Udka gesie z czerwona kapusta i kluskami slaskimi.


Gesine jadlam moze ze dwa razy w zyciu: raz w restauracji, na uroczystosci po moim slubie, drugi raz pieklam udka gesie sama (pamietam, ze byly z dodatkiem sliwek, jednak nie zachwycily mnie na tyle swoim smakiem, zeby pojawic sie na blogu). Wczoraj, korzystajac z okazji, ze mielismy goscia i nawiazujac do zblizajacego sie dnia sw. Marcina (niem. Martinstag), postanowilam przygotowac pyszny obiad. W Niemczech ten dzien jest bardzo swietowany, piecze sie gesine a dzieci z przedszkoli i szkol uczestnicza wieczorami w procesjach z lampionami, ktore same wykonuja (w zeszly czwartek uczestniczylismy w takiej procesji w szkole mojego synka, w piatek odbedzie sie kolejna w naszej miejscowosci). Czesto na czele procesji jedzie sw. Marcin na bialym koniu w stroju rzymskiego legionisty, dzieci idac spiewaja piosenki na czesc sw. Marcina, poznaja jego historie, pozniej rozdawane sa im tzw. Weckmänner czyli slodkie drozdzowe bulki maslane. Na koniec jest tez ognisko, kakao a dla doroslych grzane wino. Wszystkie domy na trasie, ktora ida dzieci sa pieknie udekorowane lampionami, ludzie czesto stoja przed domami i przygladaja sie idacej procesji. Wszystko to ma swoj nieodparty urok...
Wracajac do obiadu :) Udka gesie pieczone sa razem z jablkami, cebula i majerankiem, w niskiej temperaturze i w rekawach do pieczenia, przez co sa bardzo miekkie i soczyste. Na koniec trzeba je tylko chwilke podpiec na blasze aby skorka sie zrumienila. Czerwona kapusta przygotowana z tego przepisu, z dodatkiem pomaranczy, gozdzikow, cynamonu i czerwonego wina, jest naprawde przepyszna i aromatyczna. No i jeszcze kluski slaskie - przepis mojej mamy :) Juz dluzej nie bede zachwalac, polecam Wam sprobowac :)


Udka gesie z czerwona kapusta i kluskami slaskimi

Skladniki na 4 porcje:
4 udka gesie (swieze lub mrozone)
1 jablko
1 cebula
6 galazek majeranku (dalam suszony majeranek)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
150-200 ml bulionu drobiowego

Czerwona kapusta:
600 g czerwonej kapusty
100 g szalotek
2 lyzki oliwy
po szczypcie mielonych gozdzikow i cynamonu (lub wiecej wg uznania)
2 pomarancze
1-2 lyzki aceto balsamico (octu balsamicznego)
1 -2 lyzki konfitury morelowej

Kluski slaskie:
1 kg ziemniakow
maka ziemniaczana
1 szkl. maki pszennej
1 jajko

rekaw do pieczenia

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Jablko i cebule obrac. Jablko pokroic w mala kostke, cebule drobno posiekac. Swiezy majeranek oplukac, osuszyc. Udka gesie umyc, osuszyc papierowym recznikiem (ew. rozmrozic). Oproszyc sola i pieprzem. Przygotowac dwa rekawy do pieczenia. W kazdym umiescic polowe pokrojonego jablka i polowe cebuli, czesc majeranku (jesli uzywamy suszonego majeranku nacieramy nim udka), ulozyc 2 udka gesie, wlac 3 lyzki czerwonego wina i 3 lyzki bulionu, zawiazac rekawy w ten sposob, aby bylo w srodku duzo powietrza. Ulozyc na blasze, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 2 godz.

W miedzyczasie przygotowac czerwona kapuste. Kapuste oczyscic z zewnetrznych lisci, pokroic w cienkie paski. Szalotki obrac, drobno posiekac. Na glebokiej patelni lub w garnku rozgrzac oliwe, zeszklic szalotki. Dodac czerwona kapuste, pozostale wino i 100 ml bulionu, doprawic do smaku sola i pieprzem. Przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu przez 20-30 min. az kapusta bedzie miekka. Jedna pomarancze obrac, wyfiletowac, pokroic na male kawalki. Z drugiej pomaranczy wycisnac sok. Miekka kapuste doprawic do smaku sokiem z pomaranczy, aceto balsamico, konfitura morelowa, sola i pieprzem. Na koniec dodac czastki pomaranczy, wymieszac.

Przygotowac kluski slaskie: ziemniaki obrac, ugotowac, przecisnac przez praske do miski. Podzielic je na 4 rowne czesci. Wyjac jedna czesc, dolek napelnic maka ziemniaczana. Dodac make pszenna i jajko, wyrobic gladkie ciasto. Z ciasta formowac nieduze kulki, palcem lub koncem drewnianej lyzki robic w kluskach dolek. W duzym garnku zagotowac wode z sola, wrzucac porcjami kluski. Po wyplynieciu gotowac na malym ogniu przez 2-3 min.

Upieczone udka wyjac z piekarnika (piekarnik pozostawic wlaczony). Sos powstaly podczas pieczenia zlac przez sitko do malego rondelka, zdjac z niego tluszcz. Zagotowac, zaprawic maka wymieszana z woda, gotowac chwile az zgestnieje. Udka ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac je woda z sola i wstawic do piekarnika na 10 min. aby skorka sie zrumienila i stala chrupiaca.

Ugotowane kluski wyjac lyzka cedzakowa i rozlozyc na talerzach. Ulozyc upieczone udka, czerwona kapuste, polac sosem i ew. udekorowac pozostalym majerankiem.

Komentarze

Kamil pisze…
Czerwona kapusta świetnie pasuje do gęsiny :)
Unknown pisze…
konkretny obiad, tak lubię:)
ugotujmyto.pl pisze…
O losie....Ale mi zaczęły ślinianki pracować..... :)! Muszę się zdecydowanie rozejrzeć za gęsiną!
Amber pisze…
Pyszna klasyka Majko!
Gęś uwielbiam w każdej postaci.
Od jakiegoś czasu zachwycam się i gotuję rosół z gęsi, ale na pewno takie uda też są wyśmienite w smaku !
Kamila pisze…
Fantastyczna propozycja na świąteczny posiłek! Pychota!
majka pisze…
Prawda? Calosc byla naprawde pyszna.
majka pisze…
Ja tez, od czasu do czasu. Nie za czesto jednak ;)
majka pisze…
Moze jakas gaska u sasiadow biega :) Gaske pod pache i do domu ;))
majka pisze…
Rosolu z gesi jeszcze nie jadlam. Dzieki za inspiracje ;)
majka pisze…
Wiem Amber, ze ty tez lubisz gaske ;) Wpadaj na obiad ;)
majka pisze…
Ges jak dla mnie troche za tlusta ale raz na jakis czas nie zaszkodzi ;) Tym bardziej, ze bylo pysznie.
Agnieszko mogę się wprosić na taki obiad? Gęsina jak na razie nie jest mi znana, ale kluski i kapustę uwielbiam.