czwartek, 27 listopada 2014

Zupa marchewkowa z kuskusem i serem feta.


Jak juz pewnie zauwazyliscie, bardzo lubie wszelkiego rodzaju zupy :) Zreszta cala moja rodzina je kocha, wiec wielka frajde sprawia mi wyprobowywanie nowych przepisow. Dzis zapraszam Was na gesta, kremowa zupe marchewkowa. Z dodatkiem sera feta (ktory czesciowo miksujemy z zupa), kuminu, kuskusu i orzechow wloskich. Po prostu pyyycha! Goraco polecam.

A juz od poniedzialku bede miala dla Was kilka swiatecznych przepisow :)


Zupa marchewkowa z kuskusem i serem feta
*inspiracja: "Lecker" 1-2 (2014)

Skladniki na 4 porcje:
800 g marchewki
1 cebula
1 zabek czosnku
2 lyzki oliwy
1 l bulionu warzywnego
1 lyzeczka mielonego kuminu
sol
swiezo mielony czarny pieprz
80 g kaszy kuskus
2 lyzki orzechow wloskich
po 3 galazki swiezej miety i natki pietruszki
200 g sera feta
3 lyzki soku z cytryny

Marchewke obrac, umyc, pokroic w kostke. Cebule i czosnek obrac, posiekac. W garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc cebule, czosnek i marchewke. Wlac bulion, dodac mielony kumin, zagotowac. Gotowac pod przykryciem przez ok. 10 min.

Kuskus wsypac do miski, dodac szczypte soli i zalac 50 ml wrzacej wody. Przykryc miske talerzykiem i odstawic na 4-5 min. Orzechy posiekac, przelozyc do kuskusu, wymieszac. Ziola oplukac, osuszyc, posiekac.

Do zupy dodac polowe sera feta, zmiksowac na gladko. Doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupe podawac z pokruszonym pozostalym serem feta i kuskusem, posypana ziolami.


20 komentarzy:

  1. świetna, takie zupy lubię o tej porze roku, nic tak nie rozgrzewa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zapraszam, to ja z nieukrywaną przyjemnością daję się zaprosić, bo zupka zapowiada się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. My też kochamy zupy, a takie gęste i aromatyczne najbardziej.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna zupa! Podoba mi się dodatek kuskusu i sera feta, co nadaje jej charakter śródziemnomorski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie zupki, a w dodatku z kuskusem! pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na miksowanie zupy z fetą. Muszę zapamiętać i spróbować przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm pyszna zupka! Ciekawe połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, tak, tak, potrzebowałam takiego przepisu. Genialna, pożywna zupa na to zimno, którego coraz więcej...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała :) Koniecznie będę musiała spróbować :D Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie!
    A zupa ma przepiękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie, przy takiej pogodzie ... marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka! *.*
    Zupa wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. już jedną zupę dyniową od Ciebie robiłam pewnie skuszę się i na tą bo wygląda cudnie:) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ cudowna zupa Majeczko. Chętnie bym zjadła. Lubię zupki.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowita zupa z bardzo kuszącymi9 dodatkami...

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda pysznie! zapisuję przepis i wypróbuję go jak tylko znajdę trochę czasu :)

    OdpowiedzUsuń