Chlopski keks jableczny.
Zawsze, kiedy jezdzimy po jablka (pisalam chyba juz kiedys, ze kupujemy je hurtowo :), bierzemy tez worek jablek polecanych glownie do wypiekow, deserow, konfitur czy na soki. Sa to dosyc kwasne jablka roznych odmian, przeznaczone do szybkiego wykorzystania (nie poleza dlugo) i oczywiscie po bardzo przystepnej cenie. Z takimi jablkami wlasnie pieke wszelkiego rodzaju szarlotki i ciasta, z nich tez przygotowalam mus jablkowy (bedzie jak znalazl do kolejnego wypieku:) Dzis zapraszam Was wiec na kolejne jesienne ciasto :) Z kawaleczkami jablek obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Bardzo proste w przygotowaniu, idealne do kawy. Goraco polecam :)
Chlopski keks jableczny
*inspiracja: J. Philippi "Szarlotki"
Skladniki na forme o wymiarach 28x18 cm:
200 g niesolonego masla, w temp. pokojowej
225 g cukru
3 jajka
200 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki mleka
2 jablka deserowe
1 lyzeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme wylozyc papierem do pieczenia.
Za pomoca miksera ubic maslo z 200 g cukru i szczypta soli. Nie przerywajac ubijania dodawac po kolei jajka.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac. Dodac do masy, zmiksowac. Wymieszac calosc z mlekiem. Przelozyc ciasto do formy i wygladzic powierzchnie.
Obrac jablka, pokroic w kostke, wymieszac z 25 g cukru i cynamonem. Posypac jablkami ciasto.
Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 min., az nabierze zlotobrazowego koloru (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto juz sie upieklo).
Wyjac ciasto z piekarnika, pozostawic do wystygniecia w formie, na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Rada: w innej wersji polowe jablek mozna zastapic ananasem a wierzch ciasta posypac mieszanka cukru pudru i wiorkow kokosowych
Komentarze
Wygląda na bardzo dlikatne i mięciutkie.
Uwielbiam takie.
Rewelacyjny pomysł! *.*
uprzejmie donosze, ze Twoje ciacho popelnila bylam i to nie raz, nie dwa... dzis w koncu udalo mi sie opublikowac efekty :-)
http://addiopomidory.blogspot.be/2015/11/chopski-keks-jabeczny-szybkie-jesienne.html
Dziekuje :-)
Moc serdecznosci posylam
Anna