Brownie z kawa i orzechami wloskimi
Moj udzial w "Orzechowym Tygodniu", zgodnie z zapowiedzia, koncze slodkim akcentem :) Dzis proponuje wszystkim pyszne czekoladowo-kawowe brownie z dodatkiem orzechow wloskich. Brownie robilam po raz pierwszy i jestem zachwycona tym ciastem. Mieciutkie, rozplywajace sie w ustach z chrupiaca skorupka na wierzchu. Do tego przepyszny sos z bialej czekolady z dodatkiem espresso.... Slodycz grzechu warta :)
Skladniki na 8-9 sztuk:
120 g masla + maslo do wysmarowania formy
120 g gorzkiej czekolady (polamanej na kawalki)
2 lyzki mocnego espresso
270 g jasnego brazowego cukru
3 jajka (rozmacone)
110 g maki pszennej
60 g kropelek z mlecznej czekolady
60 g orzechow wloskich (grubo posiekanych)
kilka orzechow do dekoracji (ja uzylam ziarenek kawy)
Sos:
120 g smietany
80 g bialej czekolady (polamanej na kawalki)
1 lyzka mocnego espresso
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do brownie ( 23 x 23 cm) wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
Czekolade i maslo wlozyc do rondelka, wlac espresso i rozpuscic na malym ogniu, ciagle mieszajac. Zdjac z ognia i lekko przestudzic. Czekoladowa mieszanke wlac do misy miksera, dodac cukier, rozmacone jajka i miksowac az powstanie gladka masa. Dodac make, kropelki czekoladowe i orzechy, wszystko dobrze wymieszac. Wylac ciasto do przygotowanej formy.
Piec przez 30-35 min. (wierzch ciasta powinien byc upieczony a srodek wciaz miekki). Wyjac z piekarnika, ostudzic w formie a nastepnie pokroic na kawalki.
W miedzyczasie przygotowac sos: wszystkie skladniki umiescic w rondelku, podgrzewac, ciagle mieszajac, az sie rozpuszcza.
Kawalki brownie ulozyc na talerzykach, polac przygotowanym sosem. Udekorowac orzechami wloskimi.
*Przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki "Brownies".
Komentarze
Podoba mi się to połączenie z kawą.
Pychotka, Majka!;)
Pozdrawiam cieplutko :)
Piękne zdjęcia!:)
Ślicznie wyszło. Oj nagrzeszyłabym mając w domu takie cudeńko :)
Buziaki
M
fellunia - jest dokladnie tak, jak napisalas :) Tak, to dla Ciebie, czestuj sie :))
kasiaaaa24 - dziekuje. Czestuj sie prosze :) A Twoje brownie widzialam. Sliczne :))
Beata - moim zdaniem te sos to taka "kropka nad i". Swietnie sie dopelnia z ciastem choc jest niesamowicie slodki.
Gos - koniecznie musisz wiec sprobowac jesli lubisz takie smaki :)
poswix - :)) Mysle, ze nie :) Bo czego to sie nie zrobi dla Lubego? :))
andzia-35 - gwarantuje, ze rownie pysznie smakuje :)
wiosenka27 - oj biedna Ty :) Wytrzyj buzke i wpadaj na ciacho :))
Imoen - dziekuje :)) Az unioslam sie pare centymetrow nad ziemie z dumy :))
Gosia - dziekuje :) I naprawde polacam. Robi sie je bardzo szybko a smakuje...musisz sama to poczuc :))
karoLIna - prosze bardzo :) Jedna porcyjka dla Ciebie. Zostalo mi jeszcze pol blaszki wiec chetnie sie podziele :))
majana - dziekuje :) A wiesz, ze kiedy widze gdzies brownie to od razu Ty przychodzisz mi na mysl? :) Koniecznie sprobuj. Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :)
kabamaiga - dziekuje. Chyba pojde do piekla za namawianie do grzechu :))
Cezonia - dziekuje :) Moze kawaleczek? :)
Moika L. - dziekuje. To zapraszam do siebie. Pogrzeszymy razem :))
i zachwycac się :-)
szarlotek - prosze, czestuj sie :) Ciesze sie, ze trafilam w Twoj gust :))
ewena - zapraszam :))
Tilianara - o nie, nie bedzie zadnego brownies dopoki nie dostane jednego rogala marcinskiego :)))
zjedz-mnie - i pysznie smakuje :))
Mirabelka - to ja moze oszczedze Ci tym razem cierpienia i podziele sie z Toba ciastem, ot tak? :))
Ania vel Vespertine - bron sie, Kobieto! :)) W takim razie zapraszam do mnie na kawalek ciacha :))