poniedziałek, 30 listopada 2015

Babka z jablkami, cynamonem i orzechami.


Na pewno nie trzeba nikogo przekonywac, ze jablka i orzechy to pyszne polaczenie :) Sprawdza sie zawsze i wszedzie, dlatego tez dzis zapraszam Was na pyszne ciasto. Ta typowo jesienno-zimowa babka z dodatkiem jablek, mielonego cynamonu i orzechow wloskich jest latwa i szybka w przygotowaniu. Ladnie rosnie, jest miekka i wilgotna, idealna. Jestem pewna, ze przekonaja sie do niej nawet te osoby, ktore babek nie lubia :) Goraco polecam.



Babka z jablkami, cynamonem i orzechami

Skladniki na forme o srednicy 22 cm:
340 g maki pszennej
3 jajka
200 g cukru
240 ml oleju slonecznikowego
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 szczypta soli
1 lyzeczka mielonego cynamonu
2 srednie jablka
50 g orzechow wloskich
cukier puder

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do babki (o srednicy 22 cm) wysmarowac maslem i wysypac maka.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, sola, soda i mielonym cynamonem, przesiac. Jablka umyc, obrac, zetrzec na tarce o drobnych oczkach (ja starlam jedno jablko na najmniejszych oczkach tarki, drugie na tych wiekszych - chcialam miec wyczuwalne w ciescie kawalki jablek). Orzechy grubo posiekac.

Jajka zmiksowac z cukrem i olejem na kremowa, puszysta mase. Ciagle miksujac, dodawac partiami przesiana make z dodatkami. Na koniec dodac starte na tarce jablka i posiekane orzechy, wymieszac za pomoca szpatulki, az powstanie jednolita masa.

Przelozyc mase do przygotowanej formy. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy babka sie juz upiekla).

Wyjac ciasto z piekarnika, zostawic na 15-20 min. w formie. Nastepnie wyjac babke z formy i zostawic na kuchennej kratce, aby calkowicie wystagla. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.














17 komentarzy:

  1. Brakuje w przepisie ile tych orzechow?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz dodalam. Dziekuje za czujnosc .)

      Usuń
  2. Oj, mnie nie musisz przekonywać, że to ciasto jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie Zuziu :) To typowo jesienno-zimowe smaki, klasyka ze tak powiem :)

      Usuń
  3. Dobrze, że mi przypomniałaś o takim połączeniu :) Wspaniała! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) I dziekuje za mile slowa :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jestem tego samego zdania :) Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Musiała pięknie pachnieć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pachniala, jakzeby inaczej ;) Pozdrowienia.

      Usuń
  6. No mnie na pewno nie trzeba przekonywać ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie tego sie po Tobie spodziewalam :) Wpadaj na kawe :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. I tak tez oczywiscie smakuje :) Pozdrowienia.

      Usuń
  8. To coś dla nas! Wygląda smakowicie a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Takie rzeczy to my możemy jeść codziennie ! :)
    Duużo ciekawych propozycji kulinarnych. ZOSTAJEMY NA DŁUŻEJ! :)

    Obserwujemy i zapraszamy do nas :)
    rodzinne-czytanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń