czwartek, 12 listopada 2015

Curry z lososiem i szpinakiem.


Dzis mam dla Was nowy pomysl na podanie ryby :) To przepyszne curry z lososiem, cynamonem, garam masala i innymi przyprawami jak kumin, kolendra i kurkuma. A wszystko z duza iloscia szpinaku i pomidorowo-korzennego sosu. Przepis na to curry pochodzi z ksiazki "Original indisch" (ang. klik). Autorka ksiazki Meera Sodha ma indyjskie pochodzenie (ona sama urodzila sie w Anglii natomiast jej rodzice pochodza z Gujarat), mieszka w Londynie i tam pracuje w jednej z restauracji (prowadzi tez kulinarnego bloga). Ottolenghi napisal o jej ksiazce: "ta ksiazka jest czarujaca, bardzo osobista, pelna milosci i czosnku" :) To ksiazka, w ktorej znajdziecie 130 prostych, rodzinnych przepisow na przepyszne indyjskie dania i z ktorej przyjemnie sie gotuje. Wszystkie przepisy sa pyszne, aromatyczne i nieskomplikowane. Goraco polecam :)


Curry z lososiem i szpinakiem
*inspiracja: Meera Sodha "Original indisch"

Skladniki na 4 porcje:
2 lyzki oleju rzepakowego
1 laska cynamonu
6 calych ziarenek pieprzu
2 gozdziki
1 duza cebula, obrana i posiekana
1/2 lyzeczki brazowego cukru
250 g dojrzalych pomidorow, grubo posiekanych (u mnie pomidory z puszki)
4 cm kawalek imbiru, obrany i starty na tarce
4 zabki czosnku, obrane i posiekane
1 zielona papryczka chili, posiekana (wg uznania)
1/4 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka mielonego kuminu
1,5 lyzeczki mielonej kolendry
1/4 lyzeczki mielonej kurkumy
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
1 i 1/4 lyzeczki soli
500 g swiezego szpinaku
400 g filetow z lososia, bez skory

Szpinak przebrac, umyc i osaczyc na sicie z nadmiaru wody. Na glebokiej patelni rozgrzac olej, wrzucic laske cynamonu, gozdziki i pieprz. Smazyc na srednim ogniu przez 1-2 min., az przyprawy zaczna pachniec.

Dodac cebule i brazowy cukier, smazyc mieszajac przez 12-15 min. az cebula bedzie miekka. Dodac pomidory, przykryc patelnie pokrywka i dusic przez 5 min., az zaczna sie rozpadac.

Nastepnie dodac tarty imbir, czosnek, chili (jesli lubimy ostre potrawy*), garam masala, kumin, kolendre, kurkume, pieprz cayenne i sol, wymieszac. Gotowac przez 8 min., ciagle mieszajac, az powstanie gesta pasta. Dodac szpinak, przykryc patelnie pokrywka i dusic na malym ogniu az szpinak zmieknie.

Lososia pokroic na kawalki (6x6 cm) i wlozyc na patelnie do szpinaku z przyprawami, przemieszac delikatnie. Ponownie przykryc patelnie pokrywka i dusic przez 5-7 min., az losos bedzie ugotowany.

Usunac laske cynamonu, ew. ponownie doprawic do smaku. Podawac z chlebkami chapati lub ryzem basmati.



* ja chili nie dodawalam, pieprz cayenne sprawil, ze curry bylo idealnie pikantne

5 komentarzy:

  1. Ależ to musi pachnieć! Tak aromatyczne danie chętnie bym spróbowała. Tym bardziej, ze łosoś jest moją ulubioną rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię łososia, lubię też curry, ale jakoś nigdy nie przygotowałam dania, które łączyłoby te dwie sympatie :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, łosoś chodzi za mną już od dłuższego czasu - a Twoja propozycja tak kusi... :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem ale nigdy nie pomyślałam zeby podac to z cary, dzięki, na pewno spróbuje.

    OdpowiedzUsuń