poniedziałek, 29 czerwca 2009

Maslane drozdzowki z truskawkami


Bedac dzis na zakupach zauwazylam, ze czerwona budka w ksztalcie truskawki, w ktorej zawsze sprzedawano truskawki z pobliskich pol, zniknela. Oznacza to tylko jedno: sezon truskawkowy juz sie u nas skonczyl. Jakie szczescie, ze zdazylam jeszcze w zeszlym tygodniu upiec te buleczki. Sa przepyszne. Delikatne, maslane i pachnace truskawkami. Przepis na buleczki zaczerpnelam od .Agatki. a kruszonke wykonalam na podstawie przepisu Viridianki. To moja ostatnia propozycja w ramach "Truskawkowego sezonu".

Ja zrobilam buleczki z polowy skladnikow (wyszlo mi 6 sztuk). Przepis cytuje w oryginale  za autorkami.

Skladniki na 15 buleczek:

Ciasto drożdżowe   
ok. 250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
100 g cukru
650 g mąki pszennej (+50 g dodatkowo)
140 g masła
pół łyżeczki soli
1 jajko

Nadzienie z truskawek
400g truskawek
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka
55 g masła
100 g mąki
3-4 łyżki cukru

Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia

Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem i mąką.

Mleko lekko podgrzać w garnuszku (dosłownie 10 sekund od postawienia na gazie), dodać drożdże, 20 g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty.

Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki).

Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, w tym czasie zagniatając lekko ciasto co 20 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować kulkę, z której następnie formować placuszek (można rozwałkować). Na środek układać po czubatej łyżce nadzienia i formować bułeczkę sklejając ciasto pod spód. Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut.

Masło pokroić w drobną kostkę, wyrobić z mąka między palcami, dodać cukier i wymieszać. 

Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.


6 komentarzy:

  1. skusiłas sie:) i widze ze tak jak ja zrobilas wieksze bulki:) ja mam teraz ochote na jagodzianki z tego przepisu:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam przedwczoraj :) Ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Zjedliśmy z mężem wszystkie. Sa pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O u mnie też takie były :D SAą bardzo proste i bardzo pyszne. Uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosi@ - dziekuje :)

    viridianka - mamy takie same mysli, tez mam ochote na jagodzianki :)

    kasiaaaa24 - wlasnie, znikaja w blyskawicznym tempie :)

    Dziwnograj - ja tez za nimi przepadam, sa naprawde pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. odkąd pojawiły się pierwsze truskawki, co kilka dni dopada mnie ochota na bułę z truskawkami i jeszcze nigdzie na takową nie trafiłam... chyba muszę się zmusić do przeproszenia się z drożdżami i sobie takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń