Ciasto porzeczkowo-kokosowe
Przy okazji zapraszam tez na Torcik rabarbarowy ze snieznym musem, ktory upieklam rozpoczynajac moja dzialalnosc na blogu. Wprost rozplywa sie w ustach :)
Skladniki na ok.16 kawalkow:
600 g czerwonych porzeczek
4 srednie jajka
125 masla (lub margaryny)
100 g + 100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
sol
125 g maki pszennej
50 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g wiorkow kokosowych
cukier puder do posypania
tluszcz do formy
Tortownice (o srednicy 24 cm) natluscic i wysypac maka.
Porzeczki umyc, kilka zostawic do dekoracji, reszte owocow oderwac od galazek. 2 jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Maslo (lub margaryne) zmiksowac na gladko z 100 g cukru, cukrem waniliowym i szczypta soli. Nastepnie dodac 2 cale jajka i 2 zoltka. Obydwa rodzaje maki wymieszac z proszkiem do pieczenia i miksujac, dodawac porcjami do masy jajecznej.
Gotowym ciastem napelnic tortownice, wyrownac powierzchnie. Na ciasto wylozyc porzeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 15 min. (na srodkowym poziomie piekarnika).
W miedzyczasie 2 bialka ubic na sztywno ze szczypta soli i pozostalymi 100 g cukru. Dodac wiorki kokosowe, wymieszac. Wyjac ciasto z piekarnika, na wierzch wylozyc delikatnie mase kokosowa. Piec kolejne 35 min. (na dolnym poziomie piekarnika).
Upieczone casto wyjac z piekarnika i natychmiast obkroic od brzegow za pomoca noza. Studzic w formie. Przed podaniem posypac cukrem pudrem i udekorowac odlozonymi porzeczkami.
Komentarze
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam!
www.alicjawkrainiegarow.blox.pl
Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie!!!
bardzo lubię te czerwone kwaśne kuleczki
jakbym zobaczyła je w takim cieście to pewnie i ono by mnie skusiło (:
A cała aranżacja i zdjęcie - Kochana, zrobiłaś to NIEZWYKLE.
Jak wrócę do domu - spisuję przepis do mojego kajeciku, a jak zrobię to się pochwalę :)
Jestem pod wrażeniem!
całuję mocno
M.
Ta zastawa...te owocki...i kokos!
Gosi@ - chetnie bym Cie zaprosila ale nie zostal juz ani kawaleczek :( Pozdrawiam :)
Alicja - ja tez takie lubie (nie bede pisala po raz kolejny, ze uwielbiam porzeczki) :)
margot - zaintrygowalas mnie tym ciastem z agrestem. Koniecznie podziel sie przepisem :)
majana - alez prosze Cie bardzo :)
fellunia- a ja w sklepie jeszcze widzialam swieze porzeczki :) Nie wiem, jak oni to robia ale tu jeszcze sa :) I masz racje, slodka kokosowa beza swietnie sie komponuje z kwaskowymi porzeczkami.
Beata - dziekuje pieknie :)
szarlotek - dziekuje :) Moge Ci pudeleczko porzeczek podrzucic (nie chce, zeby Cie przekleli na bazarku) :)
karolcia - dziekuje :) Mam nadzieje, ze przepis w przyszlym roku sie przyda :)
asieja - ja tez nie pozostaje obojetna na uroki tych czerwoych kuleczek :) Chetnie zaproponowalabym Ci wymiane na Twoj jezynowy sernik ale nie mam juz ani kawaleczka :(
Desmond - tak mi przykro :((
kasiaaaa24 - dziekuje za taka mase komplementow :)
Paulinka - dziekuje :) A slodko-kwaskowate polaczenia to jest to :)
Monika.L - niezwykle pieknie dziekuje :) Ciekawa jestem jak gruby jest ten Twoj kajecik, w ktorym spisujesz przepisy :) Moj sie wlasnie skonczyl a do cienkich nie nalezal :))
Pozdrawiam serdecznie:)
I czerwonych porzeczek tyle Mama na działce miała, a ja w tym roku nie spróbuję ani kuleczki :( Chyba że wycyganię jakiś dżem :D
Uściski!
Uwielbiam ciasta z porzeczkami:))
Ale śliczne,czyste zdjęcia;)!
Dzieki :))
ewena - dziekuje :) I tez sie ciesze, ze moglas do mnie wpasc :)
kabamaiga - tak, to jest wlasnie ten smak :))
Jo. - moge Ci zagwarantowac, ze pyszne :)
monika - dziekuje :) Jesli lubisz czerwone porzeczki, to koniecznie sprobuj.
Polka - masa kokosowa rzeczywiscie swietnie smakuje :) Ja tez lubie rafaello, tylko nie wiem po kim to mam :))
karoLina - to tez moje smaki :) Polaczenie doskonale.
Ania - fajnie, ze zajrzalas :) Ja tez Aniu, ja tez :))
andzia-35 - dziekuje :)
Olciaky - ojej, dzieki :) Wymylam dokladnie talerzyk i filizanke :))
cudawianki - hmmm, ja chetnie podziele sie z Toba ciastem :)
magda k. - :)) Niech pochodzi teraz za Toba, a co!
Olalala - dziekuje :) Pozdrawiam!