czwartek, 4 czerwca 2009

Salatka z gruszkami, serem plesniowym i malinami


Soczyste gruszki, chrupiace orzechy, kremowy ser plesniowy, ktory rozplywal sie w ustach i orzezwiajace maliny. A wszystko to polane cytrynowo-miodowym dressingiem. Prostota i elegancja w jednym. Poezja smaku...

Ta salatka goscila na moim stole podczas minionego weekendu kiedy to wpadli do nas w odwiedziny nasi znajomi. Przygotowalismy wowczas grilla, salatki i mnostwo malych pysznosci na przystawke (wkrotce przepisy). 

Przepis na salatke znalazlam tutaj. Zamiast serkow kozich, za ktorymi nie przepadam, uzylam sera z niebieska plesnia.

Skladniki na 4 porcje:

200 g mieszanych salat
100 g orzechow wloskich
4 male gruszki
50 g malin (swiezych lub mrozonych)
4 male serki kozie (ja dalam ser z niebieska plesnia)

Dressing:
sok z 1 cytryny
1 lyzeczka miodu
2 lyzki oliwy
sol
swiezo mielony pieprz

Salate umyc, osuszyc, porwac na kawalki. Gruszki obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic w kostke i skropic sokiem z cytryny aby nie sciemnialy (mozna tez gruszek nie obierac i pokroic je w wieksze kawalki). Maliny oplukac, osuszyc (zamrozone maliny rozmrozic).

Dressing: sok z cytryny wymieszac z miodem i oliwa. Doprawic do smaku sola i swiezo zmielonym pieprzem.

Serki kozie grillowac przez chwile w piekarniku (serek plesniowy pokroic na kawalki). Orzechy wloskie grubo posiekac. 

Salate polac dressingiem, wymieszac. Dodac pokrojone gruszki i orzechy, ponownie delikatnie wymieszac. Serki kozie (lub kawalki sera plesniowego) ulozyc na salatce, posypac malinami. Podawac z chrupiaca bagietka.




4 komentarze:

  1. Fantastyczna! Zrobilabym ja natychmiast, tylko skad ja maliny wytrzasne?:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. No wlasnie! Salatka wyglada bardzo apetycznie, ale o malinach to mozna jeszcze pomazyc. Przynajmniej w Krakowie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo apetyczna sałatka!!!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Tę jeszcze bardziej mam ochotę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń