Szarlotka polska.
To jest szarlotka, jaka pamietam z "dawnych lat" :) Na rewelacyjnie kruchym spodzie, z musem jablkowym doprawionym cynamonem, gozdzikami, galka muszkatolowa i imbirem. Z warstwa chrupiacej kruszonki na wierzchu... mniam :) Jak dla mnie szarlotka idealna. Gorco polecam :)
Szarlotka polska
*inspiracja: Eliza Morawska "Slodkie"
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Ciasto:
300 g maki pszennej
150 g masla
3 zoltka
100 g cukru
80 g smietany 18%
1/8 lyzeczki sody oczyszczonej
Jablka:
1 kg jablek
100 g cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki gozdzikow, utluczonych w mozdzierzu
1/8 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Rozgrzac piekarnik do temp. 190°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.
Z wymienionych skladnikow zagniesc ciasto - powinno byc gladkie, nie lepic sie do rak, ale tez niezbyt twarde. Ciasto podzielic na 2 czesci i odlozyc aby odpoczelo. W tym czasie przygotowac jablka.
Jablka obrac i pokroic w cwiartki. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic jablka, chwile podsmazyc, ciagle mieszajac. Kiedy zaczna mieknac, dodac cukier i przyprawy. Poddusic, az zaczna sie rozpadac. Ostudzic.
Wylepic spod tortownicy polowa ciasta - powinien byc mozliwie jak najcienszy. Ponakluwac widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Wyjac ciasto z piekarnika, wylozyc jablka na podpieczony spod. Pozostala czesc ciasta pokruszyc na owoce. Wstawic do piekarnika i piec kolejne 40 min. Nalezy sprawdzac, czy ciasto nie przypieka sie za bardzo. Czas pieczenia zalezy od piekarnika i wielkosci formy.
Upieczona szarlotke ostudzic w formie, posypac cukrem pudrem.
Komentarze
Wpraszam się...