Curry z lososiem i szpinakiem.


Dzis mam dla Was nowy pomysl na podanie ryby :) To przepyszne curry z lososiem, cynamonem, garam masala i innymi przyprawami jak kumin, kolendra i kurkuma. A wszystko z duza iloscia szpinaku i pomidorowo-korzennego sosu. Przepis na to curry pochodzi z ksiazki "Original indisch" (ang. klik). Autorka ksiazki Meera Sodha ma indyjskie pochodzenie (ona sama urodzila sie w Anglii natomiast jej rodzice pochodza z Gujarat), mieszka w Londynie i tam pracuje w jednej z restauracji (prowadzi tez kulinarnego bloga). Ottolenghi napisal o jej ksiazce: "ta ksiazka jest czarujaca, bardzo osobista, pelna milosci i czosnku" :) To ksiazka, w ktorej znajdziecie 130 prostych, rodzinnych przepisow na przepyszne indyjskie dania i z ktorej przyjemnie sie gotuje. Wszystkie przepisy sa pyszne, aromatyczne i nieskomplikowane. Goraco polecam :)


Curry z lososiem i szpinakiem
*inspiracja: Meera Sodha "Original indisch"

Skladniki na 4 porcje:
2 lyzki oleju rzepakowego
1 laska cynamonu
6 calych ziarenek pieprzu
2 gozdziki
1 duza cebula, obrana i posiekana
1/2 lyzeczki brazowego cukru
250 g dojrzalych pomidorow, grubo posiekanych (u mnie pomidory z puszki)
4 cm kawalek imbiru, obrany i starty na tarce
4 zabki czosnku, obrane i posiekane
1 zielona papryczka chili, posiekana (wg uznania)
1/4 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka mielonego kuminu
1,5 lyzeczki mielonej kolendry
1/4 lyzeczki mielonej kurkumy
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
1 i 1/4 lyzeczki soli
500 g swiezego szpinaku
400 g filetow z lososia, bez skory

Szpinak przebrac, umyc i osaczyc na sicie z nadmiaru wody. Na glebokiej patelni rozgrzac olej, wrzucic laske cynamonu, gozdziki i pieprz. Smazyc na srednim ogniu przez 1-2 min., az przyprawy zaczna pachniec.

Dodac cebule i brazowy cukier, smazyc mieszajac przez 12-15 min. az cebula bedzie miekka. Dodac pomidory, przykryc patelnie pokrywka i dusic przez 5 min., az zaczna sie rozpadac.

Nastepnie dodac tarty imbir, czosnek, chili (jesli lubimy ostre potrawy*), garam masala, kumin, kolendre, kurkume, pieprz cayenne i sol, wymieszac. Gotowac przez 8 min., ciagle mieszajac, az powstanie gesta pasta. Dodac szpinak, przykryc patelnie pokrywka i dusic na malym ogniu az szpinak zmieknie.

Lososia pokroic na kawalki (6x6 cm) i wlozyc na patelnie do szpinaku z przyprawami, przemieszac delikatnie. Ponownie przykryc patelnie pokrywka i dusic przez 5-7 min., az losos bedzie ugotowany.

Usunac laske cynamonu, ew. ponownie doprawic do smaku. Podawac z chlebkami chapati lub ryzem basmati.



* ja chili nie dodawalam, pieprz cayenne sprawil, ze curry bylo idealnie pikantne

Komentarze

  1. Ależ to musi pachnieć! Tak aromatyczne danie chętnie bym spróbowała. Tym bardziej, ze łosoś jest moją ulubioną rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię łososia, lubię też curry, ale jakoś nigdy nie przygotowałam dania, które łączyłoby te dwie sympatie :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, łosoś chodzi za mną już od dłuższego czasu - a Twoja propozycja tak kusi... :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem ale nigdy nie pomyślałam zeby podac to z cary, dzięki, na pewno spróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz