Quiche z mielonym miesem, cukinia i papryka
Kolejna odslona quiche. Tym razem na chrupiacym ciescie drozdzowym, z mielonym miesem i pysznymi warzywami. Pozywny a jednoczesnie lekki, doskonaly na letni obiad lub kolacje.
Quiche wyszedl dosc niski z wysokim rantem z ciasta. Mysle jednak, ze mozna dodac wiecej warzyw jesli ktos chce aby quiche byl nieco wyzszy.
Skladniki:
Ciasto:
150 g maki
1/4 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
1/2 opakowania drozdzy w proszku (5 g)
15 g miekkiego masla
Nadzienie:
1 czerwona papryka
1 zolta paryka
2 cukinie
500 g pieczarek
1 cebula
2 galazki rozmarynu
4 lyzki oliwy
500 g mielonego miesa (dalam 250 g)
slodka mielona papryka
Masa smietanowo-jajeczna:
4 jajka
400 g kwasnej smietany
tarta galka muszkatolowa
sol
pieprz
1 czubata lyzka bulki tartej
tluszcz do formy
Ciasto: make wymieszac z sola, cukrem i drozdzami. Dodac wiorki miekkiego masla i 150 ml cieplej wody. Zagniesc ciasto, przykryc i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 45 min.
Nadzienie: warzywa umyc, osuszyc. Papryke przekroic, usunac pestki, pokroic w paski. Cukinie i pieczarki pokroic w plasterki. Cebule obrac, pokroic w mala kostke. Rozmaryn umyc, oderwac igielki od galazek, posiekac.
Rozgrzac 1 lyzke oliwy na patelni, podsmazyc cebule, dodac mielone mieso, smazyc razem przez 5 min. Dodac rozmaryn, przyprawic do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku. Przelozyc mieso do miski.
Na tej samej patelni rozgrzac kolejna lyzke oliwy, podsmazyc pieczarki przez 3-4 min., przyprawic sola i pieprzem, wymieszac z mielonym miesem.
Rozgrzac na patelni pozostale 2 lyzki oliwy, podsmazyc papryke i cukinie przez 5 min. Przyprawic do smaku, lekko przestudzic.
Masa smietanowo-jajeczna: smietane wymieszac z jajkami, przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem. Ciasto jeszcze raz krotko zagniesc, rozwalkowac na okrag o srednicy 28 cm. Wylepic ciastem dno i boki tortownicy. Posypac dno bulka tarta.
Wylozyc na ciasto mase miesna, na wierzch polozyc warzywa. Calosc zalac masa smietanowo-jajeczna. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 25-30 min.
Wyjac quiche z piekarnika, przestudzic lekko w formie przez 10 min. a nastepnie wyjac z formy i pokroic na kawalki.
Quiche mozna przygotowac dzien wczesniej a pozniej wstawic tylko na 15 min. do piekarnika i podgrzac.
*przepis pochodzi z czasopisma "Kochen & Genießen"
Komentarze