poniedziałek, 27 października 2014

Brownies czekoladowo-dyniowe.


Mocno czekoladowe brownie z dodatkiem dyniowego puree, cynamonu i galki muszkatalowej. Wspaniale smakuje i uroczo wyglada :) Jeden kawalek zaspokoi ochote na codzienna dawke czekolady :) Niestety nie powstala mi na ciescie tak chrupiaca skorupka jaka widzialam na zdjeciu w gazecie, mimo to ciasto bylo pyszne. Polecam.


Brownies czekoladowo-dyniowe
*inspiracja: "Lisa. Sweet dreams" 8-10 (2014)

Skladniki na foremke 20 x 20 cm:
Puree z dyni:
250 g miazdzu z dyni (np. Hokkaido lub maslowej)
3 lyzki cukru
1 lyzeczka cynamonu
1/4 lyzeczki galki muszkatalowej
85 g kremowego serka (np. Philadelphia - dalam ricotte)
1 duze jajko (L)

Ciasto:
250 g gorzkiej czekolady
200 g miekkiego masla
150 g cukru
3 jajka (M)
75 g maki pszennej
50 g kakao w proszku
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli

Miazsz z dyni pokroic w kostke i razem z cukrem, przyprawami i 5 lyzkami wody wlozyc do garnka. Przykryc pokrywka i dusic dynie na malym ogniu az bedzie miekka. Zmiksowac, ew. przetrzec przez sito. Dodac ser i jajko, wymieszac. Odstawic aby puree wystyglo.

Kwadratowa forme o wymiarach 20 x 20 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Czekolade posiekac, stopic w kapieli wodnej.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Maslo przelozyc do miski, zmiksowac na kremowo. Dodac cukier i jajka, miksowac az masa bedzie gladka. Nastepnie wlac plynna czekolade. Make wymieszac z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i sola, dodac do masy, zmiksowac.

Czekoladowa mase wylac na blache, wyrownac powierzchnie. Nastepnie wylozyc za pomoca lyzeczki "kleksy" z dyniowego puree, lekko przemieszac widelcem aby powstal "marmurek".

Wstawic forme do piekarnika i piec ciasto przez ok. 30-40 min. wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.




Przepis dodaje do Festiwalu Dyni




24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj bylo ;) I mega czekoladowe ;)

      Usuń
  2. Jakie cudne połączenie kolorów i smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Przyznam nieskromnie, ze mi tez sie podoba ;)

      Usuń
  3. Doskonały pomysł! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Dodatek cynamonu do dyni to byl strzal w dziesiatke ;)

      Usuń
  4. wygląda cudnie, ja swoje zmagania z dynią zaczynam dopiero od przyszłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki kochana ;) Ja z dynia zmagam sie przyznajmniej raz w tygodniu ;)

      Usuń
  5. Bardzo fajny przepis. Te pomarańczowe esy-floresy zatopione w czekoladzie wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Moglaby powstac na ciescie jeszcze ta pyszna skorupka ale widocznie czasami nie mozna miec wszystkiego ;)

      Usuń
  6. masz rację, że uroczo wygląda :)
    wygląda również na baaardzo smaczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi sie jakos napisalo ;) I bylo smaczne.

      Usuń
  7. Też robiłam ostatnio, chociaż moje nie miało takiego cudownego marmurka (ale to już tylko moja zasługa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiszialam. Ale za to mialas taka pyszna, chrupiaca skorupke na wierzchu ;) Zazdroszcze.

      Usuń
  8. Mmm, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo kusząco wygląda, ustawiam się w kolejce po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) Dla wszystkich starczy ;)

      Usuń
  10. Ależ dyniowe cudowności tu u Ciebie <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie cudownosci, tylko pysznosci ;)

      Usuń