czwartek, 20 listopada 2014

Filety drobiowe faszerowane twarozkiem i oliwkami.


Pyszna propozycja obiadowa lub kolacyjna: filety z piersi kurczaka faszerowane kremowym serkiem, z dodatkiem czarnych oliwek i czosnku. Zapiekane pod "kolderka" z pomidorow. Mieso jest delikatne i soczyste, a samo danie lekkie i proste w przygotowaniu. Ja podalam je z salatka i czosnkowa bagietka. Polecam :)


Filety drobiowe faszerowane twarozkiem i oliwkami

Skladniki na 4 porcje:
4 filety z piersi kurczaka (po 160 g kazdy)
1 zabek czosnku
5 czarnych oliwek bez pestek
200 g kremowego serka (np. Philadelphia)
4 pomidory
1/2 lyzeczki mieszanki ziol wloskich
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1 lyzka oliwy

Czosnek obrac, razem z oliwkami drobno posiekac. Serek przelozyc do miski, dodac czosnek, oliwki i 1/4 lyzeczki ziol wloskich. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Pomidory umyc, osuszyc, pokroic w plasterki.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Filety z kurczaka oplukac, osuszyc, naciac wzdluz (nie przecinajac do konca) tworzac "kieszonke". W powstale naciecie wlozyc lyzeczka nadzienie z twarozku. Naczynie zaroodporne wysmarowac oliwa, ulozyc filety z kurczaka. Oproszyc sola i pieprzem.

Na kazdym kawalku miesa ulozyc plasterki pomidorow tak, aby lekko na siebie zachodzily. Posypac pozostalymi ziolami i skropic oliwa.

Wstawic forme do piekarnika i piec przez ok. 20 min. (jesli filety z kuczaka sa grubsze nalezy piec je 5-10 min. dluzej; nie za dlugo jednak bo moga stac sie zbyt suche).

Podawac z mieszanymi salatami z dodatkiem sosu winegret, ryzem, bialym chlebem lub bagietka.


17 komentarzy:

  1. To są moje smaki, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Prostota zawsze jest najpyszniejsza :)

      Usuń
  2. Zgłodniałam przez Ciebie i tyle :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko tyle? :) Lepiej wpadnij na obiad ;)

      Usuń
  3. wyglądają na bardzo delikatne i kremowe- porywam przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wlasnie takie sa Reniu. I baaardzo soczyste :)

      Usuń
  4. Wiesz, że nie łączyłam jeszcze takiej ryby z serkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolciu, to nie ryba tylko kurczak! Az sprawdzilam czy zle nie napisalam ;)

      Usuń
  5. Taka kuchnia wybitnie mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale się prezentują! Mmmm, pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super te filety drobiowe, mniam :)

    OdpowiedzUsuń