Maslane drozdzowki z truskawkami
Bedac dzis na zakupach zauwazylam, ze czerwona budka w ksztalcie truskawki, w ktorej zawsze sprzedawano truskawki z pobliskich pol, zniknela. Oznacza to tylko jedno: sezon truskawkowy juz sie u nas skonczyl. Jakie szczescie, ze zdazylam jeszcze w zeszlym tygodniu upiec te buleczki. Sa przepyszne. Delikatne, maslane i pachnace truskawkami. Przepis na buleczki zaczerpnelam od .Agatki. a kruszonke wykonalam na podstawie przepisu Viridianki. To moja ostatnia propozycja w ramach "Truskawkowego sezonu".
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem i mąką.
Mleko lekko podgrzać w garnuszku (dosłownie 10 sekund od postawienia na gazie), dodać drożdże, 20 g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty.
Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Ja zrobilam buleczki z polowy skladnikow (wyszlo mi 6 sztuk). Przepis cytuje w oryginale za autorkami.
Skladniki na 15 buleczek:
Ciasto drożdżowe
ok. 250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
100 g cukru
650 g mąki pszennej (+50 g dodatkowo)
140 g masła
pół łyżeczki soli
1 jajko
Nadzienie z truskawek
400g truskawek
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
55 g masła
100 g mąki
3-4 łyżki cukru
Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem i mąką.
Mleko lekko podgrzać w garnuszku (dosłownie 10 sekund od postawienia na gazie), dodać drożdże, 20 g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty.
Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki).
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, w tym czasie zagniatając lekko ciasto co 20 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować kulkę, z której następnie formować placuszek (można rozwałkować). Na środek układać po czubatej łyżce nadzienia i formować bułeczkę sklejając ciasto pod spód. Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut.
Masło pokroić w drobną kostkę, wyrobić z mąka między palcami, dodać cukier i wymieszać.
Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze
viridianka - mamy takie same mysli, tez mam ochote na jagodzianki :)
kasiaaaa24 - wlasnie, znikaja w blyskawicznym tempie :)
Dziwnograj - ja tez za nimi przepadam, sa naprawde pyszne :)