czwartek, 6 listopada 2014

Gnocchi ziemniaczane z pasternakiem.


Pisalam juz kiedys, ze bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki. Szczegolnie Maly, ktory za kluski, szczegolnie slaskie (polane duza iloscia sosu) oddalby wszystko :) Dlatego tez chetnie przygotowuje takie dania. Ostatnio wybor padl na ziemniaczane gnocchi z dodatkiem pasternaku (slodycz pasternaku jest tylko lekko wyczuwalna). Podsmazone na masle i posypane duza ilosia natki pietruszki podbily serca i podniebienia moich chlopakow (no i oczywiscie moje;) Polecam.


Gnocchi ziemniaczane z pasternakiem

Skladniki na 4 porcje:
750 g maczystych ziemniakow
250 g pasternaku
sol
pieprz
galka muszkatolowa
ok. 120 g maki ziemniaczanej
3 zoltka (M)
1 maly peczek natki pieruszki
3-4 lyzki masla

Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke. Gotowac w osolonej wodzie przez 20 min. Pasternak obrac, umyc, rowniez pokroic w kostke. Dodac do gotujacych sie ziemniakow i gotowac razem kolejne 10-15 min. Odlac, jeszcze cieple przepuscic przez praske. Odstawic aby lekko przestygly.

Do masy z ziemniakow i pasternaku dodac make ziemniaczana, zoltka, ok. 1/2 lyzeczki soli i szczypte galki muszkatolowej. Wymieszac na gladka mase. Jesli masa bedzie za miekka i klejaca dodac dodatkowo 1-2 lyzki maki ziemniaczanej.

Stolnice oproszyc maka, z ciasta ziemniaczanego formowac waleczki (o srednicy 3 cm) a nastepnie kroic je na 2 cm kawalki. Kazdy kawalek splaszczyc lekko za pomoca widelca (dobrze jest obsypac widelec maka aby sie nie kleil). Zostawic gnocchi na 10 min. na stolnicy.

W duzym garnku zagotowac wode z sola. Wrzucac partiami gnocchi i gotowac 4-6 min. na malym ogniu. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc z nadmiaru wody.

Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic ugotowane gnocchi i podsmazyc na rumiano przez 2-3 min. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Posypac nia gnocchi a nastepnie oproszyc calosc sola i pieprzem.

Wylozyc gnocchi na talerze i podawac.

26 komentarzy:

  1. My też lubimy kluchy ziemniaczane różnej maści :) Ostatnio zrobiłam gnocchi z batatów, ale zdecydowanie lepsze są te tradycyjne.
    Apetyczne zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z batatow jeszcze nie robilam. Swietny pomysl. Witaj w klubie kluskozercow ;))

      Usuń
  2. robiłam takie nie dawno, smaczne są:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam kluseczki, ale z pasternakiem jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec koniecznie musisz sprobowac :) Pasternak sprawia, ze te gnocchi maja to "cos" ;)

      Usuń
  4. Mam coś wspólnego z Małym, tylko ja najchętniej śląskie jem z dużą ilością masła:)
    Talerz z ziemniaczanymi kluskami zawsze mnie niesamowicie kusi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slaskie z amslem? Jeszcze nie probowalismy ;) Wiec musze talerz schowac ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja juz mam ochote na nastepne ;)

      Usuń
  6. Takiego czegoś jeszcze nie jadłem :P

    OdpowiedzUsuń
  7. doskonałe kluski! i przepyszne zdjęcie! ja ostatnio robiłam z dynią i wyszły genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie ;) Z dynia jeszcze nie robilam ale mam w planach :)

      Usuń
  8. przepysznie wyglądają! ależ ja lubię takie kluski wszelkiej maści!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasternak musiał nadać bardzo ciekawego smaku, no i ten piękny kolor; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten kolor to od podsmazenia na masle ;) A pasternak rzeczywiscie dodal temu daniu specyficznego smaku.

      Usuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygladaja, kusisz strasznie, aż cos w żoładku ścisnęło, głód to czy apetyczny widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz, idz cos zjesc dziewczyno bo nie chce Cie miec na sumieniu ;)

      Usuń
  12. Bardzo smakowicie wyglądają.... i świetny pomysł na dodatek pasternaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ja pasternak bardzo lubie i moglabym jesc go na okraglo ;)

      Usuń
  13. U nas w domu zdania na temat klusek są podzielone. Na szczęście 3:1, więc pojawiają się od czasu do czasu. A taki z pasternakiem muszą smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń