czwartek, 30 października 2014

Udka drobiowe z oliwkami i rozmarynem.


Hiszpanska klasyka - udka drobiowe duszone z duza iloscia czosnku, swiezym rozmarynem i zielonymi oliwkami. Podczas duszenia sos pieknie gestnieje, staje sie kremowy i pyszny. W przepisie byl jeszcze dodatek brandy, ktora zapalalo sie przed dodaniem bialego wina i bulionu, ja jednak zrezygnowalam z tego dodatku. Przepis z ksiazki Omara Allibhoy "Tapas", ktora nie moge przestac sie zachwycac :) Goraco polecam na pyszny obiad :)


Udka drobiowe z oliwkami i rozmarynem
*inspiracja: "Tapas" Omar Allibhoy (ang. klik)

Skladniki na 4 porcje:
8 udek z kurczaka (tych kwadratowych czesci)
sol
swiezo mielony czarny pieprz
50 ml oliwy
6-8 zabkow czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki (dalam 4 zabki)
1 cebula, obrana i pokrojona w cienkie paski
1 lyzka maki pszennej
2 galazki swiezego rozmarynu
1 kieliszek bialego wina
200 ml bulionu drobiowego (lub wody)
150 g zielonych oliwek bez pestek

Udka z kurczaka umyc, osuszyc, oproszyc z obydwu stron sola i pieprzem. Na duzej, ciezkiej patelni rozgrzac mocno oliwe, podsmazyc udka na zlotobrazowo (najpierw skora do dolu aby wytopil sie tluszcz). Zdjac mieso z patelni, odstawic na bok.

Zmniejszyc ogien, na tluszczu ze smazenia kurczaka podsmazyc nastepnie cebule i czosnek. Oproszyc maka i smazyc dalej, ciagle mieszajac, przez 1 min. Wlac biale wino, dodac rozmaryn, mieszac az wino odparuje a sos bedzie gladki. Wlozyc z powrotem udka na patelnie.

Wlac bulion, dodac oliwki i troche pieprzu. Dusic pod przykryciem przez kolejne 20-40 min., az udka beda miekkie* Ponownie doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac np. z ziemniakami z wody.




* czas duszenia miesa zalezy od wielkosci udek, dobrze jest sprawdzic po podanym czasie, czy udka sa juz miekkie a mieso odchodzi od kosci; moje udka byly dosyc duze wiec dusilam je dwa razy dluzej


23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Byly. Tak smaczne, ze robilam je juz po raz kolejny ;)

      Usuń
  2. Danie prezentuje się bardzo apetycznie, szczególnie ten pięknie przyrumieniony kurczak. Chętnie zjadłabym takie danie na obiad. Ale ciekawe, że Hiszpanie traktują jako tapas całkiem sycące i jak najbardziej obiadowe dania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekie wielki. Tez mnie to zdziwilo ;) Taki kurczak jako przystawka i juz nie musisz jesc obiadu ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszelkie odmiany duszonego kurczaka z białym winem i ziołami. Wypróbuję ten na pewno.
    A wiesz, że robiłam bardzo, bardzo podobnego, też rozmarynem, ale bez oliwek i był z kuchni greckiej? :-) Bodajże pierwszy wpis na blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie Bee. Jak widac przepisow na podobnego kurczaka pelno wszedzie :)

      Usuń
  4. Bardzo smakowity widok, szkoda, że ten garnek nie jest u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz ja wiem co by sie stalo z jego zawartoscia, gdyby trafil w Twoje rece ;)

      Usuń
  5. Wspaniałe połączenia smakowe, musi być pysznee :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bylo, oj bylo. Polecam sprobowac ;)

      Usuń
  6. Agnieszko idealne danie na jesienne obiady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zimowe tez ;) Zreszta kurczak jest zawsze dobry ;)

      Usuń
  7. wygląda wspaniale i wierzę, że było smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Dziekuje Reniu. I dziekuje za Twoje zaufanie ;)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo. Wszyscy wcinali az im sie uszy trzesly ;)

      Usuń
  9. Piękne, smaczne zdjęcia! Kurczaczek taki musi być pyszny, pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Bylo pysznie :)
      Usciski ;)

      Usuń
  10. Przepyszne i urodziwe danie.
    Smacznego Majko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. I o to chodzilo ;) Wpadaj na obiad :)

      Usuń