Festiwal Dyni. Pieczona dynia z za'atarem, jogurtowym sosem i chili.
Co roku z niecierpliwoscia czekam na Festiwal Dyni, ktory prowadzi Bea. Zawsze tez przylaczam sie do niego, poniewaz dynia to warzywo, z ktorego mozna przygotowac prawdziwe pysznosci. Przepis na dynie, ktorym chce sie dzis z Wami podzielic to prawdziwa eksplozja smakow i aromatow! Ta dynia jest po prostu zachwycajaca! Dynie pieczemy w piekarniku z dodatkiem za'ataru. Do sosu jogurtowego dodajemy natomiast mielona kolendre i sumak. Gotowe danie posypujemy posiekana natka pietruszki i papryczka chili. Tak przygotowana dynia jest swietnym dodatkiem do ryb, miesa lub grillowanego sera halloumi. Bedzie tez swietna przekaska sama w sobie. Goraco polecam i obiecuje, ze zakochacie sie w tym smaku :)
Pieczona dynia z za'atarem, jogurtowym sosem i chili
*inspiracja: Sabrina Ghayour "Persiana" (ang. klik)
Skladniki na 4 porcje:
1 duza dynia maslowa
3 lyzki za'ataru
3 lyzki oliwy
sol morska
Sos jogurtowy:
200 g jogurtu naturalnego (greckiego lub tureckiego, 10% zawartosci tluszczu)
2 lyzeczki sumaku
1 lyzka mielonej kolendry
2 lyzki oliwy
skorka i sok wycisniety z 1/2 cytryny
swiezo mielony czarny pieprz
Do podania:
1 peczek natki pietruszki, posiekanej
2 lyzeczki nasion czarnuszki (nie dalam)
8 duzych marynowanych czerwonych papryczek peperoni, pokrojonych w krazki (dalam swieze papryczki chili)
Piekarnik rozgrzac do temp. 240°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Dynie przekroic na pol, usunac pestki, obrac. Pokroic dynie na nieduze kawalki. W duzej misce wymieszac za'atar z oliwa az powstanie pasta, wlozyc dynie, dokladnie przemieszac rekami aby dynia cala byla pokryta pasta.
Ulozyc dynie na przygotowanej blasze, oproszyc sola i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-45 min. (w zaleznosci od wielkosci kawalkow), az dynia bedzie miekka i lekko poczernieje na brzegach.
W malej miseczce wymieszac jogurt z posiekana mieta, sumakiem, kolendra, oliwa, skorka i sokiem z cytryny. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.
Upieczona dynie wyjac z piekarnika, rozlozyc na talerzach. Polac jogurtem, posypac posiekana natka i papryczkami chili.
Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni"
Komentarze
Na pieczoną dynię też się szykuję.