba pojde do piekla za namawianie do grzechu :))

Cezonia - dziekuje :) Moze kawaleczek? :)

Moika L. - dziekuje. To zapraszam do siebie. Pogrzeszymy razem :))
asieja pisze…
chyba wreszcie i ja muszę upiec
i zachwycac się :-)
Szarlotek pisze…
To zdecydowanie dla mnie wypiek, więc pozwolisz, że się poczęstuję :)
ewena pisze…
No to jak brownies, to ja się do Ciebie Majko wpraszam;))
Tilianara pisze…
Majeczko, ja proszę, ja wręcz błagam o kawałek tej kulinarnej rozkoszy - brownie i kawa i orzechy - nie mogę oderwać się od monitora :)
zjedz_mnie pisze…
Kawa, orzechy... już brzmi pysznie ;]
Mirabelka pisze…
Wygląda obłędnie... :) i jeszcze ten sos... za kawał takiego ciacha dałabym się posiekać :D
Łohoooo, to brownie mnie zaatakowało! Straszna sprawa, ogladać takie zdjęcia we wtorkowy wieczór, gdy ma się ogromną ochotę na coś czekoladowego, a nawet kakaa w proszku w domu nie ma ;)
majka pisze…
asieja - upiecz koniecznie :))

szarlotek - prosze, czestuj sie :) Ciesze sie, ze trafilam w Twoj gust :))

ewena - zapraszam :))

Tilianara - o nie, nie bedzie zadnego brownies dopoki nie dostane jednego rogala marcinskiego :)))

zjedz-mnie - i pysznie smakuje :))

Mirabelka - to ja moze oszczedze Ci tym razem cierpienia i podziele sie z Toba ciastem, ot tak? :))

Ania vel Vespertine - bron sie, Kobieto! :)) W takim razie zapraszam do mnie na kawalek ciacha :))
buruuberii pisze…
Hmm - brownis z kawa brzmi super, wczoraj pieklam, ale tylko z orzechami :-) Ty mi tu jednak Ewena swietny pomysl poddajesz, kiedys pokrusze kilka kawowych zairenek i dodam!
mikimama pisze…
Upiekę od razu z podwójnej porcji. Jestem uzależniona od kawy, teraz jest świetny czas na takie wypieki.
chantel111 pisze…
również jestem zachwycona tym ciastem, myślę, że każda opcja brownie jest warta wypróbowania :D aż ślinka leci :)
Unknown pisze…
wszystko fajnie, pięknie ale co tą są te kropelki z mlecznej czekolady ?
majka pisze…
Karol - to takie groszki z mlecznej czekolady :)
majka pisze…
Karol - mozna dac tez pokrojona na kawalki mleczna czekolade :)
Unknown pisze…
Pięknie dziękuję za informacje, zastosuję jedną z tych metod i na pewno upiekę i pochwalę się jeśli mi się uda :-) Pozdrawiam ciepło :)
Julia Karkosz pisze…
W sumie kawy nigdy nie dodawałam do środka ciasta więc nie wiem jakby się sprawdziła smakowo. Jeśli zrobię samo brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wiem, że na pewno będzie mega czekoladowe co moim zdaniem jest najważniejsze. Wtedy jak najbardziej kawę mogę do takiego ciacha wypić.