Korzenne ciasto z jablkami i cydrem.


Wilgotne, pachnace przyprawami ciasto z jablkami, rodzynkami, orzechami wloskimi i cydrem. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, wystarczy tylko zmiksowac wszystkie skladniki, przelozyc do formy i upiec. Ciasto nie rosnie zbyt wysokie, co widac na zdjeciach. Cydru nie czuc w ciescie, nadaje mu jedynie wilgotnosci. Polecam :)


Korzenne ciasto z jablkami i cydrem
*inspiracja: "Das grosse Bauernhof Kochbuch" Sarah Mayor

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:
175 g miekkiego masla (o temp. pokojowej)
215 g maki pszennej
15 g maki ziemniaczanej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki mielonego imbiru
1/4 lyzeczki swiezo startej galki muszkatolowej
300 g drobnego cukru + troche do posypania ciasta (dalam 250 g)*
2 jajka (M)
3 lyzki cydru
450 g jablek
75 g rodzynek
100 g orzechow wloskich, posiekanych


Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem, dno tortownicy wylozyc papierem do pieczenia. Jablka obrac, usunac gniazda nasienne a nastepnie pokroic w 1 cm kostke.

Make wsypac do miski, dodac make ziemniaczana, proszek do pieczenia, sol i przyprawy, wymieszac. Dodac cukier i jajka, miksowac przez 1 min. Wbic jajka, miksowac na wysokich obrotach przez kolejna 1 min. Wlac cydr, wymieszac.

Do ciasta dodac kawalki jablek, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki lub szpatulki. Przelac ciasto do formy, wyrownac powierzchnie.

Wstawic forme do piekarnika i piec ciasto przez ok. 1 godz. 15 min., az drewniany patyczek wbity w ciasto bedzie po wyciagnieciu czysty. Kiedy wierzch ciasta sie zrumieni przykryc je folia aluminiowa. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce.

Przed podaniem posypac ciasto pozostalym cukrem.


* zmniejszylam ilosc cukru do 250 g a i tak ciasto bylo jak dla nas zbyt slodkie (zmniejszcie ilosc cukru wg wlasnego uznania).



Komentarze

Z góry wiem, że by mi smakowało! Do wypróbowania, jak tylko będę miała znowu w pełni działającą kuchnię :-)
napiecyku.pl pisze…
Zapachniało aż u mnie jabłkowym ciastem, chętnie spróbuję :)
Unknown pisze…
Najlepsze, świąteczne ciasto ! :)

Pozdrawiam:)
Agnieszka pisze…
Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi jest pyszne, ale z cydrem jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam
skoraq cooks pisze…
Mmmmmmm, to ciasto musi być boskie :-D
Unknown pisze…
wygląda smakowicie nic tylko siadać i wcinać:)
kornik pisze…
musi zniewalająco pachnieć:)
Foodmania pisze…
poprosiłabym o kawałeczek, bo wygląda pysznie :)
Kamila pisze…
Mniam, pycha!
Kamil pisze…
ślicznie wygląda i na pewno, jest pysznee! :)
Wiewióra pisze…
zaintrygował mnie ten cydr i chyba popełnię je niebawem Małżonowi jako niespodziankę :)
Zuzanna Ploch pisze…
Świetny przepis! Podoba mi się wykorzystanie cydru, który bardzo lubię :)
piegusek1976 pisze…
baaardzo fajne, to ja wpadam do Ciebie na kawałek ciasta z jabłkami a Ty do mnie na tartę z wiśniami:)
majka pisze…
Mam nadzieje, ze to juz niedlugo :) Czekam na nowe wpisy (jeden juz widzialam;)
majka pisze…
Prosze bardzo ;) Daj znac czy smakowalo.
majka pisze…
To chyba przez te korzenne przyprawy kojarzy sie tak swiatecznie :)
majka pisze…
Tak wlasnie zrobilam, wcinalam i wcinalam :))
majka pisze…
Jesli lubisz korzenne ciasta z jablkami to...bylo boskie :)
majka pisze…
Wiec musisz to koniecznie nadrobic :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Pachnialo Korniczku, pachnialo :)
majka pisze…
Prosze bardzo :) Moge dac nawet dwa :))
majka pisze…
Pycha przez wielkie "P" :)
majka pisze…
Dziekuje bardzo. A pyszne jest na 100% :)
majka pisze…
Mam nadzieje, ze Malzon sie ucieszy :)
majka pisze…
Dziekuje. Ja tez lubie cydr. Najbardziej taki schlodzony :))
majka pisze…
Nie ma sprawy Reniu :) To kiedy wpadniesz? :)
Magda C. pisze…
Prawdziwe, jesienne ciacho :)
Unknown pisze…
No to poszalałaś ^^