poniedziałek, 5 października 2015

Chlopski keks jableczny.


Zawsze, kiedy jezdzimy po jablka (pisalam chyba juz kiedys, ze kupujemy je hurtowo :), bierzemy tez worek jablek polecanych glownie do wypiekow, deserow, konfitur czy na soki. Sa to dosyc kwasne jablka roznych odmian, przeznaczone do szybkiego wykorzystania (nie poleza dlugo) i oczywiscie po bardzo przystepnej cenie. Z takimi jablkami wlasnie pieke wszelkiego rodzaju szarlotki i ciasta, z nich tez przygotowalam mus jablkowy (bedzie jak znalazl do kolejnego wypieku:) Dzis zapraszam Was wiec na kolejne jesienne ciasto :) Z kawaleczkami jablek obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Bardzo proste w przygotowaniu, idealne do kawy. Goraco polecam :)


Chlopski keks jableczny
*inspiracja: J. Philippi "Szarlotki"

Skladniki na forme o wymiarach 28x18 cm:
200 g niesolonego masla, w temp. pokojowej
225 g cukru
3 jajka
200 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki mleka
2 jablka deserowe
1 lyzeczka cynamonu

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme wylozyc papierem do pieczenia.

Za pomoca miksera ubic maslo z 200 g cukru i szczypta soli. Nie przerywajac ubijania dodawac po kolei jajka.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac. Dodac do masy, zmiksowac. Wymieszac calosc z mlekiem. Przelozyc ciasto do formy i wygladzic powierzchnie.

Obrac jablka, pokroic w kostke, wymieszac z 25 g cukru i cynamonem. Posypac jablkami ciasto.

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 min., az nabierze zlotobrazowego koloru (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto juz sie upieklo).

Wyjac ciasto z piekarnika, pozostawic do wystygniecia w formie, na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Rada: w innej wersji polowe jablek mozna zastapic ananasem a wierzch ciasta posypac mieszanka cukru pudru i wiorkow kokosowych


9 komentarzy:

  1. Ciasto brzmi pysznie!
    Wygląda na bardzo dlikatne i mięciutkie.
    Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłkowe wypieki! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj upiekłam identyczne ciasto i za jakiś czas też je stawię na blog:). Jest całkiem takie same - składniki są te same tylko moje było w tortownicy, było, bo już go nie ma :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz co? Robię na ten weekend! Miałam robić inne jabłkowe, ale będzie to, bo wygląda tak delikatnie i obtaczanie owoców w cynamonie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! :)
    Rewelacyjny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ciasto! Jestem właśnie w agroturystyce na Mazurach i jadłam coś bardzo podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaa, zapomniałam się pochwalić - nie wyszło ;-) To znaczy nie wyszło z jabłkami, bo zrobiłam z gruszką (zmiana zdania w ostatniej chwili) i było fantastyczne. Leciuteńkie, słodkie i pachnące. Rzeczywiście lepiej poczekać, aż wystygnie w foremce, bo jest bardzo delikatne. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na ta porę :) Kubek kawy lub herbaty i takie ciasto, no pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czesc Maju,
    uprzejmie donosze, ze Twoje ciacho popelnila bylam i to nie raz, nie dwa... dzis w koncu udalo mi sie opublikowac efekty :-)
    http://addiopomidory.blogspot.be/2015/11/chopski-keks-jabeczny-szybkie-jesienne.html

    Dziekuje :-)

    Moc serdecznosci posylam

    Anna

    OdpowiedzUsuń