czwartek, 13 listopada 2014

Torcik orzechowo-kawowy.


Dzis torcik :) Z kawalkami orzechow wloskich i kawa. Przelozony pysznym, mega kalorycznym i slodkim, kremem kawowym (polecam zmniejszyc nieco ilosc cukru pudru w kremie). Ciasto ladnie rosnie (wyrasta z "gorka", ktora trzeba pozniej sciac aby blaty ciasta byly rowne). Z kazdym dniem torcik byl coraz lepszy. Jesli lubicie bardziej wilgotne ciasta proponuje dodatkowo nasaczyc blaty likierem kawowym lub po prostu herbata. Goraco polecam :)


Torcik orzechowo-kawowy
*inspiracja: "Kuchenliebe" Julian Day

Skladniki na 8-10 kawalkow:
1 lyzka kawy rozpuszczalnej w proszku
200 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
170 g miekkiego solonego masla
150 g drobnego cukru
3 jajka (M)
55 g mielonych migdalow bez skorki
100 g posiekanych orzechow wloskich
12 polowek orzechow wloskich do dekoracji

Krem:
1 lyzka kawy rozpuszczalnej w proszku
150 g miekkiego solonego masla
300 g cukru pudru (dalam 250 g)

Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C. Dno tortownicy o srednicy 18 cm wylozyc papierem do pieczenia, boki posmarowac maslem.

Kawe rozpuscic w 2 lyzkach wrzacej wody, wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Miekkie maslo zmiksowac z cukrem az powstanie gladka masa. Dodawac po jednym jajku, kazde jajko dobrze wmiksowac. Dodac rozpuszczona kawe, make z proszkiem, mielone migdaly i posiekane orzechy, wymieszac (nie mieszac zbyt dlugo).

Wylozyc ciasto do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Piec w nagrzanym piekarniku, na srodkowym poziomie, przez 55-60 min. (pieklam 10 min. dluzej). Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieklo (patyczek wbity w ciasto po wyjeciu powinien byc czysty).

Wyjac ciasto z piekarnika, piekarnik pozostawic wlaczony. Ciasto postawic na kuchennej kratce aby wystyglo. Blache wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc na nia polowki orzechow. Prazyc orzechy przez 10 min. wkladajac blache na najnizszy poziom piekarnika. Wyjac, wystudzic.

Przygotowac krem: kawe rozpuscic w 2 lyzkach wrzacej wody, wystudzic. Do miski przelozyc miekkie maslo, dodac cukier puder i wystudzona kawe, zmiksowac na kremowa mase.

Wystudzone ciasto przekroic w poprzek na pol. Posmarowac polowa kremu dolny blat ciasta, przykryc go drugim blatem, docisnac. Wierzch tortu posmarowac pozostalym kremem. Udekorowac polowkami orzechow wloskich.

Ciasto mozna przechowowac, w przewiewnym pojemniku, przez 4- 5 dni.




Przepis dodaje do akcji "Orzechowy Tydzien"

Orzechowy Tydzień

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Staralam sie jak moglam ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szkoda, ze nie wpadlas do mnie. Musialam ten tort zjesc prawie sama ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie! Moje ulubione połączenie smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Bardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. No, no przepiękny wyszedł Ci ten torcik. Pozazdrościć talentu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wy tak na powaznie? Wcale sie nie staralam i myslalam, ze sie nie spodoba ;)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie :) Ten krem kawowy musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem byl rewelacyjny tylko ciut za slodki. Mimo to nie moglam sie oprzec i ciagle oblizywalam lyzke ;)

      Usuń
  7. Mmm, wygląda wspaniale, jestem pewna, że smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakowal, smakowal ;) Dodatkowe centymetry w biodrach zanotowane ;)

      Usuń
  8. Piękny Majko!
    Gdyby można było się poczęstować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Amber. Nastepnym razem wpadaj bez zaproszenia ;)

      Usuń
  9. takie torciki to ja lubię! pysznie Ci się udał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pysznie. Wpadaj na kawe, upieke kolejny ,)

      Usuń
  10. Piękny ten tort, po prostu piękny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Skoraczku. Czestuj sie ;)

      Usuń
  11. Wyglada fantastycznie. Przepadam za kawa, mysle wiec, ze wkrotce skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest przepyszny, zawsze kiedy sa imieniny lub urodziny kogoś w rodzinie to robie ten torcik. On jest niesamowicie przepyszny!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepysznie! Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem a nawet dwoma :) Bardzo się cieszę, ze przyłączyłaś się do zabawy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chcę teraz. Właśnie na noc. Razem ze wszystkimi kaloriami.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię, jak blaty biszkoptu są takie grube, jak w Twoim torciku, ciasto wygląda przez to świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  16. Orzechy i kawa to idealny duet! Szczególnie w takim torciku!

    OdpowiedzUsuń