Chlopski keks jableczny.


Zawsze, kiedy jezdzimy po jablka (pisalam chyba juz kiedys, ze kupujemy je hurtowo :), bierzemy tez worek jablek polecanych glownie do wypiekow, deserow, konfitur czy na soki. Sa to dosyc kwasne jablka roznych odmian, przeznaczone do szybkiego wykorzystania (nie poleza dlugo) i oczywiscie po bardzo przystepnej cenie. Z takimi jablkami wlasnie pieke wszelkiego rodzaju szarlotki i ciasta, z nich tez przygotowalam mus jablkowy (bedzie jak znalazl do kolejnego wypieku:) Dzis zapraszam Was wiec na kolejne jesienne ciasto :) Z kawaleczkami jablek obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Bardzo proste w przygotowaniu, idealne do kawy. Goraco polecam :)


Chlopski keks jableczny
*inspiracja: J. Philippi "Szarlotki"

Skladniki na forme o wymiarach 28x18 cm:
200 g niesolonego masla, w temp. pokojowej
225 g cukru
3 jajka
200 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki mleka
2 jablka deserowe
1 lyzeczka cynamonu

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme wylozyc papierem do pieczenia.

Za pomoca miksera ubic maslo z 200 g cukru i szczypta soli. Nie przerywajac ubijania dodawac po kolei jajka.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac. Dodac do masy, zmiksowac. Wymieszac calosc z mlekiem. Przelozyc ciasto do formy i wygladzic powierzchnie.

Obrac jablka, pokroic w kostke, wymieszac z 25 g cukru i cynamonem. Posypac jablkami ciasto.

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 min., az nabierze zlotobrazowego koloru (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto juz sie upieklo).

Wyjac ciasto z piekarnika, pozostawic do wystygniecia w formie, na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Rada: w innej wersji polowe jablek mozna zastapic ananasem a wierzch ciasta posypac mieszanka cukru pudru i wiorkow kokosowych


Komentarze

Amber pisze…
Ciasto brzmi pysznie!
Wygląda na bardzo dlikatne i mięciutkie.
Uwielbiam takie.
Kamila pisze…
Uwielbiam jabłkowe wypieki! Pycha!
claire pisze…
Ja wczoraj upiekłam identyczne ciasto i za jakiś czas też je stawię na blog:). Jest całkiem takie same - składniki są te same tylko moje było w tortownicy, było, bo już go nie ma :-)
Wiesz co? Robię na ten weekend! Miałam robić inne jabłkowe, ale będzie to, bo wygląda tak delikatnie i obtaczanie owoców w cynamonie bardzo mi się podoba.
Martha pisze…
Wygląda cudownie! :)
Rewelacyjny pomysł! *.*
Zuzanna Ploch pisze…
Fantastyczne ciasto! Jestem właśnie w agroturystyce na Mazurach i jadłam coś bardzo podobnego :)
Aaa, zapomniałam się pochwalić - nie wyszło ;-) To znaczy nie wyszło z jabłkami, bo zrobiłam z gruszką (zmiana zdania w ostatniej chwili) i było fantastyczne. Leciuteńkie, słodkie i pachnące. Rzeczywiście lepiej poczekać, aż wystygnie w foremce, bo jest bardzo delikatne. Pycha!
Marcelina pisze…
Idealne na ta porę :) Kubek kawy lub herbaty i takie ciasto, no pycha!
anna pisze…
Czesc Maju,
uprzejmie donosze, ze Twoje ciacho popelnila bylam i to nie raz, nie dwa... dzis w koncu udalo mi sie opublikowac efekty :-)
http://addiopomidory.blogspot.be/2015/11/chopski-keks-jabeczny-szybkie-jesienne.html

Dziekuje :-)

Moc serdecznosci posylam

Anna