poniedziałek, 24 listopada 2014

Korzenne ciasto z jablkami i cydrem.


Wilgotne, pachnace przyprawami ciasto z jablkami, rodzynkami, orzechami wloskimi i cydrem. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, wystarczy tylko zmiksowac wszystkie skladniki, przelozyc do formy i upiec. Ciasto nie rosnie zbyt wysokie, co widac na zdjeciach. Cydru nie czuc w ciescie, nadaje mu jedynie wilgotnosci. Polecam :)


Korzenne ciasto z jablkami i cydrem
*inspiracja: "Das grosse Bauernhof Kochbuch" Sarah Mayor

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:
175 g miekkiego masla (o temp. pokojowej)
215 g maki pszennej
15 g maki ziemniaczanej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki mielonego imbiru
1/4 lyzeczki swiezo startej galki muszkatolowej
300 g drobnego cukru + troche do posypania ciasta (dalam 250 g)*
2 jajka (M)
3 lyzki cydru
450 g jablek
75 g rodzynek
100 g orzechow wloskich, posiekanych


Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem, dno tortownicy wylozyc papierem do pieczenia. Jablka obrac, usunac gniazda nasienne a nastepnie pokroic w 1 cm kostke.

Make wsypac do miski, dodac make ziemniaczana, proszek do pieczenia, sol i przyprawy, wymieszac. Dodac cukier i jajka, miksowac przez 1 min. Wbic jajka, miksowac na wysokich obrotach przez kolejna 1 min. Wlac cydr, wymieszac.

Do ciasta dodac kawalki jablek, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki lub szpatulki. Przelac ciasto do formy, wyrownac powierzchnie.

Wstawic forme do piekarnika i piec ciasto przez ok. 1 godz. 15 min., az drewniany patyczek wbity w ciasto bedzie po wyciagnieciu czysty. Kiedy wierzch ciasta sie zrumieni przykryc je folia aluminiowa. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce.

Przed podaniem posypac ciasto pozostalym cukrem.


* zmniejszylam ilosc cukru do 250 g a i tak ciasto bylo jak dla nas zbyt slodkie (zmniejszcie ilosc cukru wg wlasnego uznania).



28 komentarzy:

  1. Z góry wiem, że by mi smakowało! Do wypróbowania, jak tylko będę miała znowu w pełni działającą kuchnię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze to juz niedlugo :) Czekam na nowe wpisy (jeden juz widzialam;)

      Usuń
  2. Zapachniało aż u mnie jabłkowym ciastem, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo ;) Daj znac czy smakowalo.

      Usuń
  3. Najlepsze, świąteczne ciasto ! :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba przez te korzenne przyprawy kojarzy sie tak swiatecznie :)

      Usuń
  4. Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi jest pyszne, ale z cydrem jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec musisz to koniecznie nadrobic :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Mmmmmmm, to ciasto musi być boskie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli lubisz korzenne ciasta z jablkami to...bylo boskie :)

      Usuń
  6. wygląda smakowicie nic tylko siadać i wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wlasnie zrobilam, wcinalam i wcinalam :))

      Usuń
  7. musi zniewalająco pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnialo Korniczku, pachnialo :)

      Usuń
  8. poprosiłabym o kawałeczek, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) Moge dac nawet dwa :))

      Usuń
  9. ślicznie wygląda i na pewno, jest pysznee! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo. A pyszne jest na 100% :)

      Usuń
  10. zaintrygował mnie ten cydr i chyba popełnię je niebawem Małżonowi jako niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze Malzon sie ucieszy :)

      Usuń
  11. Świetny przepis! Podoba mi się wykorzystanie cydru, który bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ja tez lubie cydr. Najbardziej taki schlodzony :))

      Usuń
  12. baaardzo fajne, to ja wpadam do Ciebie na kawałek ciasta z jabłkami a Ty do mnie na tartę z wiśniami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy Reniu :) To kiedy wpadniesz? :)

      Usuń
  13. Prawdziwe, jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń