Torcik orzechowo-kawowy.


Dzis torcik :) Z kawalkami orzechow wloskich i kawa. Przelozony pysznym, mega kalorycznym i slodkim, kremem kawowym (polecam zmniejszyc nieco ilosc cukru pudru w kremie). Ciasto ladnie rosnie (wyrasta z "gorka", ktora trzeba pozniej sciac aby blaty ciasta byly rowne). Z kazdym dniem torcik byl coraz lepszy. Jesli lubicie bardziej wilgotne ciasta proponuje dodatkowo nasaczyc blaty likierem kawowym lub po prostu herbata. Goraco polecam :)


Torcik orzechowo-kawowy
*inspiracja: "Kuchenliebe" Julian Day

Skladniki na 8-10 kawalkow:
1 lyzka kawy rozpuszczalnej w proszku
200 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
170 g miekkiego solonego masla
150 g drobnego cukru
3 jajka (M)
55 g mielonych migdalow bez skorki
100 g posiekanych orzechow wloskich
12 polowek orzechow wloskich do dekoracji

Krem:
1 lyzka kawy rozpuszczalnej w proszku
150 g miekkiego solonego masla
300 g cukru pudru (dalam 250 g)

Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C. Dno tortownicy o srednicy 18 cm wylozyc papierem do pieczenia, boki posmarowac maslem.

Kawe rozpuscic w 2 lyzkach wrzacej wody, wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Miekkie maslo zmiksowac z cukrem az powstanie gladka masa. Dodawac po jednym jajku, kazde jajko dobrze wmiksowac. Dodac rozpuszczona kawe, make z proszkiem, mielone migdaly i posiekane orzechy, wymieszac (nie mieszac zbyt dlugo).

Wylozyc ciasto do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Piec w nagrzanym piekarniku, na srodkowym poziomie, przez 55-60 min. (pieklam 10 min. dluzej). Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieklo (patyczek wbity w ciasto po wyjeciu powinien byc czysty).

Wyjac ciasto z piekarnika, piekarnik pozostawic wlaczony. Ciasto postawic na kuchennej kratce aby wystyglo. Blache wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc na nia polowki orzechow. Prazyc orzechy przez 10 min. wkladajac blache na najnizszy poziom piekarnika. Wyjac, wystudzic.

Przygotowac krem: kawe rozpuscic w 2 lyzkach wrzacej wody, wystudzic. Do miski przelozyc miekkie maslo, dodac cukier puder i wystudzona kawe, zmiksowac na kremowa mase.

Wystudzone ciasto przekroic w poprzek na pol. Posmarowac polowa kremu dolny blat ciasta, przykryc go drugim blatem, docisnac. Wierzch tortu posmarowac pozostalym kremem. Udekorowac polowkami orzechow wloskich.

Ciasto mozna przechowowac, w przewiewnym pojemniku, przez 4- 5 dni.




Przepis dodaje do akcji "Orzechowy Tydzien"

Orzechowy Tydzień

Komentarze

Unknown pisze…
piękny tort Ci wyszedł:)
Łucja pisze…
Mhmm :) Jadłabym!
Uwielbiam takie! Moje ulubione połączenie smakowe;)
Kamila pisze…
Piękny! Bardzo apetyczny!
No, no przepiękny wyszedł Ci ten torcik. Pozazdrościć talentu
RedHead pisze…
Robi wrażenie. Mniam :)
LaStrada pisze…
Wygląda przepysznie :) Ten krem kawowy musi być pyszny.
gin pisze…
Mmm, wygląda wspaniale, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
Amber pisze…
Piękny Majko!
Gdyby można było się poczęstować...
Wiewióra pisze…
takie torciki to ja lubię! pysznie Ci się udał :)
Unknown pisze…
Fenomenalny! :D
skoraq cooks pisze…
Piękny ten tort, po prostu piękny :-)
majka pisze…
Dziekuje. Staralam sie jak moglam ;)
majka pisze…
Szkoda, ze nie wpadlas do mnie. Musialam ten tort zjesc prawie sama ;)
majka pisze…
I moje tez!
majka pisze…
Dziekuje Kamilo :)
majka pisze…
Wy tak na powaznie? Wcale sie nie staralam i myslalam, ze sie nie spodoba ;)
majka pisze…
I smakuje ;)
majka pisze…
Krem byl rewelacyjny tylko ciut za slodki. Mimo to nie moglam sie oprzec i ciagle oblizywalam lyzke ;)
majka pisze…
Oj smakowal, smakowal ;) Dodatkowe centymetry w biodrach zanotowane ;)
majka pisze…
Dzieki Amber. Nastepnym razem wpadaj bez zaproszenia ;)
majka pisze…
Bardzo pysznie. Wpadaj na kawe, upieke kolejny ,)
majka pisze…
Oj, nie przesadzaj ;)
majka pisze…
Dzieki Skoraczku. Czestuj sie ;)
Konsti pisze…
Wyglada fantastycznie. Przepadam za kawa, mysle wiec, ze wkrotce skorzystam z przepisu:)
Anonimowy pisze…
Jest przepyszny, zawsze kiedy sa imieniny lub urodziny kogoś w rodzinie to robie ten torcik. On jest niesamowicie przepyszny!!!!!
atina pisze…
wygląda przepysznie! Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem a nawet dwoma :) Bardzo się cieszę, ze przyłączyłaś się do zabawy :) Pozdrawiam :)
Chcę teraz. Właśnie na noc. Razem ze wszystkimi kaloriami.
Angie pisze…
Bardzo lubię, jak blaty biszkoptu są takie grube, jak w Twoim torciku, ciasto wygląda przez to świetnie!: )
ugotujmyto.pl pisze…
Orzechy i kawa to idealny duet! Szczególnie w takim torciku!