Zupa dyniowa z ryzem i grzankami z zatarem.


Zapach unoszacy sie w kuchni podczas gotowania tej zupy jest po prostu obledny :) A wszystko to za sprawa przypraw takich jak curry, kurkuma i cynamon. Do tego jeszcze pieknie pachnacy zatar, z ktorego dodatkiem przygotowujemy grzanki. Zatar to przyprawa wykorzystywana w kuchni arabskiej, przewaznie mieszana z oliwa, w ktorej pozniej maczany jest chleb lub dodawana jest do warzyw, ryb i mies albo dressingow salatkowych. Zupa jest kremowa, lekko pikantna, gesta i lekko "klejaca" (od ryzu, z ktorym jest gotowana a nastepnie miksowana). Po prostu pyszna! Goraco polecam :)

Polecam rowniez inne dyniowe zupy: klik, klik, klik, klik, klik.


Zupa dyniowa z ryzem i grzankami z zatarem
*inspiracja: "Veggiestan" Sally Butcher

Skladniki na 4 porcje:
ok. 1 kg dynia (u mnie hokkaido)
oliwa do smazenia
2 srednie cebule, obrane i drobno posiekane (dalam jedna)
2-3 zabki czosnku (wg. uznania)
1/2 lyzeczki mielonej kurkumy
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1 lyzeczka curry w proszku
1/2 pikantnej papryczki chili (dalam troche mielonego chili)
1 l bulionu warzywnego
175 g ryzu o okraglych ziarenkach (jak do paelli)
1-2 kromki chleba, pokrojonego w kostke
1 1/2 lyzeczki zataru*
sol
pieprz

Dynie obrac, usunac pestki, pokroic w kostke. W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, podsmazyc. Dodac obrany i przecisniety przez praske czosnek, kurkume, cynamon, curry i chili, podsmazyc. Nastepnie dodac dynia, dokladnie wymieszac aby cala sie pokryla przyprawami. Wlac bulion, zagotowac. Wsypac polowe ryzu i gotowac na malym ogniu przez ok. 30 min.

Pozosatly ryz gotowac w drugim garnku przez 15 min. Osaczyc na sicie, trzymac w cieple. Zdjac garnek z dynia z ognia, zmiksowac zupe za pomoca blendera. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Przygotowac grzanki: na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic pokrojony chleb. Smazyc az zacznie brazowiec. Wsypac zatar, smazyc dalej grzanki, mieszajac, przez 1 min.

Zupe przelac na talerze lub do miseczek. Podawac z ryzem i grzankami.



*zatar mozna kupic w sklepach z arabska zywnoscia (np. w internecie) lub przygotowac samemu mieszajac tymianek z sumakiem w proporcji 1:1 i dodaja sol i sezam do smaku

.........................................................

Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie, kolejnego juz Festiwalu Dyni


Komentarze

Kamila pisze…
Pyszna, bardzo aromatyczna i pożywna. Pozdrawiam
Majko, grzanki z zatarem kradnę i już nie oddam ;-)
Jak mogłam na to nie wpaść?
Emma pisze…
z ryżem? super - podoba mi się :)
Zuzanna Ploch pisze…
Bardzo mi się podoba ten przepis - ciekawi mnie dodatek ryżu do zupy, bardzo oryginalny pomysł. A grzanki z za'atarem kojarzą mi się z kuchnią marokańską. Pozdrawiam :)
skoraq cooks pisze…
Z wielką chęcią wpraszam się na taką pyszną zupkę :-)
Było Pite pisze…
O połączeniu z ryżem jeszcze nie słyszałam, ale grzanki z dynią smakują świetnie :)
Unknown pisze…
mmmm coś pysznego :)
Wiewióra pisze…
takie dyniowe, jesienne zupy to to co Wiewióry lubią najbardziej!
Amber pisze…
Bossska!
Ugotuję sobie taką.
Foodmania pisze…
uwielbiam wszelkie zupy dyniowe! świetna propozycja!
Bea pisze…
No prosze, dyniowa z ryzem! Moze wyprze moja pomidorowa z ryzem z dziecinstwa? ;)
Pozdrawiam serdecznie Majko i dziekuje! :*
grazyna pisze…
uwielbiam takie zupy :)
piegusek1976 pisze…
już sobie wyobrażam ten zapach wszystkich aromatycznych przypraw które dodałaś do tej zupy, no i ten ryż do zupy dyniowe-nigdy sama bym nie połączyła a tu proszę :) pozdrawiam cieplutko- u Ciebie pewnie trochę cieplej niż u nas :)
majka pisze…
Dokladnie tak, jak piszesz :)

Pozdrawiam.
majka pisze…
Musze je dobrze schowac ;) Bo z ta zupa smakuje naprawde rewelacyjnie. No wlasnie jak? ;)
majka pisze…
Z ryzem. I jest naprawde pysznie :)
majka pisze…
Musisz wiec koniecznie sprobowac tej zupy :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.
majka pisze…
Wpadaj kiedy chcesz :)
majka pisze…
Z ryzem smakuje naprawde swietnie. Koniecznie sprobuj :)
majka pisze…
Bylo pysznie :)
majka pisze…
Nie tylko Wiewiory :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Prosze bardzo :) Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac.
majka pisze…
Dziekuje. U mnie na blogu uzbieralo sie juz kilka dyniowych zup. A to jeszcze nie koniec ;)
majka pisze…
Podejrzewam Bea, ze wyprze :) Ta zupa jest naprawde swietna. Z wielka checia przylaczylam sie do akcji. A to jeszcze nie koniec moich propozycji :)
majka pisze…
Ja tez :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Bylo pysznie i aromatycznie. W sam raz na taka pogode za oknem jak dzisiaj...zimno..wietrznie...az nie chce sie z domu wychodzic brr...
Angie pisze…
Musi smakować wybornie, do tego ten piękny kolor; )
ugotujmyto.pl pisze…
Pysznie i aromatycznie :)