Szarlotka polska.


To jest szarlotka, jaka pamietam z "dawnych lat" :) Na rewelacyjnie kruchym spodzie, z musem jablkowym doprawionym cynamonem, gozdzikami, galka muszkatolowa i imbirem. Z warstwa chrupiacej kruszonki na wierzchu... mniam :) Jak dla mnie szarlotka idealna. Gorco polecam :)


Szarlotka polska
*inspiracja: Eliza Morawska "Slodkie"

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Ciasto:
300 g maki pszennej
150 g masla
3 zoltka
100 g cukru
80 g smietany 18%
1/8 lyzeczki sody oczyszczonej

Jablka:
1 kg jablek
100 g cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki gozdzikow, utluczonych w mozdzierzu
1/8 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Rozgrzac piekarnik do temp. 190°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.

Z wymienionych skladnikow zagniesc ciasto - powinno byc gladkie, nie lepic sie do rak, ale tez niezbyt twarde. Ciasto podzielic na 2 czesci i odlozyc aby odpoczelo. W tym czasie przygotowac jablka.

Jablka obrac i pokroic w cwiartki. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic jablka, chwile podsmazyc, ciagle mieszajac. Kiedy zaczna mieknac, dodac cukier i przyprawy. Poddusic, az zaczna sie rozpadac. Ostudzic.

Wylepic spod tortownicy polowa ciasta - powinien byc mozliwie jak najcienszy. Ponakluwac widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 min.

Wyjac ciasto z piekarnika, wylozyc jablka na podpieczony spod. Pozostala czesc ciasta pokruszyc na owoce. Wstawic do piekarnika i piec kolejne 40 min. Nalezy sprawdzac, czy ciasto nie przypieka sie za bardzo. Czas pieczenia zalezy od piekarnika i wielkosci formy.

Upieczona szarlotke ostudzic w formie, posypac cukrem pudrem.


Komentarze

Unknown pisze…
Najlepsza na świecie! :D
Kamila pisze…
Zachwyca! Uwielbiam!
Wiewióra pisze…
robiłam nie raz! moja ukochana wersja tej tradycyjnej :)
Cukry Proste pisze…
Ciągle sobie obiecuję, że ją zrobię:)
Marcelina pisze…
Koniecznie musi być szarlotka na jesień :)
Łucja pisze…
Jak ja lubię szarlotkę :) Mam całą skrzynię jabłek i muszę je jakoś przerobić, szarlotkę też mam w planach :)
zufik pisze…
Fantastyczna! zapisuję przepis do kolekcji szarlotkowej, do zrobienia.
Amber pisze…
Polska szarlotka jest najlepsza!
Wpraszam się...
Ole Ole pisze…
Klasyczne i pyszne ciasto. Mniam... :)
Jurek pisze…
Szarlotka i kawa to idealne połączenie na niedzielny deser :) Może jakiś przepis na pyszną kawę? Chętnie spróbowałbym czegoś nowego, a mało tego w sieci niestety.
Ewa pisze…
bardzo apetyczna szarlotka :)