wtorek, 29 września 2009

Makkaroni z brokulami i sosem smietanowo-serowym



Jesien to czas zmian. Nie tylko w przyrodzie ale takze w moim zyciu i, jak widac, rowniez na moim blogu. Lubie zmiany w przyrodzie, jesien przynoszaca ze soba spadajace, kolorowe liscie, kasztany, mgly i zapach dymu unoszacy sie w powietrzu. Przyroda obumiera aby na wiosne znow narodzic sie na nowo. W moim zyciu lubie tylko te zmiany, na ktore mam chociaz minimalny wplyw. Wszystkie wydarzenia, szczegolnie te negatywne, ktore spadaja na mnie nagle i niespodziewanie, wprowadzaja w moje zycie chaos i smutek. Pozniej nic juz nie jest takie, jakie bylo przedtem...

Glowna sprawczynia zmian na moim blogu jest Polka :)) To Ona zdradzila mi, jak mozna powiekszyc zdjecia. A ze duze zdjecia nijak nie pasowaly do starego szablonu, postanowilam wybrac nowy. Pozniej jeszcze mala zmiana kolorystyki, czcionki itd. i tak powstal (jeszcze niedopracowany) nowy wizerunek mojego bloga.


Dzis po raz kolejny zapraszam na makaron. Makaron z brokulami, pieczarkami, chrupiacym bekonem i pysznym sosem smietanowo-serowym.

Skladniki na 3 porcje:
300 g brokulow
100 g pieczarek
300 g cienkiego makaronu (makkaroni, linguine lub spaghetti)
sol
bialy pieprz
1 lyzka oliwy
5 plasterkow bekonu
7 lyzek bialego wytrawnego wina
200 g smietany kremowki
kilka galazek majeranku
120 smietankowego serka topionego
tarta galka muszkatolowa

Brokuly umyc, podzielic na rozyczki. Pieczarki umyc, pokroic na cwiartki lub w plasterki. Makaron gotowac w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 4 min. przed koncem gotowaia dodac brokuly. Ugotowany makaron i brokuly osaczyc na sicie.

Na duzej glebokiej patelni rozgrzac oliwe. Podsmazyc bekon na chrupiaco, osaczyc z nadmiaru tluszczu wykladajac go na papierowy recznik. Na tluszczu pozostalym ze smazenia bekonu podsmazyc pieczarki. Wlac wino i smietane. Zagotowac i gotowac przez ok. 5 min.

Majeranek umyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Razem z serkiem topionym dodac do sosu. Mieszac, az ser sie rozpusci. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.

Na koniec dodac do sosu ugotowany makaron i brokuly. Wszystko razem wymieszac, posypac kawalkami bekonu. Wylozyc na talerze. Przed podaniem udekorowac majerankiem.





*przepis pochodzi z niemieckiej gazety Tina "Koch & Back-Ideen"

37 komentarzy:

  1. Fantastycznie pyszny makaron i jak ślicznie sfotografowany!:)
    Baaardzo podoba mi się tez nowy wygląda Majko!:)
    Slicznie jest:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zaskoczyła mnie ta zmiana wizerunku :) Ja, nie mam bladego pojęcia o tych wszystkich komputerowych zmianach, wiec mam tak jak mam a marzą mi się zmiany, oj marzą :)tak jak marzy mi się przystawka do robienia takiego makaronu w domu, bo własny domowy cudownie by smakował z pozostałymi składnikami znajdującymi się w miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hyhy, to teraz możemy baaaaardziej przyglądać się na zdjęcia ;))

    Fajne kluchy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. slicznie tu teraz u Ciebie jest!!!! :) :) a wiesz,ze tez sie nosze z zamiarem zmiany szablonu,tamten ladny jest,ale wlasnie te foty sie nijak prezentuja.
    Swietnie wyglada i ten makaronik....mniam..... :) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie zmiany :) Ładnie tu i do tego smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. majka! litości, to wygląda tak pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie tu teraz u Ciebie Majeczko. No i widzę, że nie tylko u mnie dzisiaj brokułowo. Pychotka (tylko dla mnie bez bekonu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majko, ta Polka to miesza ludziom w glowie, nie? :-)) Ale fajnie to wyglada, ladne te zdjecia takie wieksze, alez ja lubie makaron ze smietanowym sosem!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Funkcjonalny i nowoczesny blog, pięknie!! Danie wygląda bardzo apetycznie, mam ochotę je przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jasne wszystko moja wina :P
    A ja powiem tak:
    Aga-aa temu winna pocałować Cię powinna :DDDD
    To Ona mi nagadała jak to robić :)))
    Majka ślicznie! I zdjęcia duże są piękne. I ten makaron... Ja makaroniara nie jestem ale ten wyglada oblędnie!

    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajna odmiana tradycyjnego spaghetti:) trzeba kiedyś spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny i kolorowy bardzo ten makaron, podoba mi się.
    A moj blog i ja też cierpliwie czekamy na zmianę wizerunku z tymczasowego, na cos bardziej stosownego...czekamy i czekamy...;)

    OdpowiedzUsuń
  13. To w takim razie, zanim pochwalę nowy wygląd bloga, poczekam na wersję ostateczną. Sama tęz myślę nad jakąś jesienną szatą, a jak powiększać zdjęcia odkryłam sama z czego jestem bardzo dumna (chociaż niekoniecznie jest to ten najłatwiejszy sposób), ale też zastanawiam się, czy duże pasują do starego szablonu.

    Jakoś tak dzisiaj mi te komentarzee strasznie obfite wychodzą, więc jeszcze tylko po prostu: makaron musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń
  14. Makaron napewno jest pycha bo super wyglada!
    a ja dalej nie wiem jak powiekszac zdjecia:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. zjedzmnie.blox.pl9/30/2009 8:08 AM

    Danie prezentuje się bardzo kusząco, oj bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Makaron wygląda wyśmienicie, choć nie przepadam za boczkiem;) Ale za całą resztą - a i owszem;))
    A jak to jest z tym powiększaniem zdjęć?:)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  17. majana - dziekuje slicznie :)

    szarlotek - ja tez chetnie pobawilabym sie w domowa produkcje makaronu ale niestety tez nie mam odpowiedniej maszynki. Zmiany szablonow sa bardzo proste :)

    zemfiroczka - nie patrz za dlugo tylko za gotowanie sie bierz :)

    Gosi@ - dziekuje :) Co do zdjec na tamtym szablonie to masz racje (dlatego pokusilam sie o zmiany).

    Tilianara, gatka - dziekuje pieknie :))

    kabamaiga - dziekuje :) Ja tez za takim smazonym bekonem nie przepadam ale fajnie komponuje sie z reszta skladnikow.

    buruuberii - oj miesza ta Polka, miesza :) I masz racje, wieksze zdjecia sa fajniejsze :)

    Kalinka - dziekuje i polecam :)

    Polka - wielkie dzieki jeszcze raz za wszystko. I za komplementy tez :)

    ilka_86 - z makaronu mozna wykombinowac cuda :) Polecam.

    ewena - dziekuje :) Nie czekajcie na zmiany tylko sie za nie wezcie :))

    karoLina - madra z Ciebie kobitka :) Ja jakos nie potrafilam dojsc do powiekszenia zdjec sama chociaz kombinowalam na wszystkie sposoby :)

    arek - dziekuje :) Co do zdjec to moge Ci zdradzic pare szczegolow. Polka sie pewnie nie obrazi :))

    zjedzmnie - dziekuje, ze zajrzalas :) W takim razie polecam sprobowac :)

    Gos - dzieki :) Powiekszenie zdjec jest bardzo proste. Jak bedziesz chciala wiecej informacji to daj znac. Podziele sie polkowa wiedza :))

    Pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  18. lubię duże zdjęcia

    i czuję,
    że polubiłabym Twoje makkaroni
    nie tylko za nazwę, która jest cudna :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Maju-pytalas u Karolki o jej groszkowe serwetki,popatrz tutaj,maja sporo pastelowych ladnych rzeczy
    https://www.takatomo.de/webshop/
    pod rubryka RICE i jeszcze
    http://www.car-moebel.de/docs/shop.aspx?id=38013&domid=1087&sp=D&addlastid=&m1=38012&m2=38013

    OdpowiedzUsuń
  20. Majeczko!
    Jest wyjątkowo, jest tak...czysto i tak klimatycznie i uporządkowanie i czytelnie.
    Zamienisz się???????
    Kochana, żatuję- ale Twoja nowa szata graficzna jest wyjątkowej urody.
    Gratuluję!
    A makarnik - tak apetyczny, że jej. Te grzybki...Jakość zdjęcia też bardzo wysoka.
    Czyli Kochanie - zmiany poszły ku lepszemu!
    Mam nadzieję, że te w życiu także.
    Przytulam mocno
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  21. Korzystne te zmiany! Też lubię, jak zdjęcia są duże :). I już się szykuję do jakiejś jesiennej zmiany szaty ;)...
    A takie spaghetti mogłabym jeść na okrągło ;).

    OdpowiedzUsuń
  22. ojej! To jeden z moich makaronów, które uwielbiam. Ja nie daję pieczarek, ale reszta podobna! Mogę więc powiedzieć, że jest pyyyyszny.

    A co do zmian na blogu, fajnie są duże zdjęcia :) aż nabrałam ochoty na to danko, szkoda, że ostatnio nie mogę nigdzie trafić tego kształtu makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam makaronowe przepisy, Twój bardzo mi odpowiada, a zmiana na blogu na plus oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudnej urody makaron :) A iwesz, że wczoraj ja tez robiłam taki z pieczarkami? No i w sosie śmietanowym, tyle ze z kurczakiem. Luby miał dosyc jarskich potraw i prosił o mięso (chciałam dac boczek, ale to dość mało mięsa jak dla spragnionego mięsożercy...).
    pozdrowienia ciepłe ślę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Majko, cudowny makaron i bardzo fajne zmiany, dzięki nim można sobie z bliska obserwować Twoje wspaniałe potrawy.
    Ojej, chyba będzie makaron dzisiaj na obiad bo nie mogę się napatrzeć :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Właściwie to się zastanawiałam, czy dobrze trafiłam, bo zmieniłaś i wygląd bloga i swoje zdjęcie, prawda?

    Makaron bardzo apetycznie wygląda, taki kolorowy jest. Lubię takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  27. asieja - mysle, ze bys polubila :) A duze zdjecia ja tez lubie (teraz to odkrylam) :)

    Gosi@ - dziekuje za namiary :) Dobra z Ciebie kobitka :)) Bylam juz i ogladalam. Swietne rzeczy :)

    Monika L. - dziekuje :)) A w zyciu jak to w zyciu. Raz lepiej, raz gorzej :) Nie narzekam jednak :))

    olalala - dziekuje :) Z niecierpliwoscia wiec czekam na Twoj "odnowiony" blog :))

    polinqa - to swietnie, ze lubimy podobne smaki :)

    magda k. - dzieki :) Makaronowych przepisow mam mnostwo :) Powoli bede sie nimi dzielic :)

    Ania - dziekuje w imieniu makaronu :) Buzka :))

    fellunia - och, dziekuje :) A makaron jak najbardziej polecam :)

    edysia79 - dobrze trafilas :) Co prawda pozmienialam tu troche ale to nadal ja :))

    OdpowiedzUsuń
  28. o matko! zakochalam sie w tym makaronie! ;-) ja ugotowalam ostatnio podobny tylko z cukinia. pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. U w i e l b i a m ! takie kluchy uwielbiam! Cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Makaron pierwsza klasa, blog tez :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Cudowny obiad,nic więcej nie powiem:)

    OdpowiedzUsuń
  32. cudawianki - swietny pomysl z ta cukinia :) Koniecznie musze sprobowac. Dziekuje :)

    Malgosia dz. - dziekuje :) No to mamy podobny gust, a moze raczej smak :)

    monikucha - wielkie dzieki :)

    Olciaky - nie mow, zajadaj :) Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Oj tak, lubię i to bardzo takie dania. Taki sos jest pyszny :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wyglada bardzo apetycznie. dodaje do ulubionych.
    pozdrowienia z Lüneburga

    OdpowiedzUsuń
  35. zapisałam sobie przepis, wygląda na przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wypróbowałam w końcu ten przepis - danie jest łatwe, pyszne i pięknie wygląda. Na pewno jeszcze niejeden raz zagości na moim stole...

    OdpowiedzUsuń
  37. ewa - ciesze sie, ze smakowalo :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń