poniedziałek, 3 listopada 2014

Placuszki z ricotty z bananami i syropem klonowym.


Idealne na sniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, pachnace bananami placuszki z dodatkiem sera ricotta. Do ciasta nie dodajemy cukru, cala slodycz pochodzi z bananow i syropu klonowego, ktorym polewamy placuszki przed podaniem. Najlepiej smakuja jeszcze cieple, z dodatkiem swiezych owocow. Goraco polecam :)


Placuszki z ricotty z bananami i syropem klonowym
*inspiracja: "Kochen mit Leila" Leila Lindholm

Skladniki na ok. 14 malych placuszkow:
250 g sera ricotta
3 jajka
250 ml mleka
150 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 banany
maslo do smazenia
syrop klonowy do polania placuszkow

Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Ricotte przelozyc do miski, dodac mleko i zoltka, wymieszac.

Make wymieszac ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia, dodac do masy, dokladnie wymieszac.

Z bialek ubic na piane, delikatnie wymieszac z ciastem. Banany obrac, pokroic na plasterki, dodac do ciasta, wymieszac.

Na patelni, na srednim ogniu, rozgrzac maslo. Smazyc male placuszki na zlotobrazowo.

Podawac polane syropem klonowym, z dodatkiem swiezych owocow.

18 komentarzy:

  1. Musiały być niezwykle delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byly, bardzo puszyste i mieciutkie. Ciezko bylo sie od nich oderwac ;)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzikuje. Poza tym byly naprawde pyszne ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, zatem chętnie spróbuje i tych, bo zapowiadają się znakomicie :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) Mam nadzieje, ze Ci posmakuja.

      Usuń
  4. Cudowne. lekkie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam placki wszelkiej maści, Twoje biorę w ciemno, apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie puszyste :) wyglądają bardzo zachęcająco- chcę takie na śniadanie ale żeby mi ktoś podał tak ładnie jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama sie zdziwilam, ze wyszly takie puszyste :) To chyba przez dodatek piany z bialek ;)

      Usuń
  7. Pyszności!
    I do tego maliny,cudny duet.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny niestety mrozone ale i tak smakowaly pysznie ;)

      Usuń
  8. Świetne placuszki :) Chętnie zjadłabym takie śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ja tez, tylko nikt nie chce i ich usmazyc :(

      Usuń
  9. uwielbiam placuszki z ricotty:)

    OdpowiedzUsuń