poniedziałek, 20 października 2014

Zupa dyniowa z ryzem i grzankami z zatarem.


Zapach unoszacy sie w kuchni podczas gotowania tej zupy jest po prostu obledny :) A wszystko to za sprawa przypraw takich jak curry, kurkuma i cynamon. Do tego jeszcze pieknie pachnacy zatar, z ktorego dodatkiem przygotowujemy grzanki. Zatar to przyprawa wykorzystywana w kuchni arabskiej, przewaznie mieszana z oliwa, w ktorej pozniej maczany jest chleb lub dodawana jest do warzyw, ryb i mies albo dressingow salatkowych. Zupa jest kremowa, lekko pikantna, gesta i lekko "klejaca" (od ryzu, z ktorym jest gotowana a nastepnie miksowana). Po prostu pyszna! Goraco polecam :)

Polecam rowniez inne dyniowe zupy: klik, klik, klik, klik, klik.


Zupa dyniowa z ryzem i grzankami z zatarem
*inspiracja: "Veggiestan" Sally Butcher

Skladniki na 4 porcje:
ok. 1 kg dynia (u mnie hokkaido)
oliwa do smazenia
2 srednie cebule, obrane i drobno posiekane (dalam jedna)
2-3 zabki czosnku (wg. uznania)
1/2 lyzeczki mielonej kurkumy
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1 lyzeczka curry w proszku
1/2 pikantnej papryczki chili (dalam troche mielonego chili)
1 l bulionu warzywnego
175 g ryzu o okraglych ziarenkach (jak do paelli)
1-2 kromki chleba, pokrojonego w kostke
1 1/2 lyzeczki zataru*
sol
pieprz

Dynie obrac, usunac pestki, pokroic w kostke. W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, podsmazyc. Dodac obrany i przecisniety przez praske czosnek, kurkume, cynamon, curry i chili, podsmazyc. Nastepnie dodac dynia, dokladnie wymieszac aby cala sie pokryla przyprawami. Wlac bulion, zagotowac. Wsypac polowe ryzu i gotowac na malym ogniu przez ok. 30 min.

Pozosatly ryz gotowac w drugim garnku przez 15 min. Osaczyc na sicie, trzymac w cieple. Zdjac garnek z dynia z ognia, zmiksowac zupe za pomoca blendera. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Przygotowac grzanki: na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic pokrojony chleb. Smazyc az zacznie brazowiec. Wsypac zatar, smazyc dalej grzanki, mieszajac, przez 1 min.

Zupe przelac na talerze lub do miseczek. Podawac z ryzem i grzankami.



*zatar mozna kupic w sklepach z arabska zywnoscia (np. w internecie) lub przygotowac samemu mieszajac tymianek z sumakiem w proporcji 1:1 i dodaja sol i sezam do smaku

.........................................................

Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie, kolejnego juz Festiwalu Dyni


29 komentarzy:

  1. Pyszna, bardzo aromatyczna i pożywna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie tak, jak piszesz :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Majko, grzanki z zatarem kradnę i już nie oddam ;-)
    Jak mogłam na to nie wpaść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze je dobrze schowac ;) Bo z ta zupa smakuje naprawde rewelacyjnie. No wlasnie jak? ;)

      Usuń
  3. z ryżem? super - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ryzem. I jest naprawde pysznie :)

      Usuń
  4. Bardzo mi się podoba ten przepis - ciekawi mnie dodatek ryżu do zupy, bardzo oryginalny pomysł. A grzanki z za'atarem kojarzą mi się z kuchnią marokańską. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz wiec koniecznie sprobowac tej zupy :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Z wielką chęcią wpraszam się na taką pyszną zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O połączeniu z ryżem jeszcze nie słyszałam, ale grzanki z dynią smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ryzem smakuje naprawde swietnie. Koniecznie sprobuj :)

      Usuń
  7. takie dyniowe, jesienne zupy to to co Wiewióry lubią najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko Wiewiory :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Bossska!
    Ugotuję sobie taką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac.

      Usuń
  9. uwielbiam wszelkie zupy dyniowe! świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. U mnie na blogu uzbieralo sie juz kilka dyniowych zup. A to jeszcze nie koniec ;)

      Usuń
  10. No prosze, dyniowa z ryzem! Moze wyprze moja pomidorowa z ryzem z dziecinstwa? ;)
    Pozdrawiam serdecznie Majko i dziekuje! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam Bea, ze wyprze :) Ta zupa jest naprawde swietna. Z wielka checia przylaczylam sie do akcji. A to jeszcze nie koniec moich propozycji :)

      Usuń
  11. już sobie wyobrażam ten zapach wszystkich aromatycznych przypraw które dodałaś do tej zupy, no i ten ryż do zupy dyniowe-nigdy sama bym nie połączyła a tu proszę :) pozdrawiam cieplutko- u Ciebie pewnie trochę cieplej niż u nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bylo pysznie i aromatycznie. W sam raz na taka pogode za oknem jak dzisiaj...zimno..wietrznie...az nie chce sie z domu wychodzic brr...

      Usuń
  12. Musi smakować wybornie, do tego ten piękny kolor; )

    OdpowiedzUsuń