poniedziałek, 26 października 2015

Festiwal Dyni. Pieczona dynia z za'atarem, jogurtowym sosem i chili.


Co roku z niecierpliwoscia czekam na Festiwal Dyni, ktory prowadzi Bea. Zawsze tez przylaczam sie do niego, poniewaz dynia to warzywo, z ktorego mozna przygotowac prawdziwe pysznosci. Przepis na dynie, ktorym chce sie dzis z Wami podzielic to prawdziwa eksplozja smakow i aromatow! Ta dynia jest po prostu zachwycajaca! Dynie pieczemy w piekarniku z dodatkiem za'ataru. Do sosu jogurtowego dodajemy natomiast mielona kolendre i sumak. Gotowe danie posypujemy posiekana natka pietruszki i papryczka chili. Tak przygotowana dynia jest swietnym dodatkiem do ryb, miesa lub grillowanego sera halloumi. Bedzie tez swietna przekaska sama w sobie. Goraco polecam i obiecuje, ze zakochacie sie w tym smaku :)



Pieczona dynia z za'atarem, jogurtowym sosem i chili
*inspiracja: Sabrina Ghayour "Persiana" (ang. klik)

Skladniki na 4 porcje:
1 duza dynia maslowa
3 lyzki za'ataru
3 lyzki oliwy
sol morska

Sos jogurtowy:
200 g jogurtu naturalnego (greckiego lub tureckiego, 10% zawartosci tluszczu)
2 lyzeczki sumaku
1 lyzka mielonej kolendry
2 lyzki oliwy
skorka i sok wycisniety z 1/2 cytryny
swiezo mielony czarny pieprz

Do podania:
1 peczek natki pietruszki, posiekanej
2 lyzeczki nasion czarnuszki (nie dalam)
8 duzych marynowanych czerwonych papryczek peperoni, pokrojonych w krazki (dalam swieze papryczki chili)

Piekarnik rozgrzac do temp. 240°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Dynie przekroic na pol, usunac pestki, obrac. Pokroic dynie na nieduze kawalki. W duzej misce wymieszac za'atar z oliwa az powstanie pasta, wlozyc dynie, dokladnie przemieszac rekami aby dynia cala byla pokryta pasta.

Ulozyc dynie na przygotowanej blasze, oproszyc sola i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-45 min. (w zaleznosci od wielkosci kawalkow), az dynia bedzie miekka i lekko poczernieje na brzegach.

W malej miseczce wymieszac jogurt z posiekana mieta, sumakiem, kolendra, oliwa, skorka i sokiem z cytryny. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.

Upieczona dynie wyjac z piekarnika, rozlozyc na talerzach. Polac jogurtem, posypac posiekana natka i papryczkami chili.





Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni"


5 komentarzy:

  1. Mnie już zdjęciami skusiłaś na spróbowanie :) Świetny przepis z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zapomniałam o Festiwalu Dyni, trzeba będzie zajrzec do Bei :-)
    Na pieczoną dynię też się szykuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi obłędnie smakować :) Robiłam podobną pieczoną dynię z przepisu Ottolengiego, z za'atarem i sosem z tahini.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega apetycznie, ale pewnie zastąpie sos jogurtowy czosnkowym :) Ale przekąsko-obiad jak najbardziej pozytywny w odbiorze :)

    OdpowiedzUsuń