poniedziałek, 9 listopada 2015

Szarlotka polska.


To jest szarlotka, jaka pamietam z "dawnych lat" :) Na rewelacyjnie kruchym spodzie, z musem jablkowym doprawionym cynamonem, gozdzikami, galka muszkatolowa i imbirem. Z warstwa chrupiacej kruszonki na wierzchu... mniam :) Jak dla mnie szarlotka idealna. Gorco polecam :)


Szarlotka polska
*inspiracja: Eliza Morawska "Slodkie"

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Ciasto:
300 g maki pszennej
150 g masla
3 zoltka
100 g cukru
80 g smietany 18%
1/8 lyzeczki sody oczyszczonej

Jablka:
1 kg jablek
100 g cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki gozdzikow, utluczonych w mozdzierzu
1/8 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Rozgrzac piekarnik do temp. 190°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.

Z wymienionych skladnikow zagniesc ciasto - powinno byc gladkie, nie lepic sie do rak, ale tez niezbyt twarde. Ciasto podzielic na 2 czesci i odlozyc aby odpoczelo. W tym czasie przygotowac jablka.

Jablka obrac i pokroic w cwiartki. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic jablka, chwile podsmazyc, ciagle mieszajac. Kiedy zaczna mieknac, dodac cukier i przyprawy. Poddusic, az zaczna sie rozpadac. Ostudzic.

Wylepic spod tortownicy polowa ciasta - powinien byc mozliwie jak najcienszy. Ponakluwac widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 min.

Wyjac ciasto z piekarnika, wylozyc jablka na podpieczony spod. Pozostala czesc ciasta pokruszyc na owoce. Wstawic do piekarnika i piec kolejne 40 min. Nalezy sprawdzac, czy ciasto nie przypieka sie za bardzo. Czas pieczenia zalezy od piekarnika i wielkosci formy.

Upieczona szarlotke ostudzic w formie, posypac cukrem pudrem.


11 komentarzy:

  1. robiłam nie raz! moja ukochana wersja tej tradycyjnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle sobie obiecuję, że ją zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musi być szarlotka na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię szarlotkę :) Mam całą skrzynię jabłek i muszę je jakoś przerobić, szarlotkę też mam w planach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna! zapisuję przepis do kolekcji szarlotkowej, do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polska szarlotka jest najlepsza!
    Wpraszam się...

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyczne i pyszne ciasto. Mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka i kawa to idealne połączenie na niedzielny deser :) Może jakiś przepis na pyszną kawę? Chętnie spróbowałbym czegoś nowego, a mało tego w sieci niestety.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo apetyczna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń