Krupnik z kaszy jeczmiennej z ziemniakami.
Krupnik to zupa, ktora albo sie kocha, albo nienawidzi :) Ja naleze do tej pierwszej grupy i krupnik moglabym jesc co drugi dzien. Moj synek natomiast krupniku nie lubi i ciagle sie dopytuje, co w tej zupie plywa :) Dzis podaje Wam przepis na moj ulubiony krupnik, taki jak pamietam z dziecinstwa. Ugotowany na skrzydelkach drobiowych (kto chce moze dodac rowniez wolowine), gesty i sycacy. Polecam :)
Krupnik z kaszy jeczmiennej z ziemniakami
Skladniki na 4 porcje:
100 g kaszy jeczmiennej
peczek wloszczyzny (bez kapusty)
4 ziemniaki
1 cebula
3 skrzydelka drobiowe
4 lyzki oleju
2 liscie laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
2 lyzki posiekanej natki
sol
mielony pieprz
Wloszczyzne obrac, umyc, osuszyc. Pietruszke i seler pokroic w kostke, pora w krazki a marchewke w polplasterki. Cebule obrac, drobno posiekac. Kasze oplukac na sitku pod biezaca woda.
W garnku rozgrzac olej. Wlozyc wloszczyzne z cebula i smazyc przez 3 min., ciagle mieszajac. Dodac ziemniaki i mieso, kasze jeczmienna, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Doprawic do smaku sola i mielonym pieprzem, wlac 5 szklanek wody.
Zagotowac i gotowac na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 45 min. Krupnik rozlac do miseczek lub na talerze. Posypac posiekana natka.
Komentarze
Chyba ostatni raz u Babci z jakieś 10 lat temu. A należę do grupy, którzy uwielbiają ją :)
Moja zupa nad zupami!